Rosenborg — Vålerenga 3-1

Det er bare 50 mil mellom Oslo og Trondheim, men uendelig langt mellom Oslo-fotballen og Trondheim-fotballen. Risikerer vi at både VIF og KFUM rykker ned og gjør hovedstaden til en småby, fotballmessig? Omtrent som Elverum eller Levanger, som også har ett lag i 1. divisjon neste år?

Vårt tips: VIF klarer seg, for det er tett rundt nedrykksstreken. Men vi vil gjerne gardere.

Stikkordet er kvalitet.

Rosenborg-kampen viste hvor vanskelig alt er for VIF denne sesongen. Rosenborg markerte klasseforskjell med mål allerede etter tre minutter (Erland Dahl Reitan) og to til rundt halvtimen (Pål André Helland og Mushaga Bakenga). Vålerenga-spillerne kan påberope seg uflaks på de to første målene i og med at en VIF-spiller var sist på begge, men uflaksen har lett for å følge dem som stadig utsetter seg for den. Og de fikk i hvert fall redusering på et selvmål.

Gode hensikter

Rosenborgs iver, tempo og variasjon avslørte Vålerengas forsvarsspill. Trener Kjetil Rekdal lovte på forhånd å angripe så mye som mulig og kanskje ta poeng med seg hjem, men det hjelper lite med ambisjoner når det ikke er grunnlag for dem.

Stikkordet er kvalitet, og den var det Rosenborg som hadde. Vi har sett kamper der Vålerenga har presset motstanderne bedre, sikret medspillerne bedre, duellert og holdt forsvaret kompakt, også mot god motstand.

I denne kampen forsvant alt dette helt fra start, og vi velger å forklare det med Rosenborgs meget gode angrepsspill. Hvis det er motsatt – at alle kan spille godt mot et så svakt lag – kan det se stygt ut for Vålerengas fortsatte eksistens i eliteserien.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Kampene som avgjør

Oslo-klubben har Stabæk og Lillestrøm hjemme. De to kampene vil avgjøre mye. Ellers venter Tromsø og Viking borte. Vi tipper at medlemmene av Klanen gjerne ser at VIF berger plassen, og at LSK rykker ned, når de to møtes i nest siste serierunde.

De 30 poengene VIF har nå, kunne holdt i et normalår. Men denne sesongen har lagene nærmest Rosenborg vært rause med å strø poeng nedover på tabellen, og i tillegg har Start hatt mye å gi bort. Det står i kontrast til i fjor, da Start overlevde med 22 poeng.

Når – eller hvis – Vålerenga er på tørt land, vil trener Rekdal være mest lettet av alle. Hans andre periode i Vålerenga har vært et slit – kan også kalles fiasko – med en strøm av spillere ut og inn, ujevne resultater, publikumsnedgang og pengemangel.

Virker han sliten? Venter han like mye på Ronny Deila han, som spillerne?

Spillerne skal roses for at de fortsatt kjemper og derfor klarte å bedre seg i andre omgang. Men hva skulle de egentlig gjøre mot en motstandser som var så mye bedre? Uansett hvilket kampelement man trakk ut, så var Rosenborg bedre.

VIF-spillerne hadde ikke håp en gang, slik det så ut.

Festen de fortjener

For et nesten stappfullt Lerkendal fikk Rosenborg-spillerne den festen de fortjente. De er suverent best i Norge. Og den suverene hos Rosenborg er Mike Jensen, en lagkaptein som kjemper og løper mest alle, som bidrar med sjanseskapende pasnsinger i ett sett og gjerne scorer med jevne mellomrom.

Det at han lover å bli i klubben, er en slags garanti for at RBK blir like gode neste år.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Den ene gjesten er på bærtur, den andre fikk et ublidt møte med en illsint trener: