SANDNES (Aftenbladet): — Jeg er stolt av det vi har fått til så langt, og glad for at Merida har belønnet oss med en ny toårskontrakt. Det er jo dette jeg vil, sier Gunn-Rita til Aftenbladet.

I stedet for å parkere terrengsykkelen, slik planen var, blir det fullt kjør i to nye år. Helt på egenhånd har hun forhandlet mot et knippe av sjefene i Merida den siste tiden.

— Det er ganske tøffe tak, og resultatet var ikke fullt så bra som jeg hadde håpet. Jeg er nok fortsatt litt for snill i slike settinger. Men jeg har blitt tøffere med årene, og er glad for at den nye kontrakten er den beste jeg har skrevet noensinne, sier hun.

Kontrakten er et godt stykke fra milliongrensen, og ligger langt unna summene landeveisstjerner som Alexander Kristoff & co. henter inn. Men sammen med midler fra Olympiatoppen og Norges Cykleforbund mener hun at pengene skal kunne bli et levebrød for henne og ektemann/trener/massør Kenneth Flesjå. Får hun A-stipend fra Olympiatoppen utgjør det 120.000 kroner årlig.

— Vi har hatt en positiv dialog og Olympiatoppen og forbundet, og blitt lovet støtte i form av reiseutgifter og stipend. Men foreløpig har vi ikke fått noe skriftlig. Derfor håper vi de står ved lovnadene, sier Gunn-Rita.

Høye reiseutgifter

Årlig har hun utgifter på nesten 600.000 kroner til treningsleirer, konkurranser og reiser for seg selv og ektemannen Kenneth. I tillegg er de avhengig av å ha med sønnen Bjørnar (5) og en barnepasser for ham. Som regel er det familien til enten Gunn-Rita eller Kenneth.— I august neste år begynner Bjørnar på skole. Det betyr at han ikke blir med under rundbane-VM i Andorra i september, men vi satser på en treningsleir i juli for at han kan være med oss da. Uansett ser det ut til at vi skal klare å være topp forberedt til OL i Rio i 2016 selv om Bjørnar blir skoleelev, sier hun.

Kan hente bonuser

Avtalen med Merida garanterer Gunn-Rita en fastlønn. I tillegg får hun bonuser for gode resultater.

— Den kan utgjøre omkring 100.000 euro (ca. 850.000 kroner) hvis alt klaffer. Men det fordrer pallplasseringer i både verdenscupen og de store mesterskapene. Det er bare toppresultater som gir uttelling, poengterer hun.

Selv om grunnkontrakten med Merida er hennes aller beste, vil totalinntektene ikke bli like høye som i gullsesongene for noen år siden. Da hadde hun store, personlige sponsorer som ikke lenger er med.

Tøffere i starten

Gunn-Rita er ranket som nummer fem på UCIs verdensranking for 2014, med 1510 poeng. Den toppes av 21 år gamle Jolanda Neff fra Sveits med 2417 poeng. For å henge med de beste fram mot OL i Rio ønsker Gunn-Rita å bli enda råere på sykkelsetet.

— Jeg taper for mye i starten nå, fort opp til et halvt minutt på førsterunden. Det er vanskelig å kjøre inn. Derfor skal vi jobbe mye med eksplosivitet og toppfart fra første tråkk. Der ser jeg at jeg har noe å hente, sier Gunn-Rita.

Hun starter 2015 med tre uker på Gran Canaria, og akter å debutere i det tøffe rittet Absa Cape Epic i Sør-Afrika til våren. Det går over åtte etapper fra 15.-22. mars. Ellers kjører hun maraton-VM i Italia i juni, EM i Italia og NM rundbane i Oslo i juli og VM rundbane i Andorra i september. I tillegg kommer verdenscupen, som består av seks løp, det første i tsjekkiske Nove Mesto i slutten av mai.