Idrettsåret 2015 synger på siste verset. I den anledning presenterer vi en gjennomgang av noen av de største skandalene i løpet av året. I vår liste finner du både de store skandalene som vil endre sine respektive idretter for alltid, samt kontroverser av mindre omfang som har fått stor oppmerksomhet.

Fotballkorrupsjon

UTESTENGT: Sepp Blatter. Foto: NTB scanpix

27. mai kom bomben som skulle sende Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) inn i kaos. En stor FBI-etterforskning førte til at syv FIFA-topper, deriblant to visepresidenter, ble arrestert i Zürich i Sveits. Totalt ble 14 personer siktet. Dette skjedde rett før kongressen der ny president skulle velges. Den amerikanske statsadvokaten kunne fortelle om et kriminelt nettverk som hadde holdt på i mer enn to tiår og sopt inn bestikkelser for minst 1,2 milliarder kroner. Kofferter fulle av cash ble smuglet fra land til land, stråselskaper ble opprettet i skatteparadiser, og mellommenn ble brukt. Alt for å skjule de enorme pengetransaksjonene. - FIFA er VM i korrupsjon, og nå gir vi FIFA rødt kort, sa en representant for amerikanske myndigheter da saken ble kjent i mai.

Sepp Blatter ble gjenvalgt som president, men kunngjorde få dager senere at han ville trekke seg. Senere har nettet også viklet seg rundt sveitseren. Forrige uke ble Blatter og UEFA-president Michel Platini utestengt i åtte år av FIFAs etiske komité. Platini var tidligere favoritten til å vinne presidentvalget i FIFA 26. februar.

Tidligere i desember ble ytterligere fotballtopper pågrepet i en politiaksjon i Zürich. FBI-etterforskningen går parallelt med en etterforskning av sveitsisk politi.

Friidrettsdoping

UTESTENGTE RYSSLAND: Friidrettspresident Sebastian Coe. Foto: AP Photo/Andy Wong/NTB scanpix

Friidrett og dopinganklager er ingen ny kombinasjon. Men sakene som har truffet som et prosjektil i år er mer omfattende enn på lenge.Snøballen begynte for alvor å rulle da Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD i august hevdet at dopingprøver de hadde fått tilgang til viste at én tredel av medaljene vunnet i VM og OL fra 2001 til 2012 ble vunnet av utøvere som har levert mistenkelige tester.Og i november kom verdens antidopingbyrå (WADA) med en rapport som sendte sjokkbølger gjennom friidretsverden. Rapporten, et resultat av en 11 måneder lang gransking, viste omfattende systematisk doping, korrupsjon og hemmeligholdte positive dopingprøver i Russland.

— Vi tror at systematisk doping er en inarbeidet metode som stammer fra den kalde krigen på 60- og 70-tallet, sa WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen av rapporten.

Rapporten førte til hektisk møtevirksomhet blant friidrettstoppene. Fra øverste hold i Russland ble det gått hardt ut mot det de mener er en svertekampanje, men Russland ble likevel utestengt fra friidrett på ubestemt tid. Det betyr at OL i Rio de Janeiro neste år kan stå i fare for russiske friidrettsutøvere.

Tidligere friidrettspresident Lamine Diack og en rekke andre friidrettstopper er også siktet etter mistanker om grov korrupsjon og hemmelighold av positive dopingprøver.

Drone-skandalen

HØYDRAMATISK: En kameradrone falt i bakken rett bak Marcel Hirscher i andre omgang i Madonna di Campiglio. Foto: Skjermdump nrk.no

22. desember kjørte Henrik Kristoffersen ned til en overlegen slalåmseier i verdenscupen i Italia. Det var imidlertid ikke nordmannen det handlet om i etterkant. Marcel Hirscher, vinner av den sammenlagte verdenscupen de siste fire sesongene, var nemlig en hårsbredd fra å bli truffet av en drone. Østerrikeren, som var nummer to etter førsteomgang, var godt igang med løpet sitt da en drone falt ned fra luften og smelte i bakken rett bak av utøveren.

— Hvis du blir truffet av dette som faller fra 20 meter, når du kjører i 50 km/t, da blir du alvorlig skadet. Vi søker hele tiden etter nye vinkler og måter å vise frem alpinsporten på, men om det skal være slik, må vi tenke oss litt om, sa Hirscher i etterkant av hendelsen.

Kameradroner er blitt tatt i bruk i verdenscupen for å gi mer levende TV-bilder.

— Vi unngikk så vidt en katastrofe. Vi sjekket at dronen bare skulle fly i en korridor ved siden av traseen, men den fløy mer og mer inn i løypa, sa rennsjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Markus Waldner.

Han bekreftet at droner i tiden fremover ikke vil bli brukt i verdenscupen.

Mourinho og klubblegen

DEGRADERT: José Mourinho var lite fornøyd med Chelsea-lege Eva Carneiros opptreden under sesongåpningen. Foto: DIGITALSPORT

Tidligere i desember fikk José Mourinho sparken som manager i Chelsea etter en skrekkelig høstsesong. Mange mener at problemene i klubben startet under sesongens første Premier League-kamp.I sluttminuttene av sesongåpningen mot Swansea: Eden Hazard lå nede med skade. Klubblegene Eva Carneiro og John Fearn løp ut på gresset for å gi Hazard behandling. Reglene sier da at spilleren må forlate banen før han kan komme innpå igjen. Da Mourinho så dette, kom han med en voldsom tirade fra sidelinjen.

— Jeg var misfornøyd med mitt medisinske apparat. De var impulsive og naive. Uansett om du er en materialforvalter, lege eller sekretær på benken, må du forstå spillet, sa Mourinho i etterkant.

Carneiro ble degradert etter hendelsen. Legen ble blant annet nektet å sitte på benken under Chelseas kamper. Senere bestemte hun seg for å forlate klubben. Mourinho unngikk straff av Det engelske fotballforbundet (FA) etter episoden, men har fått krass kritikk for behandlingen av Carneiro.

Sextape-skandalen

I HARDT VÆR: Karim Benzema innrømmer å ha tatt del i utpressingsskandalen mot lagkamerat Mathieu Valbuena. Foto: Reuters

Tidligere i desember ble Real Madrid-stjernen Karim Benzema utestengt fra det franske fotballandslaget. Sanksjonen kom som en følge av Benzemas innblanding i en utpressingssak som etterforskes av fransk politi. Det var i juni at Lyon-spiller Mathieu Valbuena gikk til politiet etter å ha blitt kontaktet av en mann som sa han hadde en sexvideo av Valbuena og kona hans.

Benzema, Valbuenas lagkamerat på landslaget, er siktet for å ha medvirket til utpressingen. Benzema skal ha kontaktet Lyon-spilleren på en landslagssamling 5. oktober. Han skal ha innrømmet å ha vært en mellommann, men hevder at han bare ville hjelpe barndomsvennen Karim Zenati, som skal være en av utpresserne. Fire menn, inkludert Zenati, er anholdt og siktet for å ha forsøkt å utpresse Valbuena. Politiavlytting av Benzemas telefon har svekket landslagsspillerens historie, ettersom han skal ha kommet med flere kommentarer om Valbuena på telefon med Zenati.

– Det er forfølgelse. De anklager meg, de trekker meg ned i søla som om jeg var en kriminell. Dette er forferdelig, har Benzema sagt i et intervju med den franske TV-kanalen TF1. * Dette sier Benzema om utpressingssaken: — Jeg er ikke skyldig

Dommerskandale i håndball-VM

SNYTT FOR SCORING: I det innfelte bildet ser vi hvor langt inne ballen var da Sør-Korea ble snytt for scoring mot Frankrike. Foto: NTB Scanpix/dansk TV 2.

Kampen mellom Frankrike og Sør-Korea i håndball-VM i Danmark endte 22-22, men det spørs om ikke Sør-Korea må føle seg rimelig snytt for seieren.På stillingen 6-6 satte Sør-Korea ballen i undersiden av tverrliggeren, i golvet og ut av mål igjen. Ballen var tydelig inne, men dommerne ville være sikre og forhørte seg med måldommer. Nytt av året er nemlig et målkamera, likt det vi har sett i Premier League. Slik kan man ikke være i tvil om ballen er inne eller ikke.

Og TV-bildene var klare. Ballen var godt inne. Men mannen med ansvar for målkameraet dømte ballen ut,

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) besluttet i etterkant å sende de islandske dommerne Jonas Eliasson og Anton Gylfi Palsson hjem fra mesterskapet. Videdommer Bjarne Munk Jensen og IHFs delegat på kampen ble også sparket, mens mållinjeteknologien ble skrotet for resten av VM.

Reaksjonene på IHFs håndtering av saken lot ikke vente på seg. Norges keepertrener Mats Olsson mente sanksjonene fra håndballforbundet var en skandale.

— Den eneste som har gjort feil er vel han som var ansvarlig for å vise bildene fra målteknologien. Dommerne skal forholde seg til sekretariatet, sa Olsson til Aftenposten.

— Hele håndteringen av situasjonen er, som alltid, suspekt når det gjelder beslutninger fra IHF, sa Sveriges tidligere landslagssjef Per Johansson.

«Parodirennet» i Falun

LØYPEKIRITIKK: Snøen lavet ned i Falun, og det ble svært vanskelig å rykke fra feltet. Foto: Rune Petter Ness

I mars ble ski-VM i Falun avsluttet med femmila. Petter Northug sørget for et av norsk idretts største øyeblikk da han spurtet inn til gull etter en rå avslutning.Forholdene under rennet ble imidlertid sterkt kritisert. Det lavet ned snø gjennom store deler av dagen, og underlaget var svært løst.

— Verdens beste skiløpere går her, og det ser ut som de aldri har stått på ski før, sa landslagstrener Trond Nystad etter rennet.

Langrennsekspert Torgeir Bjørn stemplet forholdene som en «parodi».

— Det er det verste jeg har opplevd, sa Didrik Tønseth.

Tuttas Solheim Cup-opptreden

MÅTTE TÅLE KRITKK: Golf-profil Suzann Pettersen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Suzann Pettersens opptreden under Solheim Cup i september vakte sterke reaksjoner.Kritikken haglet Tutta etter at hun fulgte reglene slavisk, og sto på sitt da en av de amerikanske spillerne plukket opp ballen etter en put. Den lå drøye 40 cm fra hullet, og selv om den ikke gikk i, er det vanlig at spillerne får avslutte på den måten. Men ingen kan plukke opp ballen før motstanderen har gitt tillatelse. Lee plukket opp ballen uten at noen hadde gitt henne den, og Tutta sa fra om dette til dommeren. Dermed vant Europa hullet.

I intervjuene etter turneringen sto Tutta hardnakket på at hun ikke hadde gjort noe galt. Dagen etter hadde imidlertid pipen fått en annen låt.

— Jeg har aldri følt meg så trist over det som skjedde søndag på Solheim Cup. Jeg er veldig lei meg for ikke å se det store bildet, sa Tutta i en beklagelse.