ULLEVAAL: Nå er Kongsberggutten blitt gullgutt. I NM i Granåsen nylig tok han to titler og var langt foran de andre på pallen. 21-åringen vet hvorfor.

Det ene er at det er trening over lang tid som viser seg, men det andre er at en god prat med landslagstrener Alexander Stöckl førte til forandringer, mener han.

Siste sesong slet Tande, uten å klare å komme på et høyere nivå.

— Jeg fant selv ut at jeg skulle ta notater etter hver eneste treningsøkt, beskrive hva jeg gjorde og hva jeg følte. Det har hjulpet godt.

Tande var invitert til Skiforbundets kickoff på Ullevaal onsdag, sammen med de store stjernene som Marit Bjørgen, Therese Johaug, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Alexander Aurdal og Rune Velta. Selv om Tande ikke er med på landslaget, ble han invitert etter NM. Det nytter ikke å komme utenom Norges beste hopper for tiden.

Loggfører alt

Forandringen Tande har gjort er å skrive ned følelser og tanker etter hver treningsøkt.

— Ved å beskrive hvordan jeg utfører og opplever hoppet, får jeg referansepunkter i bakken og bedre kontroll hvis det senere oppstår problemer. Jeg kan gå tilbake og finne ut hvordan jeg løste oppgavene i akkurat den bakken.

Han startet loggføringen i mai. Nå har han alltid med ei bok i bagen.

- Hva kan det som eksempel stå der?

— At jeg i de første hoppene var for langt fremme på foten, og at jeg klarte å justere meg inn på de siste hoppene. Det er et fint å kunne konkludere etter en økt. Det betyr at jeg slipper å tenke på skihopping dagen lang. Det har tappet meg.

Sto rett opp og ned

For to år siden fant han ut han hoppet feil.

— Overkroppen var for mye rett opp og ned, og da aktiviserer man ikke setemusklene.

Han var med i hoppuka siste sesong, men det ble en nedtur. Nå håper unggutten å ta en plass på Norges lag i verdenscupen.

Men først er det samling i Oberstdorf fra søndag, og senere barmarkssamling på Lanzarote.

Jeg var med i to Grand Prix-konkurranser i sommer, men jeg falt jeg og skadet meg og var ute i én måned. Derfor var det fantastisk morsomt å gjøre det så bra i NM, ler Tande.

Han er på Norges B-lag, men satser på fort å bli en av gutta i A-klassen.