BEITOSTØLEN (adressa.no): Det er bred enighet i langrennsmiljøet om at idretten fortsatt må bestå av to stilarter, selv om store deler av løperne staket rundt klassiskløypa under åpningsrennet på Beitostølen.

Ble disket

Martin Johnsrud Sundby hadde raskest tid, men ble disket. Nytt av året var at også flere kvinneløpere valgte å gå rundt løypa på blanke ski.

Martin Johnsrud Sundby ble disket for å ha tatt skøytetak under klassiskrennet på Beitostølen. Foto: RICHARD SAGEN

— Vi ser at det har tatt en omdreining i dag, når også jenter staker, sier Vegard Ulvang til Adresseavisen.

Han er leder for langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS). Han vil ikke konkludere med hva som bør skje for å bevare klassisk langrenn i sin tradisjonelle form.

Klassisksoner

— Vi får ta vurderingen når vi har mer kunnskap. Hvis vi skal berge klassisk slik vi kjenner det så tror jeg det må ganske drastiske reguleringer til.

- Hvilke reguleringer?

— For eksempel klassisksoner, hvor det er forbud mot staking, hvor du må gå diagonal.

- Kan det være aktuelt?

Stakerenn: Alle de beste herreløperne og også enkelte kvinneløpere gikk på blanke ski under åpningsrennet på Beitostølen. Her er FIS-sjef Vegard Ulvang (til høyre) i samtale med herrelandslagstrener Tor-Arne Hetland. Foto: RICHARD SAGEN

— Det skal jeg ikke si noe om. Det er det skifamilien som må bestemme. Foreløpig er så godt som alle internasjonalt opptatt av at vi må beholde to teknikker, sier Ulvang.

Misfornøyd Sundby

Sjur Røthe vant mennenes åpningsrenn etter at Sundby ble disket. Røa-løperen var svært lite fornøyd med juryavgjørelsen.

— De har funnet ut at de skal stå i veien for utviklingen i langrenn, så da må de jo håndheve det på et vis. Jeg er ikke enig i beslutningen.

- Må du gjøre endringer nå for ikke å bli disket i senere renn?

— Jeg tror at langrenn har fungert slik siden 30-tallet, at i svinger så bruker man svingteknikk, og der det er spor så står man i sporet. Det var stort sett det jeg gjorde i dag. Det kommer jeg til å fortsette å gjøre, og så håper jeg at juryene rundt om i verdenscupen er såpass fornuftige at de ser at jeg holdt meg rimelig innenfor reglementet, sier Sundby til Adresseavisen.

VIDEO: SE HVORFOR JOHNSRUD SUNDBY BLE DISKET ØVERST I SAKEN.

Sjefen for langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, håper som Ulvang at klassisk langrenn blir bevart.

Vil ha tøffere løyper

— Det er diskutert flere forskjellige begrensninger. Ingen har så langt funnet en god løsning på hvordan vi skal sikre klassiskstilen. Fokus i år er å prøve å være streng på kontrollen av hvordan løperne beveger seg i klassisk. Så diskuteres det om det bør være egne klassisksoner.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener tøffere løyper er veien å gå.

— Blant annet er det en standard om hvor mange høydemeter det skal være i løypene. Den må bare fjernes. Man må bare dunke på med mest mulig høydemeter, sier Løfshus.