Onsdag fikk trener Olav Magne Tveitå beskjed fra sportssjef Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund om at Olympiatoppen har godkjent energidrikken Verve (produsert av selskape Vemma) som Jays inngikk avtale med i fjor høst. Det førte til at både NFIF og Olympiatoppen sa opp avtalen med BUL-løperen. Produktet var nemlig ikke godkjent av Olympiatoppen.

Sprinteren ble også fortalt at han ikke kunne regne med representasjonsoppdrag hvis han ikke sa opp avtalen med Vemma innen nyttår. Det gjorde ikke Jays, men nå er produktet blitt godkjent av laboratoriet HFL Sport Science i Cambridge – det eneste laboratoriet som kan godkjenne kosttilskudd for Olympiatoppen.

Jays mener seg motarbeidet

Det ble liten jubel hjemme hos Tveitå da meldingen kom. Han er forbannet på både NFIF og Olympiatoppen.

— Dette krøllet med forbundet og Olympiatoppen har gjort at Jays ikke har fått gjort den jobben han hadde tenkt. Krøllet har skapt mye merarbeid og frustrasjoner. Både forbundet og Olympiatoppen har jobbet mot ham på et uforståelig grunnlag. Dette har vært en kulturkollisjon. Helt fryktelig! sier Tveitå.

- Har dere opptrådt helt korrekt?

— Jays gjorde noen formelle feil, men han spurte muntlig om det var greit med energidrikken. Da han ikke fikk noe svar, satte han i gang. Det er jo bare en snillere utgave av Red Bull.

Måtte endre planer

Benjamin Jensen skulle inn som ny trener for Jays, mens Tveitå hadde planer om å trekke seg litt tilbake. Da Olympiatoppen ikke ville godkjenne Vemma, måtte Jensen trekke seg fra jobben ettersom han har en stilling i Olympiatoppen. Jays fikk også beskjed om at han ikke lenger kunne benytte seg av ressursene på Toppidrettsenteret.

VERVEKAMPANJE: Her er årsaken til konflikten. Ndures reklame for energidrikken. Bildet er et skjermbilde fra jaysndure.com.

— Jeg har mistet mye av gnisten. Det er fryktelig at det sitter lønnede folk som skalter og valter med våre beste utøvere. Vi har ikke så mange talenter at vi kan behandle dem på denne måten. Slik oppførsel dreper det meste av motivasjon hos ledere og utøvere, sier en arg Tveitå.- Heldigvis fikk vi inn Trond Knaplund da Benjamin måtte trekke seg, og han har gjort en flott jobb. Og Jays har taklet dette greit.

Har mistet sponsorer

Tveitå er også misfornøyd med friidrettspresident Svein Arne Hansens opptreden i saken.

— Han sa at det må bero på en misforståelse at forbundet har truet med å utestenge Jays. Men det har jeg skriftlig, og det har jeg også sendt til BUL. Denne saken har også gått ut over Jays’ inntekter. Han hadde store sponsorer på gang, men når det skapes inntrykk av at dette er en stor og alvorlig sak, så trekker de seg. NFIF kunne heller ha sagt at vi stiller saken i bero og venter på analysen, sier Tveitå, som legger til at forventer en beklagelse fra forbundet.

Intet å beklage

Den beklagelsen må Tveitå se langt etter.

— Vi har ingen ting å beklage. Norsk idrett har en bestemmelse som sier at hvis en utøver skal markedsføre et produkt, så må produktet være godkjent av Olympiatoppen. Det er de som styrer den biten, og vi støtter at det er en sertifiseringsordning, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i friidrettsforbundet.

— Vi har heller ikke truet Jays med startnekt i utlandet, men har sagt at han ikke vil bli tatt ut til representasjon for elitegruppen så lenge det formelle ikke er på plass.

- Har konflikten ødelagt mye mellom dere og Jays?

— Den har vel ikke ødelagt så mye, men det er kjedelig når slik ting oppstår. Som sagt må vi forholde oss til Olympiatoppen, og det må være et strengt regime rundt kostholdsprodukter.

- Tveitå vil ha beklagelse?

— Jeg synes ikke vi har noe å beklage. Vi har forholdt oss til at produktet ikke har vært godkjent, sier Hildeskor.

Om Jaysuma Saidy Ndure nå vil bli tatt inn i elitegruppen igjen, blir opp til sportssjef Ronny Nilsen og Jays å diskutere.