TRONDHEIM (adressa.no): Skjærtorsdag kommer akillesskadde Mushaga Bakenga (22) til Trondheim og påskeferie. Nå blir skiferie med kjæresten byttet ut med fjernkontroll og timer foran TV-skjermen.

— Det blir ingen skiferie nå, nei, sier han til adressa.no

- Foten føltes fem kilo tyngre

På grunn av smerter i foten har han ikke ønsket å snakke med mediene etter at han røk akillessen mot Aalesund i en treningskampen mandag. Det var syv minutter og 44 sekunder inn i kampen mot AaFK at Bakenga ble liggende. Nå mister angriperen resten av Molde-sesongen. Han er lånt ut til sommeren.

— Jeg tok ned en pasning på brystet, og fikk en liten dytt. Jeg tror det ville ha skjedd uansett, så jeg klandrer ingen. Men der og da kjentes det ut som jeg hadde blitt sparket ned. Det gjorde svært vondt, og foten kjentes fem kilo tyngre. Da skjønte jeg at noe var galt, sier han – og fortsetter:

— Så fikk jeg sett TV-bildene, og at ingen hadde vært nær meg. Det var dårlig timing å få denne skaden nå. Ekstremt dårlig timing. Men samtidig tenker jeg at dette er en utfordring. I stedet for å tenke «hvis» og «dersom», vil jeg angripe dette, og komme sterkt tilbake.

Tre år på flukt

22-åringen mener det at han er positiv av natur bidrar til at han ikke tar situasjonen tyngre.

Som personlig kristen tror han også at religionen styrker ham i opptreningen. I tillegg opplevde Bakenga å leve tre år i frykt og på flukt, da han som treåring skulle til Kongo på tre ukers ferie. Men som i stedet ble tre tøffe år, hvor familien så vidt kom seg tilbake til Norge etter å ha vært jaget.

Bakenga er også nevø av Denis Mukwege, gynekologen og fredsaktivist som har blitt nominert til Nobels Fredspris. Det setter også tingene i perspektiv.

— Folk drepes i kriger hele tiden. Det er ikke lenge siden mange mistet livet i en flystyrt. Onkelen min jobber med slike ting nesten hver uke, og har mange veldig sterke historier å fortelle. Jeg spiller fotball og har blitt skadet. Det er ikke verre enn det. Litt på grunn av hva jeg har opplevd tidligere, handler det om å sette pris på det positive i livet. Sett i lys av det er denne skaden en «ikke-sak», sier Bakenga til adressa.no.

To uker i Trondheim

Nå skal angriperen være i Trondheim i to uker, før han skal tilbake til Molde for behandling og opptrening.

Han ble operert allerede dagen etter skaden, og går nå med gips. Og med hjelp av Molde, NFF og Olympiatoppen håper han å være tilbake på banen så fort som mulig.

— Men jeg er nødt til å skynde meg langsomt. Går det for fort, kan jeg slå opp skaden. Går det for sakte, er det ikke sikkert jeg får den utviklingen jeg ønsker meg.

— Men jeg har mange eksperter rundt meg, så det skal gå bra, sier han – som aller først gleder seg til å være hjemme hos familien i påska.

— Ja. Mamma og pappa har ordnet elektronisk seng, slik at jeg kan ligge med foten høyt de neste dagene. Det blir en meget rolig påske, sier Bakenga.