HOLMENKOLLEN (Aftenposten.no): Mens Johnsrud Sundby torsdag snakket med norske medier fra sin treningsbase på 300 meters høyde i Holmenkollen, ladet Northug opp på 2300 meters høyde ved Berninapasset i Sveits.

De er Norges gullfavoritter før distanserennene i Falun-VM.

Men de har valgt hver sin vei i oppladningen før mesterskapet. Johnsrud Sundby polerer gullformen i lavlandet i hjemlige omgivelser. Northug satser alt på høydeeffekten – som har gitt solid gullfangst tidligere.

— Høydetrening er veldig individuelt. Det er ikke alle som responderer like bra på treningen i høyde. Men for Petter har det fungert tidligere, han har gode erfaringer med høyden, for ham er det "safe" å lade opp i en slik høyde. I tillegg til selve høydeeffekten får han trent på et stille og rolig sted, forteller sportslig leder Ole Thonstad i Team Northug.

Usikker Johnsrud Sundby

Johnsrud Sundby gikk på en treningssmell etter Tour de Ski-seieren i januar. Kroppen var helt nedkjørt, beina var tomme og hodet slitent, og Oslo-gutten har måttet justere treningsintensiteten. Johnsrud Sundby innrømmet usikkerhet rundt VM-formen da han møtte mediene i Holmenkollen torsdag.

I LAVLANDET: Martin Johnsrud Sundby møtte mediene på hjemmebane i Oslo torsdag. Foto: HEIKO JUNGE, SCANPIX

Men det er ikke grunnen til at han oppholder seg i lavlandet før VM. Avgjørelsen om få høydedøgn før VM tok han allerede 1. mai i fjor.— Jeg hadde mange døgn før OL i Sotsji. Men i en sesong med mesterskap i lavlandet har jeg vurdert at det ikke krever samme mengde med høyde, sier Johnsrud Sundby til Aftenposten.

Oslo-gutten påpeker at han er avhengig av å ha de nærmeste rundt seg samtidig som han forbereder gulljakten i de svenske skoger.

— Jeg har en familie jeg ønsker å ta vare på, som jeg er avhengig av å se mye for å kunne fungere. For meg ville det ikke fungert sportslig med mange høydedøgn. Og da kommer et nytt dilemma: Vil det lønne seg for meg å ligge i høyden før et mesterskap når jeg ikke har nok høydedøgn i forkant? Konklusjonen var at jeg etter NM på Røros kun ville fått 10-11 dager i høyden før VM, jeg ville ikke fått god nok effekt av de dagene til at det ville lønne seg.

— Ikke gambling

Rundt halvparten av den norske troppen har valgt å lade opp i lavlandet. 10 løpere, deriblant Marit Bjørgen og Therese Johaug, har base i Seiser Alm på snaut 2000 meter, mens Northug trener alene på 2300 meters høyde i Sveits.

I HØYDEN: Petter Northug dro rett fra NM-gull på Røros til 2300 meters høyde i Sveits. Foto: METTE BUGGE

— Det er veldig få som har eksakte svar på høydetrening. De fleste er enige om at det er fornuftig å ligge på 1800 til 2300 meter, og at man bør være der i tre til fire uker i sesongen. Vi måtte vurdere helhetsbildet, at enkelte måtte gå mange konkurranser under NM, og at de da kun ville få åtte dager i høyden pluss to reisedøgn. Vi vurderte at konkurranse, reise, trene i høyden, så reise tilbake, økte risikoen for sykdom. Men det finnes ingen empiriske bevis for at dette er riktig, det finnes ingen fasitsvar på om åtte dager i høyden er positivt eller negativt. Den største effekten er at man får fine treningsforhold, man får sol, man får bo på fine hotell og finne roen. Det er det viktigste, sier landslagstrener Trond Nystad. - Gambler Northug ved å trene så høyt som på 2300 meters høyde?

— For enkelte høres det ut som gambling. Men Petter har vært profesjonell skiløper lenge, han kjenner kroppen sin, han er den herreløperen som har vært mest i høyden. Petter vet hva som er best for ham og er overbevist om at dette er best. Tro kan velte fjell.