BEIJING (Aftenposten.no): Søndag står det bare ti hekker i veien for den ferske, norske statsborgeren. De siste årene har det stått mange.

– Jeg har faktisk holdt på å i tre og et halvt år for å bli norsk statsborger. Og nå begynte det virkelig å haste. Den danske påmeldingsfristen til U23-EM gikk ut to dager før den norske. Da hadde jeg ennå ikke blitt norsk, men jeg tok sjansen på å si nei til Danmark, forteller Amalie.

Beslutningen i juni om å ha is i magen viste seg å være lur.

I 12. time sa UDI ja til jenta med dansk mor og dansk-norsk far. Hun ble klar for U23-EM i Tallinn. Samtidig hadde hun løpt så fort for universitetslaget i USA at hun også var klar for VM i Beijing.

– Ventetiden var grusom. Og særlig den siste uken var helt syk. Jeg fikk beskjed av pappa om å ligge med telefonen på om natten for å få eventuelle beskjeder fra advokaten så fort som mulig. En natt var jeg oppe klokken tre for å sende inn dokumenter, forteller Amalie, som til tross for sitt danske statsborgerskap ikke følte noen tilknytning til Danmark. Helt siden hun var ni år har hun løpt for Tyrving.

Møter to dansker

Pussig nok er begge Danmarks kvinnelige deltagere i VM også langhekkløpere. Sara Slott Petersen er sogar helt i verdenstoppen og ligger som nummer tre på årets statistikk med 53,99, mens Stina Troest er omtrent på nivå med Amalie.

— Jeg kunne godt ha kommet med for Danmark. Hvert land kan ha tre løpere i hver øvelse, men det ville blitt helt feil å løpe for Danmark. Jeg har familien og vennene i Norge, sier Amalie, som bare snakker dansk sammen med moren.

BAKGRUNN: Stortalent ble norsk

Gode trenere i USA

Amalie begynte å løpe hekke da hun var 18 år – det vil si for tre år siden. Fremgangen har vært voldsom, og med gode trenere rundt seg kan fremgangen fortsette. Hennes trenere i California ser det i alle fall på den amerikanske måten: Ingen begrensninger.

Amalie Iuel har familie i Norge og har vært medlem av Tyrving siden hun var ni år, men oppfyller ikke kravene til norsk statsborgerskap. Her sammen med Tyrving-leder Jo Nesse. Foto: THORE-ERIK THORESEN

— «I can’nt wait to see the finale», sa trener Carrol Smith til meg. Da måtte jeg be henne om å ta det litt med ro. Men jeg føler meg bedre nå enn da jeg satte pers. Jeg skal prøve å sette norsk rekord, og kommer jeg til semifinalen, er det enda morsommere, sier Amalia, som også har Quincy Watts med i trenerteamet. Han tok OL-gull på 400 meter og 4x400 stafett under OL i Barcelona 1992. ## Traff Bolt i heisen

Amalie er på sitt første store mesterskap. Ikke rart hun ble litt «starstruck» da hun traff Usain Bolt i heisen på deltagerhotellet.

— Han har jeg jo bare sett på TV i alle år. Hadde jeg vært alene med ham i heisen, skulle jeg ha snakket til ham, sier Tyrving-jenta, som håper å se ham igjen i Rio neste år.

— OL har vært en drøm for meg hele livet. Kanskje kan jeg komme dit sammen med Filip Julius Devor? Faren hans og faren min er gode venner, og de har begge sagt at barna deres skal møtes i Rio 2016, forteller Amalie, som i motsetning til Julius holder sitt på det tørre. Devor satser i synkronstuping, men er en friskus som også stilte opp i VM i dødsing i Frognerbadet lørdag – og vant!

Jakter på norgesrekorden

Det er familiens nomadetilværelse som gjorde det så vanskelig for Amalie å bli norsk. Farting til Namibia, Pakistan, Dubai, Thailand og USA gjorde at Amalie, som har gått på Stabekk folkeskole og snakker flytende norsk, manglet lang nok botid. Så ble UDI overbevist – og Amalie jublet. Blir det jubel i Beijing også?

– Jeg var skuffet over bare å bli nummer fem i U23-EM. Men som USA-student skulle jeg være i form også til Pack-12 i mai og til NCAA i juni, forteller 21-åringen, som har fire år igjen av studiene i USA. På grunn av de gode friidrettsprestasjonene, blir resten av studiet gratis.

Men sesongen i USA koster. Den koster krefter. Allerede i januar er det sesongstart. Greier hun å finne formtopp nummer tre?

— Etter U23-EM trente jeg hardt, og så har jeg sluppet opp igjen de siste ukene.

– Hva kan vi da forvente?

– Målet er å slå norgesrekorden – og under persen hadde også vært bra.

Norgesrekorden på 400 meter hekk tilhører Hilde Fredriksen på 56,33 og er 32 år gammel. Amalie løp på 55,92 allerede 3. april, men da var hun dansk – og følgelig ble det ingen norgesrekord.

Det kan det bli i løpet av søndag og mandag.