Edvald Boasson Hagens lag MTN Qhubeka er ikke som alle andre lag i årets Tour de France. Laget, som er registrert i Sør-Afrika, er det første afrikanske laget i Tour de France siden 50-tallet (dersom du ikke regner Team Barloworld, som hadde sørafrikanske røtter, men som var registrert i Europa).

Laget driver med veldedig arbeid, og rundt halvparten av rytterne på laget er fra Afrika, deriblant Daniel Teklehaimanot fra Eritrea, som torsdag syklet seg inn i klatretrøyen i Tour de France.

Torsdagskvelden skulle egentlig handle om feiring av Teklehaimanots triumf for laget, men i stedet la rasistisk hets mot mannskapets ryttere en demper på stemningen, skriver The Telegraph.

HISTORISK: Daniel Teklehaimanot er den første afrikaner med klatretrøya i Tour de France. Foto: NTB Scanpix

Overfor den britiske avisen forteller lagleder Doug Ryder om omfattende mobbing og rasistisk hets mot rytterne hans.I Østerrike Rundt, et ritt som avholdes parallelt med Tour de France, skal den hviterussiske rytteren Branislau Samoilau ha ropt «jæ*** ne***» til Natnael Berhane, som vant det nasjonale mesterskapet i Eritrea i år.

Samoilau skal ha blitt trukket en månedslønn etter hendelsen.

Samoilaus lag bekrefter overfor The Telegraph at «uheldige og uakseptable» ord ble sagt av den hviterussiske rytteren.

LES MER: Teklehaimanots historiske triumf.

Trekker frem Edvald

Hendelsen i Østerrike Rundt skal imidlertid langt fra ha vært et enkeltstående tilfelle.

— Et av de største lagene i verden sa, da vi prøvde å frakte en av våre ryttere til fronten av feltet under Spania Rundt, at «dere fortjerner ikke å være her. Stikk bakover i feltet for f***», forteller Ryder.

— Vi har ryttere som Tyler (Farrar, journ. anm.) og Edvald (Boasson Hagen, journ. anm.), ryttere som er høyt respektert i feltet og som er lagkameratene deres, som sier: «Hei, folkens, kom igjen, disse guttene fortjener å være her».

Videre forteller Ryder at majoriteten av sykkelfamilien respekterer laget, men at det er et mindretall som «ikke skjønner» hva de prøver å gjøre.

Gjennom Qhubeka-stiftelsen ønsker laget å tilby fattige afrikanere sykler. Det afrikanske kontinentet har gjennom historien slitt stort med å sette sitt preg på internasjonal sykkelsport.

Edvald Boasson Hagen signerte for MTN Qhubeka før denne sesongen. Han har også vært i Sør-Afrika for å bevitne stiftelsens arbeid.

Boasson Hagen er en outsider i dagens Tour de France-etappe, som har målgang i Fougères.