I Sør-Amerika er klubb-VM det aller største. I kveld kan San Lorenzo oppnå deres største bragd på 106 år.

I Norge har lørdagens finale i klubb-VM hatt en svært beskjeden plass i nyhetsbildet. Dermed er det vanskelig å begripe hvor ufattelig mye kampen betyr for argentinske San Lorenzo.

Klubben har vunnet 15 seriemesterskap siden den ble stiftet i Almagro-distriktet i Buenos Aires helt tilbake i 1908, og regnes som en av de fem store klubbene i argentinsk fotball. Alt ville imidlertid havnet i skyggen av en eventuell finaletriumf lørdag.

Så hva er haken? Jo, motstander er Real Madrid, det stjernespekkede lokomotivet som har vunnet 21 strake kamper i alle turneringer.

Real Madrids angrepsrekke kan skremme vettet av hvem som helst. Her fleiper Karim Benzema (til venstre) og Cristiano Ronaldo (til høyre) med hverandre under en treningsøkt i Marrakech fredag. Foto: AP, Christophe Ena

Til tross for den økonomiske krisen hjemme i Argentina, skal 12.000 San Lorenzo-supportere ha tatt fatt på den 20 timer lange reisen til finalebyen Marrakech i Marokko.Til sammenligning har om lag 3.000 Real Madrid-supportere tatt turen fra Spania, selv om det kun er det smale Gibraltarstredet som ligger mellom Marokko og den iberiske halvøy.

Jose Luis Sánchez dekker Real Madrid for den spanske TV-kanalen La Sexta, og er på plass i Marrakech. Han er ikke i tvil om at klubb-VM har en mye høyere status i Sør-Amerika enn i Spania.

Pablo Barrientos scoret et av San Lorenzos mål da de haltet seg videre til klubb-VM-finalen med en 2-1-seier over Auckland City. Foto: NTB scanpix

— Forskjellen er at i Europa er det viktigere med Champions League. Det var rundt 20.000 Real Madrid-supportere som reiste til Lisboa for å se Champions League-finalen mot Atlético Madrid. Her er det rundt 3.000, sier Sánchez til Aftenposten på telefon fra Marokko.

Derfor er klubb-VM stort i Sør-Amerika

Frode Lia er redaktør for fotballtidskriftet Josimar, og har reist flere ganger til Brasil, landet der klubb-VM trolig er større enn noe annet sted. Da Sao Paulo-klubben Corinthians slo Chelsea i 2012-utgaven, hadde 30.000 brasilianere reist til Tokyo for å følge turneringen.

Da Corinthians-troppen satte seg på flyet til Japan, ble de heiet frem av 15.000 supportere på flyplassen.

Lia trekker frem følgende tre grunner til at klubb-VM er større i Sør-Amerika enn i Europa:

1: - Det første mesterskapet ble holdt i Brasil i 2000, og var en kjempesuksess. Dermed fikk turneringen en drømmestart i Sør-Amerika.

2: - Det er den eneste muligheten de beste lagene i Sør-Amerika har til å møte det beste laget i Europa. På klubbnivå er det det beste referansenivået.

3: - Sør-Amerikanske lag har vært relativt suksessrike i turneringen. (sør-amerikanske lag vunnet fire av de siste ti turneringene.)

San Lorenzo kvalifiserte seg til klubb-VM ved å vinne Copa Libertadores - Sør-Amerikas svar på Champions League - i august. Her løfter Walter Kannemann pokalen etter at paraguayanske Nacional ble slått 2-1 sammenlagt i finalen. Foto: AP, Victor R. Caivano

Lia er blant de relativt få europeerne som storkoser seg med klubb-VM-turneringen.— Det er utrolig gøy å se disse landene, med ulike fotballtradisjoner, møtes. Man kan si at forskjellene er mindre på grunn av globaleringen i fotballen, men de er der likevel, sier Lia til Aftenposten.

- Deres sjanse til å slå de arrogante europeerne

Tim Vickery er BBCs ekspert på sør-amerikansk fotball. Han skrev en kommentar om turneringens popularitet i Europa og Sør-Amerika denne uken. Der argumenterte han for at globaliseringen av fotballen, med eksportering av sør-amerikanske fotballspillere som resultat, er grunnen til at turneringen har en høyere status i Sør-Amerika.

— Dette har på en annen side økt europeernes likegyldighet, noe som ytterligere krydrer turneringen for Sør-Amerikanerne - dette er deres sjanse til å slå de rike, glamorøse og arrogante vinnerne av Champions League, skrev Vickery.

Frode Lia mener kvalitetsforskjellen mellom Sør-Amerikansk og europeisk fotball blir større og større, noe argentinsk fotball er et eksempel på.

— Forskjellen er mye større i dag enn for ti år siden. I Argentina er det litt på grunn av to finanskriser, som har tømt fotballen for ressurser, sier Lia.

- Det er kampen alle ønsker å spille

Resultatet er at Real Madrid selvfølgelig er soleklare favoritter foran møtet med San Lorenzo.

Spillestil har vært blant de hete temaene i den frenetiske oppbygningen til kampen i argentinsk presse. Blant annet spekulerte spansk presse om argentinerne ville ha en voldelig inngang til kampen, for å stoppe Cristiano Ronaldo og co.

— Vår fotball er annerledes enn europeisk fotball, men jeg ser ikke at vi har intensjoner om å gjøre kampen stygg, sier San Lorenzos rutinerte stopper Mario Yepes ifølge den argentinske sportsavisen Olé.

Det er ingen tvil om at det er en formidabel oppgave som venter for San Lorenzo. Real Madrids 4-0-triumf over mexicanske Cruz Azul i semifinalen var spanjolenes 21. strake seier i alle turneringer.

San Lorenzo ble bare nummer åtte i den nylig avsluttede argentinske seriesesongen. De trengte ekstraomganger for å halte seg til en 2-1-seier over Auckland City fra New Zealand i semifinalen.

Etter kampen ble lagets venstreback Emmanuel Más spurt om hvorvidt de i det hele tatt kommer til å skape sjanser mot Real Madrid.

— Vi kommer til å skape sjanser. Det viktigste er tålmodigheten og taktisk orden, sa Más ifølge sportsavisen Olé.

— Det er kampen vi alle ønsker å spille, den vi drømmer om, sa Más.

— Det er så lett å motivere spillerne til denne kampen, sier San Lorenzo-trener Edgar Bauza på pressekonferansen før finalen ifølge Olé.

— Vi kommer til å spille vår 65. kamp for året, vi har ofret mye for å kunne spille den største kampen som det er mulig å spille, legger treneren til.

Paven er San Lorenzo-fan

San Lorenzo-spillernes enorme motivasjon vil trolig hjelpe det argentinske mannskapet, ifølge den spanske journalisten José Luis Sánchez.

— Dette er den mest pretisjetunge kampen i San Lorenzos historie. Den viktigste på 100 år. Real Madrid må bekjempe dette også, bekjempe de enorme følelsene til hele klubben San Lorenzo, sier Sánchez.

Paven Frans måtte naturligvis posere med San Lorenzos Copa Libertadores-trofé. Her avbildes paven sammen med representanter for klubben i Vatikanet. Foto: AP

Kanskje kan også høyere makter gi San Lorenzo en ekstra dytt lørdag kveld. Paven Frans er nemlig San Lorenzo-supporter på sin hals.— Jeg tror paven er for opptatt for å tenke på en fotballkamp, sier San Lorenzo-trener Bauza ifølge AS.

Real Madrid-stopper Sergio Ramos ble konfrontert med pavens San Lorenzo-preferanse på en pressekonferanse fredag.

— Real Madrid er Guds lag og verdens lag. I Argentina lever alle argentinerne for fotball, med mye lidenskap. Alle forsvarer og støtter sitt lag. Vi kommer til å prøve å glede alle Madrid-supportere, selv om paven heier på San Lorenzo, sier Sergio Ramos.

San Lorenzo-Real Madrid vises direkte på Eurosport 2 fra klokken 20.30.