Da Carlsen gjorde en feil i partiet mot Veselin Topalov i første runde av Sinquefield Cup natt til mandag, kunne ikke konkurrenten Anish Giri (21) dy seg,

— Jeg tror konen min er klar over det trekket, og Magnus er ikke det, sa Giri, som er rangert som nummer seks i verden.

Anish Giri mener Magnus Carlsen burde parert dette trekket, bonde til g5, i partiet mot Veselin Topalov. - Min kone vet om det. Foto: Skjermdump, chessgames.com

Giris kone er ingen hvem som helst, men snarere Sopiko Guramishvili, en georgisk internasjonal mester i sjakk. Uansett var det neppe ment som en kompliment fra Giri.Russeren Sergej Karjakin, også han en spiller i verdenstoppen, kastet seg inn i ordkrigen med et populært svar:

— Giri sa at til og med konen hans visste om g7-g5-trekket i Carlsen-Topalov. Vær forsiktig Anish Giri, kanskje Magnus inviterer Sopiko på en treningsleir, spøkte Karjakin på sin Twitter-konto, vel vitende om at Carlsens treningspartner før Sinquefield Cup har vekket oppsikt.

Har aldri tapt for Carlsen

Giri har slengt mye med leppa mot Carlsen de siste årene, men 21-åringen har til gjengjeld statistikken på sin side før han på ny spiller mot Carlsen onsdag kveld.

Giri er nemlig den eneste i Carlsen ikke har slått i den ypperste verdenseliten.

Da de møttes for første gang, i januar 2011, sjokkerte Giri sjakkverdenen og vant. Da var nederlenderen bare 16 år.

Deretter har duoen spilt remis åtte ganger på rad. For hvert uavgjorte parti har Giri vokst med selvtillit, og kommet med kommentarer som reflekterer det.

Ertet Carlsen med «klient»-stikk

Tidligere i år kalte Giri Carlsen for sin «klient», som i sjakkretser betyr en spiller han lett kan ta poeng fra. Det stikket kom etter at Carlsen hadde stemplet Giri som «feig».

Det er nemlig de forskjellige spillestilene som ofte er i sentrum av rivalens verbale angrep. Giri er kjent som en forsiktig spiller, noe som er en stor del av årsaken til at Carlsen sliter med å beseire ham.

Magnus Carlsen og Anish Giri er rivaler, men har en god tone. Her fra en pressekonferanse under Norway Chess i 2014. Foto: NTB SCANPIX

Rivalene har imidlertid en god tone borte fra brettet. Da Giri giftet seg i sommer, sendte Carlsen inn en videohilsen som ble vist på bryllupsdagen.I TV 2s sjakksending tidligere denne uken fortalte verdensmesterens storesøster Ellen Carlsen at ordkrigen med Giri kun er humoristisk ment.

Det inntrykket deler også NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

— Det er en morsom duell, og begge to koser seg bare. Stikkene fra Giri ligner litt på stikkene Magnus kommer med i blant, sier Grønn.

Den eneste med godt tak på Carlsen

Han minner også om at Giri har belegg for å være høy i hatten når dueller med Carlsen nærmer seg, i henvisning til statistikken.

Giris tall mot Carlsen står i sterk kontrast til mange av de andre medlemmene av verdenseliten. Amerikaneren Hikaru Nakamurataper og taper mot Carlsen, mens den bulgarske veteranen Veselin Topalov tradisjonelt sett sliter mot nordmannen.

Vishy Anand har på sin side gitt skuffende motstand mot Carlsen i to strake VM-kamper. Fabiano Caruana, også han en mulig fremtidig VM-utfordrer for Carlsen, pleide å ha god statistikk mot nordmannen, men har tapt tre av fem innbyrdes langsjakkpartier i 2015, senest etter en grusom tabbe natt til tirsdag.

— Kan bli farlig for Magnus

Så hva er det Giri gjør annerledes enn de andre?

— Han er litt feig mot Magnus, sier Atle Grønn, og utdyper:

— Han har selvtillit på at han ikke skal tape, og han kan erte Magnus litt. Plutselig kan han bytte brikker tidlig, og da får ikke Magnus til noe. Samtidig kan Magnus tape hvis han presser for hardt. Giri vet å spille på de rette psykologiske strengene.

Det kan også bli en utfordring onsdag kveld. Carlsen er naturligvis svært lysten på å forlenge seiersrekken til tre partier, og må kanskje også gjøre det for å holde følge i tetstriden i turneringen.

— Dersom stillingen er lik, vil ikke Giri finne på noe sprell. Han bare koser seg, og lar det være opp til Magnus å ta sjansene. Samtidig er han så sterk, at dersom Magnus tar sjanser uten grunnlag, vil han bli straffet. Det kan bli en farlig situasjon for Magnus, sier Grønn.

TV2 sender direkte fra kveldens runde i Sinquefield Cup fra klokken 19.30. ANALYSE: Hva gikk egentlig galt for Carlsen i Norway Chess? Var det appelsinjuicen? Les mer her.