Hvor mye fortalte egentlig Lance Armstrong til Oprah Winfrey? Foreløpig vet vi ikke stort mer enn at han virkelig innrømmet å ha brukt prestasjonsfremmende midler.

Les også:

Den skandaliserte sykkelstjernen ladet opp med en treningstur og lange konsultasjoner med sine rådgivere før møtet med talkshowdronningen natt til tirsdag, norsk tid. Mannen, som ledet det som er kalt «det største bedrageriet i idrettens historie», skal først har ringt rundt til personer i sykkelmiljøet og beklaget at han ikke har vært ærlig om sin dopinghistorikk. Han skal også ha vært innom stiftelsen Livestrong og bedt de ansatte der om unnskyldning uten å gå i noen detaljer.

Mange forventer en «jeg gjorde ikke noe annet enn det mine konkurrenter gjorde»-forklaring, en angrende synder som hadde forberedt hvert eneste svar ned til minste detalj.

«He came READY», tvitret Oprah Winfrey etter at intervjuet var gjort.

Amerikanerne tilgir gjerne sine idrettshelter, men klarte Lance Armstrong virkelig å si «unnskyld» på en slik måte at også han får tilbake noe av heltestatusen?

Aftenposten spurte noen norske kommunikasjonseksperter før intervjuet ble intervjuet ble gjort hvordan man går frem for å få tilgivelse.

Superskurk

— Lance Armstrong gikk fra å være Supermann til brått å bli superskurk. Et mulig grep er at han i intervjuet nå fremstår som et helt vanlig menneske med de feil og mangler man har, sier Jarle Aabø som er daglig leder av Informasjonsrådgiverne Aabø og Co.

— Lykkes han med det, kan han igjen opparbeide seg en større medfølelse enn den han har i dag. Akkurat nå må medfølelselskontoen hans være i kraftig minus. Slik jeg ser det kan han vel ikke komme lenger ned enn han er nå. For ham å bygge seg opp igjen er et veldig langt lerret å bleke, og det ordner seg ikke bare på ett Oprah-show, sier Aabø som er spent på utfallet av dette intervjuet:

— Det kan jo hende det går ordentlig dårlig, så dårlig at han er helt ferdig. Men går det greit, kan hans omdømme over tid igjen fylles med et annet innhold enn bare juks og bedrag.

Humanitær hjelper

- Hvordan tror du hans jobb for kreftsaken og stiftelsen Livestrong vil påvirke opinionen?

— Jeg er usikker på om det betyr så veldig mye, men negativt er det jo ikke. Amerikanere generelt er overbegeistret for slike humanitære virksomheter, påpeker Jarle Aabø.

Anders Hall Grøterud er leder av fagområdet Sports Marketing & Sponsorship i kommunikasjonsbyrået Gambit. Med bakgrunn i Jon Risdals bok «Unnskyld!» har Grøterud satt opp en fempunktsliste som han tror kan fungere dersom Armstrong virkelig vil be amerikanerne om unnskyldning:

1. Først må han og intervjuer (altså Oprah Winfrey) bli enige om hva som faktisk har skjedd. De må etablere en felles forståelse av historien slik at det ikke er noe uavklart.

2. Armstrong må vise at han virkelig angrer på det som har skjedd, og han må gjøre det på en måte så vi tror på ham.

3. Han må selv ta på seg ansvaret, ikke skylde på andre.

4. Han må love bot og bedring, og ordene hans må følges av handling som viser at han mener alvor.

5. Han må forsikre om at noe slikt ikke skal skje igjen. Han er jo fremdeles en utøver på høyt nivå i triatlon.

- Lær av Jones

— Jeg synes måten Marion Jones innrømmet sin dopingmisbruk på, var en god måte å be om unnskyldning på, det var ingen tvil om at hun angret. Det finnes klipp av dette på YouTube. Derimot gjorde Tiger Woods en dårlig figur da han skulle be om unnskyldning for sine sidesprang. Han leste tilsynelatende følelsesløst fra et papir, og ingen trodde vel egentlig på ham, forklarer Grøterud.

Men det handler ikke bare om Armstrongs rykte. Det kan havne en haug med erstatningssaker på bordet til advokatene hans, og i verste fall kan han ende i fengsel.

— Alt koker ned til om han har løyet under ed, og dersom det har skjedd om foreldelsesfristen ikke er gått ut, sier Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved universitetet i Bergen.

Han betegner seg selv som «litt sportsinteressert», men mer enn nok til å ha fulgt Armstrongsaken godt.

— Å lyve i et intervju er innenfor ytringsfriheten, men å lyve overfor en rettslig instans kan medføre fengsel. Ta for eksempel noen av dem som ble dømt etter Watergate-skandalen. De ble ikke dømt for selve innbruddet, men fordi de løy for kongressen. De endte i fengsel på grunn av mened.

Kobler kreft og doping

— Jeg regner med at det i forkant av intervjuet har vært relativt tungt med advokater inne i bildet, og at han har fått de rådene han skal ha. Han kan kanskje lettere få en tilgivelse dersom han kobler sin egen kreftsykdom til dopingen. At disse midlene hjalp ham å komme tilbake. Det er nærliggende å tro at det kan være formildende, sier Aarebrot som ikke tror på noen total tilgivelse fra det amerikanske publikumet:

— Han må håpe på tilgivelse fra et stort nok segment av befolkningen. Det går an å sammenligne med blant andre Michael Jackson som ble pedofilianklaget, men som hele tiden hadde sin store skare som støttet ham. Nasjonen var splittet, forklarer professoren.

Det heter seg at tiden leger alle sår, og Lance Armstrong kan kanskje hente litt håp fra vårt naboland Danmark.

— Bjarne Riis er den eneste skandinaven som har vunnet Tour de France, og han innrømmet å ha dopet seg. Nå leder han et av de største og mest vellykkede sykkellagene, og han er fremdeles en helt for veldig mange dansker. Så alt er tydeligvis mulig, sier Frank Aarebrot.

Fakta

Lance Armstrong

Født: 18. september 1971

Høyde: 177 cm

Vekt: 75 kg

Meritter: Syv ganger vinner av Tour de France, verdensmester 1993, amerikansk mester 1993

  • Fikk kreft som 25-åring, men kom tilbake og ble den største sykkelrytteren i Tour de France-historien

  • Flere av hans tidligere lagkamerater har innrømmet doping og knyttet Armstrong til systematisk juks. 41-åringen har aldri erkjent å ha dopet seg.

  • Skulle etter planen intervjues sist natt av Oprah Winfrey. Intervjuet sendes på Oprah Winfrey Channel i USA og på Oprah.com kl. 03.00 natt til fredag, norsk tid.