HAFJELL (Aftenposten.no) Sykdom kan ha spolert Gunn-Ritas mulighet for VM-gull på hjemmebane. Gjorde den at toppformen kom to uker for tidlig?

I verdenscupfinalen i Meribel 24. august ble Gunn-Rita nummer to. Da hun skulle vise seg frem for ikke altfor mange landsmenn i Hafjell, ble det bare niendeplass. En åtte-ti dagers antibiotikakur kan ha ødelagt en del.

— Formen kjentes bra ut, men bena var ikke med. Det merket jeg allerede på den første runden. Jeg prøve å si til hodet at de var OK, men det var de ikke. Det var surt, for på en god dag hadde jeg kjempet om medalje, sa 41-åringen etter å ha havnet 3.20 etter den suverene vinneren Catharine Pendrell fra Canada. Og opp til bronsen var det 2.35.

Heller ikke de andre norske jentene evnet å slå til da veteranen fra Bjørheimsbygd i Ryfylke ikke fikk det til. Lene Byberg ble nummer 17, Heidi Rosasen Sandstø 32 og Elisabeth Sveum 62. Og heller ikke publikumsfremmøtet imponerte Gunn-Rita.— Det er flere på verdenscupene i utlandet. I Nove Mesto kommer det 25.000. Det er vel ikke blitt reklamert så mye for dette, men det for andre ta på sin kappe.

Norges Cykleforbund vil gå underskudd på VM, og PR-tiltakene var noe av det som ble kuttet.

Motoren ikke utslitt

Svensken Oscar Swahn var 72 år da han tok OL-gull. Slik sett vil Gunn-Rita fortsatt være bare ungjenta hvis hun velger å stille i Rio-OL som 43-åring. Men Swahn tok gull i lavpulsidretten skyting. Terrengsykling er knallhardt kjør i halvannen time.

— Jeg kjenner nivået og vet hva som kreves. Det er å være 24-timersutøver. Jeg tror det er mulig å kjempe om medalje i Rio, fastslår Norges mestvinnende syklist.

Det tror også mannen, treneren, manageren og massøren Kenneth Flesjå.

— Gunn-Rita begynte sent – som 22-åring – og ble verdensmester første gang som 29-åring. Derfor er det mye igjen av motoren hennes. Bare hun får ladet opp i fred og ro, er det ingen ting i veien med kapasiteten. Jeg tror sykdommen hun pådro seg på vei til Canada i juli kan ha gjort at formtoppen kom for tidlig. Det ble syv-ti dager uten trening, sier Flesjå.

Må ha mer hjelp

Flere ting må klaffe for at Gunn-Rita skal satse to år til. Kontrakten hennes med Merida utløper etter denne sesongen. Den må forlenges, eller så må hun få en ny med et annet lag.

— Et profflag er basisen. Da har hun det hun trenger på konkurranser. Men vi må også ha mer hjelp fra forbundet, klargjør ektemannen. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har følgende kommentar til det kravet.

— Det spørs hva de mener. Vi får høre hva slags hjelp de trenger. Men vi ønsker å ha Gunn-Rita i toppen under OL i Rio og stiller oss positive. Vi får ta diskusjonen og evalueringen når sesongen er over, sier sykkelpresidenten, som ikke ser noen motforestillinger ved å satse på en som i 2016 vil være 43 år.

— Hun har prestert på et høyt nivå i verdenscupen i år. Jeg tror absolutt hun kan prestere i Rio også.

Det tror sikkert Ole Einar Bjørndalen også. Han tok OL-gull som 40-åring i vinter!