– Sykkelsporten vil ikke bli bedre før de som tier og ikke vil snakke om dette, forandrer seg. Den «æreskoden» enkelte lever etter må bli brutt. Først da kan sykkelsporten begynne å riste av seg dopingspøkelset, mener Hamilton.

Han er en av elleve tidligere lagkamerater av Lance Armstrong som har stått fram med sine dopinghistorier. De er også villige til å vitne mot den tidligere sjudobbelte vinneren av Tour de France.

Hamilton selv la opp i 2009 etter å ha blitt tatt for doping for tredje gang. Da fikk han en utestengelse på åtte år, så det var ikke noe poeng for ham å tenke på noen videre karriere.

Han innrømmer at han levde et dobbeltliv, men sier også at det ikke er «noen grunn til å synes synd på meg».

Mer regelen enn unntaket

Tyler Hamilton legger ikke skjul på at bruk av doping innen sykkelsporten tidlig på 2000-tallet var mer regelen enn unntaket. Nå oppfordrer han alle som vet noe om doping, enten de har dopet seg selv eller ikke, om å stå fram.

Hvis noen står fram og påstår at de ikke dopet seg selv, ja, så er det i orden, men ingen kan stå fram og si at de ikke har sett noe eller visst noe, det går bare ikke... , sier Hamilton.

Her er vi ved problemets kjerne. Mange lever etter en «æreskode» på dette området. Det er helt misforstått, men før sykkelsporten kan begynne å riste dopingspøkelset av seg en gang for alle, må denne koden brytes , mener Hamilton i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Hamilton vant OL-gull i 2004, men etter at dopingmisbruket hans ble kjent og han ble avslørt, har han levert fra seg OL-gullet sitt

– Det nytter ikke å stikke hodet i sanden lenger. Det er rett og slett umulig, så det er bare å stå fram, mener amerikaneren.

Armstrong

– Det aller beste for sykkelsporten er at alle innrømmer det de vet om doping. Også Lance Armstrong, som har benektet kjennskap til doping i alle år, må stå fram. Det vil forresten forbause meg om han ikke kommer med innrømmelser på et eller annet tidspunkt, for presset mot ham er stort, og det kommer ikke til å bli mye mindre med årene, mener Tyler Hamilton.

– Jeg forsøkte å glemme dopingbruken min ved å gå videre med livet mitt etter at jeg var avslørt. Men det gikk bare ikke. Det var en sak som fulgte med meg hele tiden. På en måte kan jeg si at jeg brant opp innvendig på grunn av dette. Det ble absolutt ikke lettere med tiden.

Det jeg gikk gjennom ødela meg , sier Hamilton, som gikk med på å avgi vitnemål foran en storjury i 2010. Da var det slutt på alle løgnene

– Jeg er veldig glad for at jeg kom til fornuft, for før jeg gikk i vitneboksen var jeg en ødelagt mann, sier Hamilton. Han kjørte sammen med Lance Armstrong på US Postal-laget fra 1998 til 2001 – i den perioden da dopingproblemet var i ferd med å spise opp sykkelsporten fra innsiden. (©NTB)