armstrong

Scenen var sikkert pekt ut som den rette av alle hans advokater og kommunikasjonsrådgivere.

Ifølge nyhetsbyåret AP benyttet Lance Armstrong nattens 2,5 timer lange intervju hos den populære talkshowverten Oprah Winfrey til å innrømme det omtrent hele idrettsverdenen har beskyldt ham for i lang tid. Han jukset.

Han bedro oss alle da han jaget opp bakkene i Frankrike, tok syv sammenlagttriumfer og Tour de France og ble en av tidenes største utøvere i internasjonal idrett.

«Det største bedraget i idrettens historie» er det blitt kalt. Med god grunn.

Ingen vei utenom

Lance Armstrong bygget opp et imperium fordi han var så rå på sykkelsetet. Enda råere var det at han kom tilbake som en vinner etter kreftoperasjon.

Lengre ned omdømmemessig enn det Lance Armstrong er har havnet det siste halvåret er det ikke mulig å komme.

Den ene lagkameraten etter den andre har lagt alle kortene på bordet. Armstrongs lag var gjennomsyret av doping. Alt var satt i system. Alle innrømmet det. Bortsett fra den beste av dem alle.

Selv om det ikke fantes sterke nok bevis, hadde nettet snøret seg så kraftig rundt Armstrong at det bare var latterlig og patetisk at han fortsatt bedyret sin uskyld.

Nå ser det endelig ut som han ikke klarer å leve med løgnene lenger.

Det dukker sikkert opp flere lekkasjer fra Oprah Winfrey-intervjuet i løpet av de nærmeste timene og dagene. Natt til fredag norsk tid sendes en redigert versjon av samtalen mellom USAs heteste talkshowvert og han som lenge var USAs og en av idrettsverdenens største sportslige forbilder.

Angrende synder

Spørsmålet etterpå vil bli «Hva nå, Armstrong?». Vil han komme styrket eller svekket ut av seansen? Kan han gjenreise tilliten blant folk eller vil han forbli tidenes juksemaker?

Bare hans fremtoning i intervjuet vil gi svar på det.

Er det en sterkt angrende synder som viser menneskelig følelser, får han straks litt medfølelse.

Sier han «jeg gjorde det fordi alle andre gjorde det», viser et kaldt blikk, á la det Gerd Liv Valla gjorde da hun skulle unnskylde sin oppførsel overfor Ingunn Yssen, har han tapt.

Enda verre er det hvis han sitter og leser opp fra et ark. Da vil han bare, om mulig, bli dradd enda lenger ned i søla.

Den ene gamle støttespilleren etter den andre har varslet at de vil saksøke Armstrong for hans bedrag. Flere andre vil kanskje melde seg på nå som innrømmelsen kommer.

Dette er garantert forhold Armstrong og hans team har tatt med i betraktningen. Derfor vil det forundre meg om han tråkker feil i sitt aller viktigste ritt. Det som dreier seg om hans egen fremtid.

Jeg tipper faktisk at han kommer styrket ut av dette.

Les også: