VIKERSUND: Denne sesongen har Det internasjonale skiforbundet (FIS) tatt tak i et problem som har gitt mye hodebry de siste årene, og ført til diskvalifikasjon: Dressen.

I Vikersund tirsdag ble det hoppet med splitter nye dresser, som har et bånd/belte innsydd. I sesongdebuten på snø, var landslagshopperne fornøyd med at dressen satt på plass. Halvannen uke før verdenscupåpningen i Kuusamo, er det meste på stell.

Fra veldig stor til kroppsnær

I årenes løp har dressen gått fra å være altfor stor, til å få en mer naturlig passform. I de årene da skihopperne «sagget», så det ut som om de hadde skrittet på knærne.

Innstramninger måtte komme, men fortsatt var det slik at mange aktive dro ned dressen etter at den var målt i skrittet. For desto større dressen kunne være, desto bedre flyfase kunne de aktive få ut av det. Dessuten måtte de strekke hendene i været etter landing, for å få opp skrittet igjen.

Men nå blir den slags finurligheter borte.

Kan ikke utvide seg

Fra første hopp i verdenscupstarten i Finland må landslagshopperne ha en dress med belte, eller bånd om man vil, innsydd i dressen.

— Det er slutt på at det skal være en kontrollør som måler skrittet på dressen på toppen av ovarennet. Når vi nå har fått et belte som ikke er elastisk, betyr det at vi ikke kan dra dressen ned, sier Daniel-André Tande.

Han og de andre hopperne som nøt jomfruhoppene i Vikersund på dagen med tåke og mildvær, har prøvd ut dette tiltaket på Sommer Grand Prix.

— Det har fungert. Derfor er det kun én person på toppen som skal sjekke at beltet sitter i henhold til reglene, som skal være like over hoftekammen.

På det meste var dressen seks centimeter større enn kroppen rundt det hele. Da var dressen som et vindseil.

— Nå er den mellom én og tre cm som gjelder, skjønt akkurat rundt midjen er dressen to cm større enn kroppen, sier Anders Fannemel.

Ble disket i fjor

— Jeg merker at dressen sitter mye mer på plass enn tidligere. Det er da også det som er hensikten. Jeg håper det blir færre diskvalifikasjoner i løpet av sesongen, legger han til.

Fannemel minnes godt at han var blant dem som ble straffet med disk under verdenscupåpningen i Klingenthal siste sesong. Det var bittert.

Anders Fannemel deppet etter å ha blitt disket i Kingenthal i fjor. Foto: NTB Scanpix

Fannemel er fornøyd med opptakten til vinteren, blant annet med tre individuelle pallplasseringer og en lagseier på sommeren. Den største forandringen er at han har byttet skimerke. Nå er det Fischer som gjelder, ikke fluege.de, som trakk seg fra markedet.

— Den nye regelen gjør det enklere på toppen. Hopperne slipper dessuten stresset med å ha den målingen like før start. De aktive kan heller ikke få startnekt på grunn av for lavt skritt, opplyser landslagstrener Alexander Stöckl.

Hans inntrykk fra sommerens utprøving er at de andre nasjonene også er fornøyde.

Alle på landslaget stilte i to økter i Vikersund, der samlingen avsluttes torsdag. Joachim Bjøreng og Halvor Granerud var de to eneste fra Toppidrettslaget, det vil si nivå to. Bjøreng har allerede hoppet inn en verdenscupplass i starten av sesongen, ved å vinne Sommer Grand Prix.

— Det er deilig å komme i gang, sier Tromsøs Johan Forfang, som håper å fortsettesuksessen fra de siste årene.

Han er også fornøyd med beltet.

— Det fungerer slik det var meningen, sier han.

Andreas Stjernen fra Trønderhopp og landslaget likte å komme i gang.

— Det fiungerte veldig bra i starten, men så rotet jeg det litt til. Det varforøvrig nesten ikke sit, ler trønderen.

Han opplyser at det blir 25-30 hopp før samlingen er over tirsdag. På fredag får gjengen vite hvem som får de første verdenscupbillettene.