Årets utgave av Sogndal kan fort bli en annen en den som overlevde i eliteserien i fjor.

Syv spillere har allerede forlatt klubben, mens tre nøkkelspillere er til salgs fordi de ikke vil skrive under nye kontrakter. Lagets nye trener, Jonas Olsson, må muligens stable et helt ferskt lag på beina i løpet av vinteren.

Vanskelig marked

— Dette er jo en litt spesiell situasjon siden fotballmarkedet er sånn som det er. Mange av disse spillerne har vært hos oss lenge, og da er det naturlig at de ønsker seg videre. Sogndal har alltid vært en klubb som har utviklet spillere, men vi ønsker oss en noe høyere omløpshastighet, sier daglig leder Egil Mundal.

- Unngå at spillere går gratis?

— Ja. Noen må vi nok leve med. Men det skal fortsatt være sånn at spillersalg gir midler til klubben, svarer Mundal.

I forrige uke fortale både Henrik Furebotn, Per Egil Flo og Ole Jørgen Halvorsen at de ikke vil forlenge sine avtaler med klubben.

Deres kontrakter går ut etter sesongen. Nå er trioen, som spilte nesten alle kampene i fjor, til salgs. Håpet er at Sogndal sitter igjen med penger. Det gjorde de ikke da Mats Solheim nylig dro til svenske Kalmar. Loen-karen har utviklet seg på Fosshaugane, men forsvant til billiglandet gratis. Isak Scheel stakk til Lillestrøm som bosmanspiller.

Mer solskinn er det over salget av Even Hovland til Molde, Ole Gunnar Solskjær og seriemesteren overfører rundt åtte millioner kroner til Sogndal. En god slump penger i det som er et knusktørt marked.

For tre og et halvt år siden presenterte BT Sogndals åtte lokale megatalenter under tittelen; "Her er egenkapitalen til Sogndal". Foreløpig er det bare Holvand som har gitt mynt i klubbkassen.

I første seriekamp mot Odd Grenland skulle nok fansen sett både Furebotn, Flo og Halvorsen på banen. I stedet kan altså andre klubber legge inn bud.

- Dette er tross alt gode fotballspillere som vi håper å få penger for. Derfor må vi gjøre noe nå , sier Sogndal-sjefen.

Kan bli benket

Legger man til Barry Kader, Vegar Gjermundstad (trener ennå med Sogndal), Cato Hansen og Joseph Bendik, er syv spillere fra 2011 vekke.

— Litt uheldig er det kanskje at mange reiser, for vi ønsker jo å beholde kvalitetsspillere. Samtidig er det en del av intensjonen til Sogndal at spillere skal videre. At de går gratis, skjer ikke bare i Sogndal. Se på Nordkvelle, som kom til Brann fra Strømsgodset, sier Håvard Flo, assistenttrener og toppspillerutvikler.

Spillerne som sitter på gjerdet kan ende opp med å sitte på benken. Selv om ikke den sportslige ledelsen har tatt stilling til det ennå.

— Det er et trenerspørsmål. Inntil videre har det vært sånn at er du god nok, spiller du. Men vi kommer nok til et tidspunkt der vi må ta en ny vurdering, sier Flo.

Han mener fansen ikke trenger å bekymre seg, den tidligere landslagsspilleren vil ikke kalle spillerflukten dramatisk.

— Det er ingen dramatikk i dette. Laget jobber på, vi har ny trener og nye spillere, mange er unge og lovende, det er en god giv på feltet, rapporterer han.

En det knyttes store forventninger til, er Stephané Diarra Badji, Senegals U23-kaptein. Han kan fort være Henrik Furebotns erstatter på midtbanen. Tidligere sportssjef Trond Fylling, la bak seg flere mil og et tosifret antall kjøretimer i Senegal for å sikre Badjis underskrift i desember i fjor.

— Nå er han så het på overgangsmarkedet at vi måtte slå til. Flere franske klubber har vist interesse, sa globetrotteren til NRK da.

Grunnet bensinopprøret i Nigeria ankom fransktalende Badji Sogndal for en uke siden. Etter et par treninger er Håvard Flo imponert.

— Det lille jeg har sett virker veldig solid. Han forventer vi mye av, sier Flo.

Sogndals spillerstall

INN: Stephané Diarra Badji (Casa Sports), Hannu Patronen (Helsingborg), Leif Lysne (Fjøra), Peter og Stefan Aase (Florø), Stian Dyngeland (Fana), Malick Mane (FC Aktobe)

UT: Even Hovland (Molde), Isak Scheel (Lillestrøm),Mats Solheim (Kalmar), Barry Kader, Vegar Gjermundstad, Cato Hansen, Joseph Bendik – hjem til USA.