Tirsdag avslørte Marit Bjørgen (35) at hun venter barn med samboeren Fred Børre Lundberg (45). Langrennsstjernen har allerede bekreftet at hele den kommende sesongen ryker, siden hun har termin i desember.

Det er imidlertid fortsatt muligheter for at 35-åringen vil komme tilbake og herje i langrennssporet igjen.

GULLJUBEL: Marit Bjørgen går her inn til hennes foreløpig siste mesterskapsgull. I desember venter hun et gull på hjemmebane. Foto: NTB scanpix

– Det blir ikke så mange skirenn til vinteren, det gjør det ikke, men jeg har lyst til å komme tilbake i 2017 hvis ting fungerer bra, sa Bjørgen til NRK på Hemsedal i juni.

Bjørgens manager Guri Hetland har også uttalt at Bjørgen satser mot VM i Lahti i 2017, dersom «alt går bra».

Veien tilbake etter en fødsel trenger ikke å bli enormt utfordrende for 35-åringen. Det forteller idrettsprofiler som har vært i situasjonen selv til Aftenposten.

Under deler skiskytter Liv Grete Skjelbreid, langrennsløper Hilde Gjermundshaug Pedersen, langdistanseløper Ingrid Kristiansen, stavhopper Cathrine Larsåsen og håndballprofil Kristine Lunde-Borgersen sine erfaringer.

Liv Grete Skjelbreid (40), skiskyting

Liv Grete Skjelbreid kom tilbake fra fødselen bedre enn noen gang. Her feirer hun med det norske flagget etter gulløpet på fellestarten. Foto: NTB SCANPIX

I 2002 sprakk nyheten om at skiskytterdronningen Liv Grete Skjelbreid og ektemannen Raphael Poirée ventet barn. I januar 2003 kom lille Emma til verden. Skjelbreid skulle imidlertid få formidabel suksess etter at hun hadde født.— Jeg kan ikke si at det var vanskelig å komme tilbake. Jeg vant jo alt i comebackåret. Det var egentlig ikke så vanskelig, sier Skjelbreid.

Hun nådde nemlig karrièretoppen da hun vant fire gull i Oberhof-VM i 2004. — Det var en fordel i konkurransesituasjon. Jeg hadde ingen frykt, det var bare å mose på. Du hadde noe så mye mer verdifullt når du kom hjem, det betydde mye mer enn om du mislyktes, sier Skjelbreid.

Hun forteller at lysten på triumfer i sporet ikke avtok etter at datteren kom til verden.

— Jeg var helt topp motivert. Jeg ble kanskje litt flinkere på å holde fokuset på trening. Jeg satte av en bestemt tid, den tiden disponerte jeg selv. Jeg ble også veldig flink til å legge det til side når jeg kom hjem. Da var mammarollen viktigst, sier Skjelbreid, som samtidig forteller at det også kan være en utfordrende balansegang.

— Det går ikke helt automatisk. Det kan være lett å komme hjem fra trening og ta ungene rett i armene, og dermed glemme maten du ville spist med en gang og restitusjonen du ville gjennomført hvis du ikke hadde barn, forteller Skjelbreid.

Hun advarer Marit Bjørgen om å passe seg med trening de nærmeste ukene.

— Mitt råd er å lytte til kroppen når det gjelder trening, noe man forsåvidt må gjøre uansett som toppidrettsutøver. Når man er gravid er det viktig å justere seg litt ut i fra kroppen. Jeg trente mye rolig da jeg var gravid.

Liv Grete Skjelbreid fikk tre barn sammen med Raphal Poirée. Paret er nå skilt.

Hilde Gjermundshaug Pedersen (50), langrenn

Hilde Gjermundshaug Pedersen og Marit Bjørgen var gode lagvenninner. Her feirer de gullmedaljene fra VM-lagsprinten i Oberstdorf i 2005. Foto: NTB SCANPIX

Hilde Gjermundshaug Pedersen var hele Norges superveteran i langrennssporet. Hun tok for eksempel sin aller første verdenscupseier som 41-åring i Otepää i 2006.Tidligere i karrièren hadde imidlertid Hilde GP kjempet seg tilbake etter en fødsel.

I 1988 ble nemlig tvillingene Eli og Ida født.

Før det hadde nemlig Hilde Gjermundshaug Pedersen satset på skiorientering. Det var først etter fødselen at hun virkelig fikk suksess som langrennsløper.

Gjermundshaug Pedersen forteller at det ikke var spesielt vanskelig for henne å komme tilbake i toppform.

— Jeg hadde gode støttespillere. Du trenger folk rundt deg for å få det til, sier Gjermunshaug Pedersen.

— Det er fullt mulig hvis du har et godt støtteapparat. Jeg var jo ikke den første som fikk det til.

Gjermundshaug Pedersen var blant veteranene på laget da Marit Bjørgen slo gjennom rett etter årtusenskiftet. Hun har følgende råd til sin tidligere lagvenninne:

— Hun må bare kose seg så mye hun får til. Tiden går fort. Jeg håper hun vil kose seg, det har hun virkelig fortjent etter så mange år med hardt arbeid. Hun har ytret ønske om å bli mamma tidligere, det er jo det største som kan skje deg.

Ingrid Kristiansen (59), langdistanseløper

Ingrid Kristiansen var en stjerne som langdistanseløper. Her gratulerer hun Zola Budd etter sistnevntes rekord på 5000 meter i 1985. Foto: AP

Da langdistanselegenden Ingrid Kristiansen vant Houston Marathon i 1983, var hun gravid i tredje måned. To måneder senere løp hun VM i terrengløp.— Jeg visste ikke at jeg var gravid før jeg var fem måneder på vei, og jeg hadde konkurrert på høyt nivå i mellomtiden. Jeg var veldig godt trent, sier Kristiansen.

Etter fødselen fikk hun klar beskjed om å vente med å trene en måned. Fem dager etter fødsel klarte hun imidlertid ikke å dy seg, og tok fatt på en løpetur.

Faktisk fikk Kristiansens karrière en ny giv etter at hun ble mamma som 27-åring. Hun tok for eksempel fire VM-gull i terrengløp etter sin første fødsel.

— Jeg fikk egentlig mitt store løft etter min første fødsel. Jeg hadde ikke opplevd så mye suksess før det.

— Mange idrettsutøvere har alt for mye fokus på seg selv og egen kropp. Å trene når du skal, og å ha andre ting som opptar det når du ikke skal trene, er ikke noe problem.

Kristiansen tror Bjørgen vil vite om hun ønsker å fortsette så snart hun har født.

— Mitt råd til Marit er å kose seg i denne tilstanden, og trene bra og jevnt. Det er vanskelig å vite om man vil fortsette før man har fått barnet, sier Kristiansen.

Cathrine Larsåsen (28), stavhopper

SATSER MOT OL: Cathrine Larsåsen har som mål å komme tilbake i toppform til OL i Brasil i august 2016. Foto: Privat

Stavhopperen Cathrine Larsåsen (28) fødte sitt første barn i februar. Nå er hun for lengst tilbake i full trening, og satser frem mot Rio-OL i 2016.— Marit er nok litt som meg, hun ser ikke begrensninger, men muligheter. Så det er bare for henne å ta med seg ungen på trening. Og noen ganger får hun gjort alt hun skal, mens andre ganger må hun tilpasse seg. Mitt beste råd, er at hun må tillate seg å være mamma, sier Larsåsen til Aftenposten.

28-åringen trente helt frem til dagen før fødselen, og allerede da sønnen var to uker gammel begynte hun å trene forsiktig igjen. I uke fem startet hun å jogge.

— Min erfaring er at man kan gjøre mer enn man tror mens man er gravid. Jeg ble veldig overrasket over hvor mye jeg kunne trene. I starten av graviditeten var jeg bekymret, måtte lese tips og råd og høre med andre, men etter hvert fant jeg ut at, uansett hva folk sa, så måtte jeg kjenne etter selv, forteller hun.

Les også: Gravid i 32. uke og trener opptil to timer hver dag

— Jeg trente mer enn det jeg leste at ble anbefalt, men det gikk jo fint; friskt barn og kroppen var fin etterpå, sier stavhopputøveren – og fortsetter:

-Når man har så bra grunnlag som det Marit har, så tror jeg ikke – med mindre noe uforutsett skjer – så kan hun bare kjøre på videre med trening og ikke være redd, sier Larsåsen.

Og hvordan trener man samtidig som barnet må være med overalt?

— Jeg tok ham med, og så løp jeg intervaller frem og tilbake fra barnevognen, sier hun som et eksempel.

Kristine Lunde Borgersen (35), håndball

TOBARNSMOR: Kristine Lunde-Borgersen, her med den eldste sønnen Matheo og ektemannen Ole Lunde-Borgersen i forbindelse med en landskamp i 2012. Foto: NTB scanpix

– Først må jeg gratulere. Det er veldig gøy for henne. Hun går en veldig spennende tid i møte, sier håndballspiller Kristine Lunde-Borgersen. Hun har selv to barn sammen med Ole Lunde-Borgersen. Etter begge fødslene har hun trent seg opp og gjort comeback på håndballbanen. Her er hennes råd til Bjørgen:

– Først og fremst er det viktig å nyte tiden og la kroppen få den roen den skal få. Jeg mener absolutt ikke at man ikke skal trene, men trenger kroppen ro, så trenger den det. Da må man tillate seg selv til å ta tid til det, sier hun.

– Hvis man har planer om å komme ut tidlig i trening, bør man planlegge på forhånd med barnepass og så videre i forkant. Rett i etterkant av fødselen kan det være litt vanskelig å spørre om det, egentlig.

– Jeg har inntrykk av at Marit er veldig god til å lytte etter kroppen, og det må man gjøre når det gjelder trening. Graviditeter kan være veldig forskjellige, men hvis man klarer det, er det bare å trene hele perioden. Man bør trene se lenge man orker og kroppen tåler det, sier Borgersen.