På tross av veldig morsom kjøring på de første seks etappene av Touren har vi også vært vitne til flere stygge velt. På den tredje etappen måtte rittet stoppes etter to store velt, da alt tilgjengelig helsepersonell ble holdt igjen med de skadede.

Stian Remme er tidligere syklist og nå sportsdirektør i Team Sparebanken Sør. Han er BTs ekspertkommentator og vil kommentere under hele Tour de France.

Den første en av de to veltene er kanskje en av de verste man har sett på lang tid. En stor mengde ryttere gikk i bakken og enkelte kolliderte i tillegg også med en lyktestolpe. Forferdelige bilder og heldigvis gikk det ikke verre. Det ble bare med noen knekte bein.I kjølvannet av veltene ser man gjerne ryttere som reiser seg og bare vil på sykkelen igjen. Haltende med en hånd støttende på kragebeinet, og med den andre på sykkelen slenger de seg med i sykkelrittet igjen. Etter skrekkvelten på den tredje etappen fullførte Fabian Cancellara med brudd i ryggvirvlene.

Laurens ten Dam fullførte med skulderen ute av ledd, mens Daryl Impey kjempet seg opp stupbratte Mur de Huy med brukket kragebein. Rytterne vil fullføre rittet for enhver pris. På «liv og død» har enkelte hevdet.

Grunnen til at vi ofte får en økning i antall velter i Touren, spesielt i starten er gjerne at mange er så nervøse. Touren er det aller største og helligste innenfor sykling, og det er sjeldent presset er større på å levere.

Lotto-fytter Laurens ten Dam ligger blodig forslått på asfalten. Foto: NTB Scanpix

Press fra sponsorer, lagledere, presse og ikke minst: presset en legger på seg selv. Alle er litt på tuppene og da blir det fort flere velt. I tillegg spiller løypene selvsagt også en rolle.Velten på den tredje etappen skjedde på stor og bred vei, men med konstant utfordrende løyper så blir det ikke noe bedre.Med løyper på smale veier eller på vindutsatte steder blir viktigheten av å sitte foran enda større. Alle vil og må frem, noe de også blir konstant minnet på via radiokommunikasjons og det er ikke plass til alle foran. Med lite plass og mange nervøse ryttere kommer også veltene. Samtidig som nivået blir jevnere og jevnere, samt at de unge rytterne kanskje er mindre respektfulle enn tidligere blir kampen om å sitte foran forferdelig hard.

Nå begynner Touren etter hvert å sette seg litt. Vi har hatt mange velt og mange har brutt rittet. Samtidig begynner sammendraget å sette seg litt. Med disse tingene i bakhodet vil nok feltet bli litt mer avslappet, men vi har nok dessverre ikke sett Tourens siste velt.