VI HAR SNAKKET MED ET KNIPPE TIDLIGERE VINNERE AV FEMMILA I KOLLEN:

Roar Ljøkelsøy var den siste norske hopperen som kunne gå på pallens topp. Han fikk høre det fantastiske Kollen-brølet, men beholdt fatningen.

Siden 1966 har bare totalt ti norske skihoppere vunnet i Holmenkollen. Sportssjef Clas Brede Bråthen har ingen forklaring på hvorfor, annet enn at andre nasjoner har vært lenger fremme når det gjelder teknikk og utstyr. Det gapet har Norge tettet nå.

Han mener imidlertid at presset med hjemmebane kan føles ekstremt.

— Historisk sett er det den viktigste arenaen vi har, i hele hoppsirkuset. Alle norske skihoppere vokser opp med en drøm om å vinne i Holmenkollen.

Landslagstrener Alexander Stöckl sier at det ikke er noen logisk forklaring på at Holmenkollen skulle være så mye annerledes, men han tror også at den helt spesielle atmosfæren, Kollen-brølet og det presset hjemlige utøvere kan kjenne på når de er blant sine egne, kan skape indre bølger.

— Skihopping er ikke som fotball, der hjemmebane ofte er en fordel. I tekniske idretter skaper forventninger mye større problemer, og det kan selvsagt ha virket inn her. Men nå prøver vi å gjøre det som vi vanligvis gjør på utebane, holde på rutinene og det som har fungert veldig bra denne sesongen. Vi satser på at det er godt nok.

Ny giv i ny gjeng

Norges ferske, og meget gode hopplandslag er klar til å ta Holmenkollsøndagen tilbake. Før det er planen å vinne laghoppingen lørdag.

Denne vinteren har seks hoppere vært på verdenscuppallen, og som sportssjef Clas Brede Bråthen sier:

— Vi har byttet ut hele VM-laget fra 2015. Det er en prestasjon som savner sidestykke i norsk og kanskje også internasjonal hoppsport. Denne utskiftingen må settes opp mot de gode resultatene som hopperne har levert.

Bråthen mener én av forklaringene på suksessen er at alle ledere, trenere og utøvere forsto at dette ville bli tøft da Anders Jacobsen og Anders Bardal ga seg.

— Når folk skjønner det, jobber de hardere og gir det lille ekstra. Derfor har vi fått en enorm utvikling. Koden å knekke med tanke på VM i Lahti neste år, er å jobbe videre med den motivasjonen vi har nå. Neste vinter er laget mer i forsvarsposisjon enn vi er denne sesongen.

Jente på offensiven

Maren Lundby viste vei i kvinnenes renn i Holmenkollen torsdag, og håper hun har motivert de mannlige hopperne litt ekstra. Hun ble første norske kvinne som har kommet på pallen i et verdenscuprenn nettopp i Kollen. I en treningsomgang var hun bare én meter bak Andreas Koflers bakkerekord på 141 meter. Mennene har grunn til å skjelve i hoppdressene.

Aftenpodden Sport diskuterer høydehus: - Idrettens gråsoner bør farges svarte. Lytt til denne ukens podcast her: