Russland – Norge 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

MOSKVA (Aftenposten): Allerede lørdag jublet vi for fornyet kontrakt, men godt assistert av norske ledere, som tolket reglene feil, tok vi grundig feil. Før kampen mot Russland mandag hang spøkelset igjen opp i taket på Ice Palace i Moskva. Hvordan hadde det preget de norske forberedelsene til kampen mot superstjernene fra øst? Slett ikke negativt, kunne det se ut som.

Den norske lagledelsen (i realiteten keepertrener Per-Erik Alcén) hadde valgt å sette Steffen Søberg i mål. En sjanse å ta siden han ikke hadde spilt kamp siden Vålerenga røk ut av sluttspillet for Lørenskog 5. april. Det var ikke de beste forutsetningene for 22-åringen men samtidig har han ved tidligere anledninger vist at han kan være en uventet matchvinner.

Svensk kritikk

Å, du store all verden som Søberg spilte.

— Jag är inte förvånad! Den största talangen som har matchas för lite i landslaget, meldte en annen svensk keepertrener, Stefan Ladhe om Søberg på Twitter. Det hører med til historien at Ladhe har trent Søberg i Vålerenga.

Steffen Søberg fikk sjansen i Norges mål. Vålerenga-keeperen leverte en god kamp, men måtte til slutt gi tapt mot de russiske hockeystjernene. Foto: NTB scanpix

Russerne tråkket gasspedalen i bånn fra start og kjørte rundt med Norge. De været kanskje en ny nedsabling av en sjanseløs motstander på samme måte som de banket 10-1 tidligere i VM.At Russland skulle ha pucken mye var helt som det skulle. De norske var stort sett lojale i det defensive spillet. Alle ofret seg hundre prosent, og bakerst sto Søberg ubeskrivelig godt. Én gang fikk han uvurderlig hjelp av Martin Røymarks kølle som hindret scoring. Én gang havnet pucken via Søberg i stolpen og ut. Men det var jo på tide at Norge hadde marginene med seg igjen i VM.

Russisk brodering

Russisk broderi, også kalt russisk punsj broderi, kan være utrolig intrikat. Mot motstandere av Norges størrelse elsker også russiske ishockeyspillere å prøve seg på det estetiske. Pucken flyr hit og dit slik at man blir svimmel, men det blir ofte i overkant. De fleste målene skal helst scores med sløyfe. Slik var det dagen før 17. mai også.

Når det går så fort som det gjør med Russland, er det nesten uunngåelig å ende opp med noen utvisningsminutter. Norge pådro seg tre tominuttere i den første perioden uten å slippe inn baklengs.

Fremover på banen var det igjen brødrene Olimb og Mats Rosseli Olsen som skapte mest. De klarte nesten i hvert eneste bytt i den første perioden å etablere godt spill i russernes sone.

Men slik kunne det vel ikke fortsette?

Søberg sjanseløs

Nei, det kunne jo ikke det. Men da den norske nullen endelig sprakk, var det ikke stort Søberg kunne gjøre. Skuddet fra Dimitrij Orlov ble styrt inn av Ivan Telegin. Da var det spilt to minutter av midtperioden.

Man kunne frykte at målet skulle gi russerne ekstra fart, men i stedet kom Norge nærmere og nærmere. Blant annet godt hjulpet av to russiske utvisninger.

Den norske førsterekka har ikke produsert så mange scoringer som man på forhånd hadde håpet. I et forsøk på å få i gang den produksjonen valgte Roy Johansen å sette raske Michael Haga mellom NHL-proffene Mats Zuccarello og Andreas Martinsen. En uvant posisjon og en ordentlig utfordring for Asker-gutten som neste sesong skal spille Örebro i den SHL, den øverste svenske ligaen.

Haga var mannen bak den største norske sjansen i midtperioden da han snappet pucken og kom alene mot Ilja Sorokin. Keeperen reddet skuddet, men returen gikk rett ut til Andreas Martinsen som ikke traff ordentlig. Der kunne det stått 1-1.

Kunne de ta en Leicester?

I denne perioden var Norge så bra at vi begynte å fable med en tittel ala ”Norge gjorde som Leicester”, men det var jo bare en drøm.

Helt mot slutten av perioden viste Artemi Panarin hvorfor han har vært et gullfunn for Chicago i NHL denne sesongen. Litt trylleri med stokken, og så lå nummer to bak Søberg.

Den siste perioden startet med en ganske heldig russisk scoring da Roman Ljubimov klarte å slå inn pucken på tennis. Der og da var drømmen om poeng over, men de norske spillerne sto kampen ut på en utmerket måte.

Norges vanlige førstekeeper Lars Haugen var småsyk og måtte stå over mot russerne. Han er sannsynligvis klar mot Latvia 17. mai, men så spørs det om ikke fenomenale Søberg bør få en ny sjanse?