KL. 15.15: NORGE — RUSSLAND

MOSKVA (Aftenposten): Mats Zuccarello og Mathis Olimb leker ishockey på et høyt nivå.

— Jeg gir meg på dagen når det ikke er moro lenger, sier Zucca.

Plassen i neste års A-VM er sikret. Drømmen om en kvartfinale er urealistisk etter at Danmark sensasjonelt slo Tsjekkia i går. Nå holder det ikke lenger med å slå Latvia i siste kamp. Norge må ha poeng mot Russland i dag.

Roy Johansen har tatt Norge til tre kvartfinaler i VM. Men det begynner å bli lenge siden sist. Storspillet i 2012 er bare et godt, men vagt minne. De siste årene har det handlet om å berge statusen.

Akkurat det kan bli en tøff nøtt for den nye landslagssjefen Petter Thoresen.

Unge på B-nivå

— Det er bare å se på de tørre tallene. Vi sliter og er på B-nivå i både U20 og U18, slår avtroppende sjef Roy Johansen fast.

Han har bygd sin suksess på kollektivet, struktur, god organisering og det å jobbe for hverandre.

— Det har tatt oss langt i mange år. Heldigvis har vi også noen som bryter det mønsteret, spillere som gjør at vi kan føre kamper mot de nest beste og at vi kan yppe oss mot de beste, sier ishockeyforbundets sportssjef Petter Salsten.

I dette VM er det typer som Mathis Olimb og Mats Zuccarello, andre år har Patrick Thoresen vært en av spillerne med det lille ekstra.

— Det har vært mange av de samme spillerne på landslaget de siste ti årene. Vi er avhengig av å få inn noen nye, sier Mats Zuccarello.

Hoff og Pettersen

Nesten uansett hvem man spør, så trekkes navnene Ludvig Hoff (19) og Emilio Pettersen (16) frem som mulige entertainere i fremtiden. Begge holder til i Nord-Amerika på skole- og universitetsnivå.

— Jeg synes dette mesterskapet har vist at det også kan komme nye spillere, og de kan komme fort. Johannes Johannessen er fortsatt første års junior, og han går inn og spiller et A-VM for seniorer som om han aldri har gjort noe annet. Det er en utrolig artig historie, sier sportssjef Salsten.

I fjor var det Mattias Nørstebø som VM-debuterte og umiddelbart skaffet seg en plass på laget.

Både Mats Zuccarello og Mathis Olimb har tilbrakt mange timer på løkka hver dag, og de har drevet med flere idretter under oppveksten.

— Hvis du bare trener hockey, så kan du bli lei. Jeg har spilt håndball, fotball og innebandy også. Man snapper opp ting fra alle de idrettene man holder på med. Jeg begynte vel ikke å satse før i fjor, sier Zucca med et kjempesmil.

Leken er det beste rådet

— Men ærlig talt, den alvorlige satsingen begynte jeg sent med. Det var lenge mest lek og moro, legger han til.

— Vi har det fortsatt moro. Jeg slutter på dagen når det ikke er gøy lenger. Det er vanskelig å bli god hvis du ikke elsker det du gjør. Gærne foreldre kan ikke tvinge noen til å bli gode, slår Zuccarello fast.

De to enerne er enige om at den allsidige leken er det beste rådet de kan gi dem som er unge og ønsker å komme opp til deres nivå.

— Så får man heller trene mye når man blir eldre, mener Olimb.

I dag finnes det 45 ishaller i Norge som er i bruk. Tallet øker stadig, men altfor sakte. Dessuten mangler Norges Ishockeyforbund økonomiske muskler til å skaffe seg så noe elementært som en nasjonalarena. Eller et senter for utvikling. Frankrike er i gang med å bygge et til 50 millioner euro ...

— Rekruttering er den aller viktigste jobben vår. I de nye miljøene, og da spesielt i Stavanger, gjøres det fantastisk mye bra. Dessverre kan vi ikke si det samme om mer etablerte miljøer som Østfold og Oslo Øst, sier generalsekretær Ottar Eide i ishockeyforbundet.

Geografiske hull

Det finnes store hull i den geografiske dekningen når det gjelder hockeyhaller. I Nord-Norge finnes to, på kysten mellom Bergen og Trondheim ingen.

— Vi jobber med det, men det er langvarige prosesser. Hvor lenge har de holdt på i Kirkenes? 30 år? spør generalsekretæren.

Roy Johansen har i mange år vært kritisk til den jobben som gjøres på klubbplan i Norge når det gjelder spillerutvikling. Nå får han sjansen til å gjøre ord om til handling når han blir trener i Vålerenga.

— Klubbene har altfor lenge trodd på en quick-fix med å hente utlendinger. Det koster riktignok mye forsakelse å ville bli god, men det finnes så utrolig mye positivt på den andre siden om du når frem, mener han og gir følgende råd til Norges Ishockeyforbund:

— De må forlenge sesongen for de unge. Ingen serier bør være over før i slutten av april, nå var de over i starten av mars. Det er et enkelt grep vi kan gjøre noe med. Vi må ha en hockeysesong også for de yngre som er på ni-ti måneder.

Hør siste utgave av podkasten Aftenpodden Sport: