— At Løv-Ham nå får en kvalik viser at det er blitt jobbet godt over tid i klubben. Trond har vært trener der i tre år, og jeg regner med at han har bidratt med sin del, sier Tom Freddy Aune, Fredrikstads trener.

- Løv-Ham var bare få poeng fra kvalik i fjor også. Det er ikke noe sjokk at de er i kvalik i år. De vil gjerne være underdogs, men situasjonen er at de over tid har fått bygget stein på stein, mener Aune.

Amundsen var trener i Løv-Ham før han gikk til Kongsvinger før denne sesongen. Han sa opp i Kongsvinger allerede i april, og ble senere hentet til Fredrikstad. Fredag møter Amundsen sitt gamle lag i kvalifiseringskamp på Fredrikstad Stadion.

— Det blir jo spesielt ettersom jeg har vært i Løv-Ham i tre år. Man får et eierforhold til en klubb når man har vært der så lenge, sier Amundsen.

Fredrikstads trening er nettopp avsluttet, og Amundsen sitter nydusjet i kantinen og spiser lønsj. Nå er det Fredrikstad som er hans arbeidsgiver.

- Jeg vil si det slik at dersom vi skulle tape, så er det bra at det er Løv-Ham som vinner, sier Amundsen. Han vil ikke ta mye av æren for Løv-Ham har tatt enda et steg denne sesongen.

— Løv-Ham har lenge stått knallhardt på at de skal utvikle fremtidens fotballspillere, og de har fått suksess over tid. Jeg har en del av det, men jeg vil skryte over Arne (Sandstø) og Tom (Mangersnes) og resten av apparatet som har gjort en god jobb. Det er ikke overraskende at de er der de er, synes Amundsen.

Kraftig svekket

Fredrikstad er blitt kraftig svekket det siste året. Folk som Ardian Gashi, Raymond Kvisvik, Mattias Andersson og Wallace Fernando Pereira er byttet ut med mindre meritterte navn. Kombinert med at trenere og direktører er blitt byttet ut, er det noe av forklaringen for at Fredrikstad ikke rykker direkte opp denne sesongen, mener trener Aune.

— Fra sist sommer har vi byttet ut 15-16 spillere, vi har skiftet trener og direktører har kommet og gått. Kontinuitet har ikke akkurat stått i høysetet.

- Målet vårt nå er å bygge opp noe med lokal forankring. Mye likt Løv-Ham.

— Vi hadde ikke solgt den beste backen (Wallace) og en matchvinnende spiss (Andersson) dersom opprykk var et direkte mål for oss. Vi hadde ikke noe annet valg enn å selge. Målet til klubben har vært å få orden på økonomien, ikke rykke opp, sier Aune.

- Vil du si at det er en prestasjon at FFK har klart å ta tredjeplassen?

— Det får du meg aldri til å si. Men da vi var på La Manga i vinter var jeg alene som trener, og vi måtte avlyse kamper på grunn av at vi var så få spillere. Da snakket ikke jeg om opprykk.

- Vi er FFK og er en større klubb enn Løv-Ham, men det er fotballen som vil avgjøre, ikke at vi har finere tribuner enn dem, svarer FFK-treneren.

(saken fortsetter)

VELFYLT PREMIESKAP: Trond Amundsen foran Fredrikstads pokalsamling. (Foto: Håvard Bjelland)

Gikk ned i lønn

Da Amundsen ble ledig på markedet gjorde Aune noe utradisjonelt. Han gikk ned i lønn for å få Amundsen som sin assistent.

— Jeg var alene som trener i starten av året. Det sier seg selv at det lønner seg å få inn flere trenere. Trond er en dyktig trener, og jeg visste at det ville bli bedre om vi fikk ham inn. Den eneste måten å få det til på var at jeg gikk ned i lønn. For meg var det en egiostisk beslutning, sier Aune.

— Jeg visste ingenting om det da jeg signerte, skyter Amundsen inn.

— Jeg gjorde det for min egen del. Jeg visste at vi ville bli bedre av det. Det var ikke bare for å være snill. Det var for å få kompetanse inn i klubben. Og dette er klubben min: Jeg har vært her i 17 år.

Aune er enormt sugen på seier over Løv-Ham, og tror klubben takler presset.

- Kampen er viktig for meg, for spillerne og for byen. Men press har vi hatt på oss i hele år. Er det et lag som er vant til press, så er det Fredrikstad.