Før nyttår vedtok FIFA en endring som kan få stor betydning for fotballen. 1. januar slo det inn et forbud mot at tredjeparter kan gå inn på eiersiden til spillere.

I motsetning til i andre land, er det i Norge ikke vanlig at eksterne investorer har direkte eierandeler i spillerne. Slik FIFAs vedtak står nå, rammes likevel norske klubber – inkludert Brann.

Overfor BT slår Norges Fotballforbund fast at investorgruppen Hardball ikke kan hjelpe Brann som tidligere.

— Vår tolkning av FIFAs regelverk, er at den modellen ikke lenger vil være innenfor FIFAs regelverk, opplyser NFFs informasjonssjef Yngve Haavik.

Hardball kjenner endringen

Hardball har i årevis lånt penger til Brann i forbindelse med overganger. Investorgruppen har gjort avtaler med klubben om å få pengene tilbake ved videresalg, pluss en del av et eventuelt overskudd.

Nå er støtten i fare.

— Hvis vedtaket blir stående som nå, er det bekymringsverdig for Brann på sikt, sier klubbens daglige leder Vibeke Johannesen.

LEDER: Eivind Kåre Lunde er talsmann for investorene i Hardball. Foto: Bergens Tidende

— Vi er kjent med at det er kommet et nytt regelverk på dette området, men overlater til forbundet å konkludere med hvordan regelverket skal tolkes. Forbundet har foreløpig ikke meddelt oss noe i sakens anledning, sier Eivind Kåre Lunde i Hardball.

I dialog med FIFA

Både NFF og toppklubbenes interesseorganisasjon Norsk Toppfotball (NTF), har engasjert juridisk bistand for å tolke det nye regelverket.

— Vi er helt enige med NFF i at vedtaket fra FIFA, slik det er formulert nå, rammer den norske modellen, begynner NTF-direktør Leif Øverland.

— Men hvis det er slik vi tror, at FIFA ikke har hatt Norge i tankene, tror vi på å få til at personer som vil investere i fotballen etter norsk modell, kan gjøre det også i fremtiden. Vi har gått i dialog med FIFA om dette. Det er viktig, fordi vi er opptatt av at klubbenes finansiering ikke strupes.

Brann følger nøye med på saken.

— Vi avventer deres dialog med FIFA og er så klart spent på utfallet. Det er en sak som kan påvirke rammebetingelsene våre fremover, sier Johannesen.

Lovendringen fra FIFA har ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at Hardball kan tjene penger på Brann-spillere de allerede har medvirket til å kjøpe. I tillegg er det en overgangsperiode med det nye reglementet, som sier at man frem til 1. mai kan inngå avtaler med tredjepartseierskap som varer ett år.

- Hvordan synes NFF regelverket i Norge - før 1. januar - fungerte?

— Vår vurdering er at det har fungert tilfredsstillende i Norge, men vi må forholde oss til FIFAs regelendringer, sier Haavik i forbundet.

Platini hyller forbudet

Som de norske fotballtoppene, er Johannesen i Brann overbevist om at FIFA ikke har ment å ramme tredjepartseierskap av typen vi ser i Norge.

— I den norske modellen er klubben den eneste parten som bestemmer ved spilleroverganger. Andre steder, som Portugal og Sør-Amerika for eksempel, kjenner vi til andre modeller der mange kan ha eierandeler i en spiller. Det skaper problemer som det er bra FIFA forsøker å løse opp i.

UEFA-president Michel Platini er blant dem som har hilst forbudet mot tredjepartseierskap velkommen. I enkelte land har det vært svært utbredt at flere parter har eierandeler i samme spiller.

— Det truer våre turneringers integritet, skader fotballens rykte, er en fare for klubbenes økonomi og reiser også spørsmål om menneskeverd. Forbudet er en veldig positiv nyhet, sier Platini ifølge NTB.

Selv dersom det nye FIFA-reglementet vil bli stående i Norge, vil det være mulig å gi direkte gaver til klubbene, slik Trond Mohn har gjort ved flere anledninger.

— Men da ikke som en investering man kan få avkastning på, understreker Johannesen.

Norsk Toppfotball anslår at de trenger noen uker på å avklare spørsmålet om ekstern investorhjelp.

— Dette skaper kortsiktige utfordringer, men vi håper det ikke vil gi langsiktige problemer, sier Leif Øverland.