1. Håndball-EM for menn

Christian Berges håndballherrer er igjen klare for et sluttspill, to år etter forrige mesterskap. EM spilles i Polen 15.–31. januar. Norge har en 6. plass som beste plassering i EM, fra 2008. Nå er det en ny generasjon norske spillere som skal forsøke å slå tilbake etter noen magre norske mesterskapsår.

2. Ungdoms-OL på Lillehammer

22 år etter at Lillehammer arrangerte «de beste lekene noen gang», er OL-sirkuset tilbake. Denne gang er det fremtidens utøvere som skal konkurrere i de andre vinterlekene for ungdom. Utøverne er mellom 15 og 18 år. I tillegg til Lillehammer er også Hamar, Gjøvik, Øyer og Oslo involvert. Ungdoms-OL arrangeres 12.–21. februar.

3. X Games i Oslo

Se opp for spektakulære hopp og triks når noen av verdens beste snowboard-, ski— og skateboardkjørere inntar hovedstaden 24.–28. februar. Det skal kjøres ski og snowboard på Tøyen og i Wyllerløypa, mens skateboardøvelsene arrangeres i Skur 13 på Filipstad.

4. VM i skiskyting i Holmenkollen

Legg inn noen velfortjente fridager 3.–13. mars, og ta turen til Holmenkollen. Der skal verdens beste skiskyttere gjøre opp om VM-gull i et av verdens mest kjente vintersportsanlegg. Det hele starter med mix-stafetter torsdag 3. mars og avsluttes med fellesstarter søndag 13. mars.

5. Ishockey-VM i Russland

De norske iskrigerne reiser til Russland for å spille VM i mai. Landslagstrener Roy Johansen leder Norge i sitt siste mesterskap før han gir seg. Norge møter Danmark i sin åpningskamp i Ispalasset i Moskva lørdag 7. mai. Blir våre to NHL-spillere Mats Zuccarello, Andreas Martinsen med, kan det bli moro.

6. Fotball-EM i Frankrike

Norge er ikke med, men for en fantastisk måned vi har i vente. Årets sommerferie må enten tas i Frankrike for å følge mesterskapet på nært hold, eller i sofaen foran TV-en slik at du får med deg all dramatikken. Zlatan og Sverige er med, det samme er Island. Og kan noen slå Tyskland? Spilles 10. juni-10. juli.

7. Wimbledon-tennis

Som om du ikke hadde nok å se på fra før, så sveives Wimbledon-turneringen i tennis i gang 27. juni i London. Frem til 10. juli skal verdens beste tennisspillere dunke løs på hverandre i verdens mest prestisjetunge tennisturnering. Novak Djokovic og Serena Williams er regjerende mestere.

8. Tour de France

2. juli legger nesten 200 syklister ut fra Mont-Saint-Michel i Normandie-området i Frankrike. Tre uker senere, 24. juli, dundrer de inn på Champs-Élysées i Paris. Kan Alexander Kristoff igjen gi oss uforglemmelige øyeblikk på sykkelen? Og kan noen tukte Chris Froome?

9. Sommer-OL/Paralympics i Rio

Den brasilianske millionbyen er vertsby når de 31. olympiske sommerleker skal arrangeres. 5.–21. august er blikket rettet mot Rio de Janeiro. 10.500 deltagere fra 206 nasjoner, fordelt på 306 konkurranser i 28 grener og på 35 arenaer, kommer til å gi topp underholdning.

En måned senere er det klart for Paralympics samme sted. 7.-18. september skal verdens beste handicaputøvere kjempe om gull, heder og ære i Rio.

10. Håndball-EM kvinner

Det blir aldri jul uten at håndballjentene hanker med seg et mesterskapsgull. 4.–18. desember skal Thorir Hergeirssons jenter spille om EM-gull i Sverige. Derfor passer det fint å avslutte et hektisk sportsår for oss TV-tittere med norsk gull før vi gyver løs på julen.

Hør 2016s første Aftenpodden Sport her nå: