Norge fortsetter dominenasen i langrennssporet.

Da kvinnene gjorde opp seg i mellom på 10 kilometer klassisk i Davos lørdag formiddag var det ingen som kunne hamle opp med de norske jentene.

Therese Johaug (26), som før start var favoritt, innfridde så til de grader og vant i ren utklassingsstil.

— Jeg har tatt store steg i klassisk før denne sesongen. I dag satt teknikken og formen er veldig god. Jeg er så klart glad for å ha tatt min andre seier i klassisk denne sesongen, sa Johaug til Det internasjonal skiforbundet (FIS) da hun ble intervjuet etter løpet.

I mål var hun 58 sekunder foran finske Kerttu Niskanen som tok 3. plassen, og 42,5 sekunder foran Marit Bjørgen på 2. plass.

Ekspert: - Verdens desidert beste

Marit Bjørgen (34) hadde fra før fem seirer i Davos, men heller ikke langrennsdronningen, med 82 seirer i verdenscupen, klarte å slå lagvenninnen Johaug. For hun var i realiteten sjanseløs.

Verdenscupleder Marit Bjørgen (t.v.) og Therese Johaug sikret dobbelt norsk i Davos. Foto: NTB Scanpix

NRK-ekspert Morten Aa Djupvik hyllet Johaugs prestasjon.— Det er klasseforskjell på Johaug og Bjørgen. Dette har Therese vist i flere helger på rad. Hun er på et utrolig høyt nivå og er verdens desidert beste klassiskløper, sier han til kanalen.

Her kan du lese hvordan Johaugs perfekte skirenn er.

Om Marit Bjørgens innsats sier den tidligere landslagstreneren dette:

— Marit hang med i starten, men klarte ikke holde farten oppe. Om det er fordi hun er tung i kroppen, stinn av trening, det vet jeg ikke. Men sekundene rant på. Og når man da går mot en toppløper som Therese Johaug, som er i form, da blir det mange sekunder bak.

Johaug klinte til fra start, og allerede etter passering to kilometer ledet hun. 1,3 sekunder foran Marit Bjørgen, med polske Justyna Kowalczyk (31) 4,8 sekunder bak.

Svenske Anna Haag slo an tonen med et godt løp fra tidlig startnummer. Men kanonene satte skapet på plass.

Justyna Kowalczyk fikk det tøft på slutten og endte på 7. plass på 10-kilometeren i Davos. Foto: NTB Scanpix

Heidi Weng, som kun har en 9. plass fra før som beste plassering på distanseløp i Davos, havnet noe lenger bak. Hun var 32 sekunder bak, mens Ingvild Flugstad Østberg kun var snaut ti sekunder etter Johaug.Johaugs ledelse økte da løperne passerte halvgått løp. Inne på stadion i Davos hadde Johaug økt ledelsen til 11 sekunder ned til Bjørgen, mens Kowalczyk nå var 22,3 sekunder bak. Ingvild Flugstad Østberg ramlet også nedover på listen med sine 30 sekunder etter sin lagvenninne.

Kowalczyk sprakk på slutten

Stillingen i teten var også den samme da løperne passerte 7,8 kilometer. Johaug passerte 48 sekunder foran Kowalczyk. Charlotte Kalla ble forbigått og fragått av Johaug, som startet ett minutt bak Kalla. Bjørgen la seg inn på 2. plass etter 7,8 kilometer 20 sekunder bak Johaug

Justyna Kowalczyk tapte 27 sekunder på de siste 2,2 kilometerne og gikk i mål bak finske Kirttu Niskanen, som ledet i mål før de Johaug og Bjørgengikk i mål etter en mil på ski.

Sprakk gjorde også Charlotte Kalla, som gikk i mål langt bak teten. I stedet var detAnna Haag som ble beste svenske løper. Sverige hadde forøvrig tre løpere inne blant de ti beste. Det samme hadde Norge og Finland.

Weng falt i første sving

Heidi Weng lå langt bak fra start. Etter løpet kom forklaringen:

Heidi Weng falt fra det som kunne blitt en pallplass i Sveits. Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix

— Jeg falt i første sving og tapte mye tid. Allerede da var jeg over 20 sekunder bak. Det er veldig irriterende. Jeg ble stiv på første runden, mens det løsnet på sisterunden. Jeg øvde så mye på de svingene her i går, og så klarer jeg å tryne i dag. Det er veldig irriterende. Sykt kjipt, faktisk, sier Weng til NRK.Hun gikk seg opp til en 6. plass til slutt, som er bestenotering for Weng i Davos.