Fredrikstad by syder av forventning. Aristokraten i norsk fotball møter i dag Løv-Ham i kvalifiseringskamp som kan føre til opprykk til eliteserien. På kafeer og matbutikker er kampen det store temaet. I byens hovedgate flagges det med FFK-flagg og plakater med teksten «Nå gjelder det!» er hengt opp som reklame for kampen.

Ni seriemesterskap og elleve kongepokaler står i medaljeskapet på Fredrikstad Stadion. Det hadde nesten vært latterlig om ukjente Løv-Ham skulle snyte dem for opprykk.

– Jeg tar ingenting for gitt. Vi har slått Løv-Ham 1-0 to ganger i år, men det var ikke storseirer akkurat. Noen av kameratene mine får ikke sove før denne kampen, men jeg er ikke nervøs. Jeg vet det kan gå begge veier. Og fotball blir det jo neste år ansett, sier Kjell Rakland.

78-åringen har fulgt FFK siden tidlig på 70-tallet. Han har vært med på både oppturer og nedturer. Ett av de store høydepunktene opplevde Rakland da han var på Ullevaal og så Per Egil Ahlsen score fra 35 meter i cupfinalen mot Viking i 1984. ## – Plankehaugen hjalp meg

Livet har lært Rakland at tap og seirer på fotballbanen ikke er det viktigste man opplever som menneske. For tre år siden mistet han sin kone Turid. Løsningen på sorgen ble å fylle vakuumet som oppstod med fullt fokus på Fredrikstad Fotballklubb.

– Jeg har fulgt med Fredrikstad veldig lenge, men etter at konen min døde var det Plankehaugen (FFKs supporterklubb) som hjalp meg. Jeg kom inn i Plankehaugen og de støttet meg i sorgen. På min første bortetur kjente jeg ingen da jeg satte meg på bussen. Men da vi kom frem til Stavanger som vi reiste til, var jeg godt kjent og jeg ble dradd med ut om kvelden. Nå blir jeg bare kalt «Pappa Kjell», sier Rakland.

Talsmann i Plankehaugen, Jaran Berg, sier supporterklubben setter pris på å ha en veteran med på laget.

– Det er veldig hyggelig å ha Kjell med. Han blir litt som en ungdommelig bestefar for oss alle. Det er ikke mange på 78 år som reiser rundt i Fotball-Norge. Jeg synes det er fint at fotballsupportere kan ha så stort aldersspenn. Fotball skal være for alle, sier Berg.

– Det er FFK jeg lever og ånder for – i tillegg til familien. Fotballen driver meg, sier Rakland.

Pusser sølvtøy

Banesjefene på Fredrikstad Stadion, Tormod Hermansen og Leif Jørgensen, kjenner også godt til Rakland. De omtaler ham som en av de fremste supporterne.

– Han var til og med innom for å pusse medaljesamlingen til klubben da det ble gjort for en stund siden, forteller Jørgensen.

I går hadde de to eldre Fredrikstad-patriotene sin fulle hyre med å måke tribunen som Rakland og rundt 5000 andre tilskuere skal sitte og stå på i dag.

– Det betyr mye for byen at vi klarer dette nå. Men vi må ikke tro det blir enkelt mot Løv-Ham. Det skulle være lett match mot Sarpsborg i fjor, men det ble det ikke, sier Hermansen.

Rakland er på nesten samtlige kamper, både hjemme og borte. Når terminlisten er klar, pleier 78-åringen å være tidlig ute med bestilling for å sikre seg fly og overnatting til en ok pris.

RYDDER BANEN: Tormod Hermansen og Leif Jørgensen (nede til v.) gjør Fredrikstad stadion klar til kamp mot Løv-Ham. (Foto: Håvard Bjelland)

Hater Sarpsborg

Men den nærmeste bortekampen reiser han ikke på. Rakland setter ikke sine ben i Sarpsborg, spesielt ikke etter at Sarpsborg sendte Fredrikstad ned da «sarpingene» vant kvalikkampen på Fredrikstad Stadion i fjor på denne tiden.

– Jeg drar ikke til «Sarp». I fjor hadde vi skjorter med der det sto «Vi pisser på Sarp». Lillestrøm drar jeg heller aldri til. Jeg hater dem. Tom Lund var så arrogant.

Fotballinteressen preger Rakland fysisk. Etter kvaliktapet for erkefienden Sarpsborg 08 i fjor, sa han at det ikke blir aktuelt å barbere seg før FFK på nytt er i eliteserien. Nå har han fått et solid bukkeskjegg.

– FFK hører til i eliten, og det får vi også høre når vi er rundt omkring i Norge. Vi får se hvor lenge jeg holder ut med skjegget, sier Rakland.

Når kveldens kamp mellom Fredrikstad og Løv-Ham er over, får vi svar på om det kan komme på tale å barbere seg i år.