BLOGG: Allerede før helgens runde var det åpenbart at vi ville lære mer om topplagene innen mandag. Tre av kampene var rene dueller mellom lag med Mesterliga-ambisjoner. Topplaget som på papiret ikke måtte måle krefter mot topp motstand denne helgen var Real Madrid. Men hovedstadsklubben maktet ikke å dra nytte av en bortekamp mot Osasuna. Det hører med til historien at før lørdagens kamp hadde Osasuna tapt kun tre av sine siste ti hjemmekamper mot de to store. Den tradisjonen videreførte de i 2-2-oppgjøret mot Real Madrid. Bunnlaget leverte en svært imponerende prestasjon, og jeg satt igjen med inntrykket at Madrid-skuffelsen mest av alt var en konsekvens av at Osasuna var gode, snarere enn at Real Madrid var dårlige. Gutta fra Pamplona hadde to mål (begge signert Barcelona-”canterano” Oriol Riera) og én spiller til gode før 45 minutter var spilt. Sistnevnte overtak kom som et resultat av Sergio Ramos’ 18 røde kort for Real Madrid. Iscos vakre redusering på overtid av første omgang ga imidlertid Real Madrid en redningsplanke, og de klarte å karre seg til ett poeng takket være Pepes sene utligning.

Det betyr selvfølgelig ikke at de spanske sportsavisene har tatt lett på resultatet. I Madrid-avisen Marca mandag er det dommerstanden som er under lupen. Dommer Clos Gomez for langt på vei skylden for poengtapet. ”Real Madrid er lei av å bli behandlet forskjellig fra Barcelona” kan Marca ”avsløre”. Sergio Ramos skal føle seg forfulgt av dommerstanden. Da er det kanskje på tide å minne om at det ikke er noen menneskerett å albue ned motspillere. Det som fremfor alt bør bekymre Real Madrid er at de slapp Osasuna til to scoringer mens lagene hadde 11 mann hver. Cristiano Ronaldo hadde en av sine mer rolige kamper, og var ikke i stand til å nok en gang skyte Real Madrid ut av problemene sine. I Barcelona-avisen Sport, som for øvrig ikke er anbefalt lesning dersom du er Real-supporter, gir Ancelotti og byttene i andre omgang skylden for poengtapet. Gareth Bale var svært anonym, men det hindrer ikke Sport i å spørre hvorfor han ble erstattet av Angel di Maria etter 55 minutter. Det er kanskje mer berettiget å stille spørsmålstegn ved hvorfor Luka Modric ble erstattet med Nacho snaue ti minutter senere. Kroaten hadde nemlig inntil da vært en av Real Madrids beste spillere, både i denne kampen og hele sesongen. Faktumet er uansett at 2-2 var et svært godt resultat tatt forutsetningene etter utvisningen i betraktning, men det gapende hulet på fem poeng til Barcelona og Atletico Madrid blir ikke mindre av den grunn.

Barcelona med ny rekord

For Barcelonas stod en kamp mot femteplasserte Villarreal på programmet. ”Den gule ubåten” hadde lignet litt mer på et nyopprykket lag de siste kampene, og manglet i tillegg to av sine aller viktigste spillere i Cani og Bruno Soriano. Spesielt tatt i betraktning av sistnevntes fravær, var den defensive prestasjonen til Villarreal imponerende, med Mateo Musacchio i midtforsvaret som kampens gigant. Fremgangsmåten fra Villarreal kunne minne litt om hvordan Atletico Madrid oppførte seg i Supercup-oppgjøret på Camp Nou tidligere i høst. De forsvarte seg ganske smalt, og ga med glede Barcelona mer plass på kantene. Det tok sin tid før Barcelona maktet å dra skikkelig nytte av det. Når de gjorde det var det mest av alt takket være en av Martin Montoyas beste kamper i Barcelona-trøya. Musacchio utlignet Barcelonas ledelse like etter pause. Neymar scoret imidlertid både før og etter det. Ballbesittelse-ekstremistene blant deres supportere vil også kunne smile av 72%. Bortsett fra det var det ikke en overveldende imponerende prestasjon av katalanerne. Det er uansett mye å glede seg over i Barcelona. Tata Martino og co får i disse dager gode nyheter fra Lionel Messis rehabilitering i Buenos Aires. Sport melder mandag at både Marc Bartra og Andrés Iniesta er nære å signere nye kontrakter. I tillegg har Barcelona nå vært 54 strake serierunder på toppen av La Liga, noe som er ny rekord, etter at Real Madrid ”bare” maktet 53 mellom sesongene 1986/87 og 1987/88. ## Seiershunger i Atletico, uro i Valencia

Atletico Madrid var imidlertid bare ett mål unna å spolere den rekorden, men kampen mot Valencia endte i stedet med 3-0 til de rødhvite. I første omgang virket det som at de skulle få mer enn nok med å finne nettmaskene i det hele tatt. Før hvilen skapte Valencia like mye problemer for serietoeren som vice versa. Gjestene hadde mye ball, men vil nok angre på at de ikke gjorde mer med den i første omgang. Det ble en taktisk fascinerende første omgang, der begge lag var såpass tålmodige at 0-0 ble naturlig. Den andre omgangen derimot, var mer åpen, selv om Valencia-supporterne nok ikke satt pris på underholdningen. Raul Garcia, som har vært briljant de siste ukene, og Diego Costa, som har vært briljant hele sesongen, stod for målene. I tillegg til hans to mål, brente Costa også en straffe, som sett i ettertid kunne gitt Atletico tabelltoppen. Det kunne se ut som at Atletico jaget nettopp tabelltoppen mot slutten, men det avviste trener Diego Simeone etter kampen. ”Jeg vil alltid vinne med mer. Jeg liker ikke å være passiv, jeg liker at laget går fremover som alltid. Vi leder ikke serien på grunn av at Barcelona er et stort lag. Deres tall er utenomjordiske” sa han ifølge Marca. Tallene til Atletico er også utenomjordiske. I La Liga, Mesterligaen og Copa del Rey står de med 21 seire, én uavgjort og ett tap, noe som selvfølgelig er eventyr-tall for Atletico-supporterne, som har gnidd seg i håret over lagets ujevnhet de siste tiårene. For hver serierunde som går blir det mer og mer tydelig at de er en reell tittelkandidat.

Det er imidlertid ikke Valencia. Sesongen så langt har bydd på tapsrekke etter seiersrekke etter tapsrekke, og nå har Miroslav Djukic fått sparken. Klubbpresident Amadeo Salvo lot være å uttale seg om Djukic etter tapet mot Atletico. Salvo var imidlertid på besøk i garderoben etter kampen, noe som ledet til spekulasjoner om at Djukic hadde fått sparken allerede minutter etter fløytesignalet. Det avkreftet imidlertid treneren. ”Presidenten kom ned i garderoben for å oppmuntre oss. Nei, jeg frykter ikke for min fremtid.” sa Djukic ifølge Marca. Ikke lenge etterpå var Djukic historie i Valencia, som er ti poeng unna fjerdeplassen.

Luken opp til Mesterliga-plassene hadde vært enda større for Valencia, dersom Markel Susaeta ikke hadde brent sin straffe i Sevilla tidligere på søndagen. Etter to tidlige mål av Sevillas Alberto Moreno og nettopp Susaeta, feilet Bilbao-vingen fra straffemerket like før hvilen. En straffescoring hadde gitt Athletic en luke på 12 poeng til Valencia og 10 poeng til nettopp Sevilla, som har virket som en langt mer sannsynlig trussel for topp fire de siste ukene. Søndag var det imidlertid åpenbart hvilket av lagene som er nummer fire, og hvilket som drømmer om å være det i mai. Athletic dominerte banespillet, og Sevillas store problemer med å starte egne angrep ble møtt med harme fra benkeradene på Sanchez-Pizjuan. Til tross for at Athletic ikke lykkes i å ta alle tre poengene, er de definitivt favoritter til å snappe fjerdeplassen per dags dato. Det er en overflod av stødige midtbanespillere Ernesto Valverde har å velge i. Søndag var det Mikel Rico, Ander Herrera og Ander Iturraspe som startet, mens blant andre Beñat var å finne på benken. I tillegg har baskerne snart også et luksusproblem på topp. Aritz Aduriz var tilbake søndag, og Kike Solas retur er også like rundt hjørnet. Ernesto Valverde var imidlertid svært forsiktig med å gjøre som alle andre, nemlig å lansere Athletic som favoritt til fjerdeplassen. ”Ett poeng distanserer oss ikke mye fra våre rivaler, selv om jeg ikke vet om vi er kandidater til å være på fjerdeplass ved sesongslutt” sa Valverde.

Den største trusselen kan komme fra et annet baskisk lag. Real Sociedad knuste nemlig Real Betis 5-1 søndag, og har nå funnet tilbake til vårformen som gjorde at de spratt opp til fjerdeplass forrige sesong. Dermed er de bare fire poeng bak Athletic. I mellom dem, på femteplass, finner vi Villarreal med 28 poeng, to bak Athletic. Det er liten tvil om at racet om fjerdeplassen blir fabelaktig.