Norges Fotballforbund la fredag frem hvor mye norske fotballklubber brukte på agenter i fjor. Tallene gjelder for perioden fra 1. april 2015 og ut året. Dermed er ikke tallene fra vintervinduet i fjor med.

Slik er tallene for eliteserien:

  • Rosenborg 2.140.000

  • Brann 1.063.200

  • Molde 724.728

  • Sarpsborg 08 536.500

  • Haugesund 400.000

  • Start 312.123

  • Stabæk 299.404

  • Aalesund 250.000

  • Tromsø 205.000

  • Lillestrøm 103.180

  • Sogndal 83.000

  • Strømsgodset 62.500

Bodø/Glimt, Odd, Viking og Vålerenga har ikke rapportert inn per 31. mars 2016.

Sandnes Ulf brukte 206.250, klart mest av klubbene i 1. divisjon. Mjøndalen, som rykket ned, brukte 133.500 ifølge oversikten fra NFF.

6 mill. til Tore Pedersen

Listen viser også hvor mange penger som klubber og spillere har betalt til agentene.

Tore Pedersen topper med 5.993.500 kroner, alt betalt av klubb. Stig Lillejord står oppført med 2.375.000 kroner.

— Tallene er som de er, men gir ikke et helt korrekt bilde av min næring. For det første er ikke tallene for hele året, men fra 1. april. For det andre er ikke kostnadssiden tatt med. Jeg har også vesentlige utgifter i arbeidet. Totalt sett regner jeg med at firmaet mitt går i pluss/minus null for 2015 , sier Lillejord.

Jim Solbakken står oppført med 0. I tillegg til personer er også selskap ført opp i oversikten. Star & Friends Scandinavia AS ved Andreas Ekker står oppført med 250.000 kroner.

– Listen er noe mangelfull siden vi ikke har mottatt innrapportering fra samtlige klubber og formidlere. Vi har purret opp og vil forfølge dette videre til vi har mottatt fra samtlige da det er krav om å sende inn rapporteringen selv om man ikke har mottatt honorar fra klubber/spillere eller har betalt honorar til formidlere i 2015. Vi får stadig inn fra klubber/formidlere og regner med at den publiserte rapporteringen vil bli oppdatert på nytt i løpet av neste uke, sier Hanna Kjærnet, juridisk rådgiver i Norges Fotballforbund.

Vil sikre større åpenhet

Fotballforbundet vedtok i fjor et nytt agentregelverk. Kort fortalt går det ut på at den gamle agentlisensordingen er borte. I prinsippet kan nå hvem som helst bli formidler, så lenge man registrerer seg i NFF sitt system og har plettfri vandel.

NFF skal hvert år offentliggjøre hvem disse formidlerne er, og hvor store utbetalinger som er gjort til disse formidlerne. Det skal sikre større åpenhet, og ideelt sett forsvinner det mindre penger ut av fotballen til formidlere.

Videre heter det at «det totale godtgjørelsesbeløpet per transaksjon som skal betales til formidler som er engasjert for å handle på vegne av en spiller eller klubb, bør ikke overstige tre prosent av spillerens brutto grunnlønn i den perioden den aktuelle ansettelseskontrakten gjelder.»

Kritikk fra NTF og NISO

Det nye agentreglementet har fått kritikk både fra Norsk Toppfotball (NTF) og spillerorganisasjonen NISO. Før jul hadde 215 personer registrert seg som formidlere.

– Tilbakemeldingene fra klubbene at de ikke merker en reell forskjell på antall henvendelser etter at regelverket ble endret. Flere har nok registrert seg som formidler da det ble åpnet for det uten en plan om å arbeide med dette på full tid. Med det antallet profesjonelle spillere som er i Norge sier det seg selv at det ikke er marked for 215 som arbeider heltid som formidlere i Norge. Det klubbene er opptatt av er imidlertid å få kompetente formidlere, sa Ane Måntrøen i NTF i desember.

– 215 formidlere er for mange. Fotball-Norge er ikke så stort, uttalte NISO-advokat Eirik Monsen.