Søndag begynte «Gutan» sesongen med et sterkt bortepoeng med 1-1 mot Molde.

For enkelte spillere smakte oppturen kanskje ekstra godt. Gudmund Kongshavn spilte to hele seriekamper for TIL i fjor, slapp inn ni mål og fikk børskarakteren 3 i begge av iTromsø. Resten av sesongen ble ødelagt av skade.

Søndag ble han hyllet som en matchvinner sammen med Aron Sigurdarson med børskarakten syv.

— Det var utrolig å få være med på en god opplevelse på banen igjen. Det er jeg veldig glad for, både for lagets og min egen del, sier Gudmund Kongshavn til iTromsø.

Fått større trygghet

I fjor handlet alt om å komme jobbe seg tilbake på fotballbanen. I år har målvakten store sportslige ambisjoner.

— For min egen del føler jeg få en oppkjøring hvor jeg har vært med. Det har jeg ikke hatt på noen år. Man føler på en helt annen trygghet og ro nå. Det er ekstremt deilig.

Samtidig mener Kongshavn at det er mer enn hans egen situasjon som har endret seg siden den gang.

— Jeg føler vi prater mye mer med hverandre både på trening og match enn det som var tilfellet i fjor. Man har mistet noen profiler. Og så for å ta igjen litt for det har man begynt å prate mer på trening og i kamper. Man hører hverandre veldig mye mer, sier Kongshavn.

Personlig målsetting

- Har samholdet i spillergruppen blitt bedre?

— Det synes jeg vi viser ganske tydelig. Når vi slipper inn 1-0 med eneste gang, så er det nok en del lag som hadde gått opp i limingen. Vi forholder oss til den planen vi fikk før kampen. Jeg synes vi står ekstremt bra i det som et lag.

Keeperen avslører samtidig en tøff personlig målsetting med sesongen.

— Tidligere har jeg hatt som mål å oppnå «clean sheets» (holde nullen, journ.anm.) ti kamper. Det kan være et fint mål å strekke seg etter, sier keeperen.

- Mer kompakte

Midtstopper Magnar Ødegaard spilte på sin side samtlige kamper i fjor, men måtte tåle mye kritikk da målene rant inn bakover. Da holdt TIL nullen i kun fem av 30 seriekamper.

Han er enig med Kongshavn i at ting ser bedre ut nå.

— Vi har blitt en litt mer samspilt gjeng. Vi har jobbet litt mer med hvordan vi skal ligge, lavere og mer kompakt. Tidligere stod vi ganske høyt og følte det var rom overalt. Vi har fått rettet litt på det, mener Ødegaard.

Han mener samholdet i TIL-stallen var bra også gjennom et krevende og turbulent fjorår, men konstaterer samtidig:

— Men nå er vi en gjeng som har fått ett år på seg. Vi har fått inn flere unge og sultne spillere. Det blir automatisk et godt samhold. Vi er en godt sammensveiset gjeng, det viser vi på banen også. At vi jobber godt for hverandre, sier Magnar Ødegaard.