COMPIÈGNE (Aftenposten): I de aller fleste idretter er treneren svært tett på utøveren i forbindelse med konkurranser. Slik er det ikke i sykling. Som oftest setter bare treneren opp et treningsprogram og holder kontakten med utøveren via e-post eller telefon. I forholdet Alexander Kristoff og Stein Ørn er samarbeidet svært tett siden Ørn også er sykkelrytterens stefar.

De siste to årene har Kristoff vunnet to av sykkelsportens monumenter (Milano – San Remo i fjor og Flandern Rundt i år), to etappeseire i Tour de France og en rekke store seire både i World Tour og i semiklassikere. Ikke ved noen av dem har treneren vært til stede for å ta del i den umiddelbare seiersgleden.

Tett på OL-bronsen

— Det kommer an på hva du mener med å vinne. Jeg synes jo han vant under OL i London, og da var jeg der. Jeg slapp inn i pressesonen foran podiet da han skulle få medaljen. Alexander ble ropt opp og sto der svært lenge alene før sølv- og gullvinner ble ropt opp. Det var svært emosjonelt. Jeg blir veldig lett rørt og får fremdeles en klump i halsen når jeg tenker på det, sier Ørn som også skal se søndagens Paris – Roubaix foran fjernsynet.

- Men har du sett ham gå helt til topps?

— Jada, jeg var i Brumunddal da han vant NM for første gang og har sett ham vinne i Tour des Fjords.

- Hva med i utlandet?

— Nei, det har jeg aldri.

- Savner du det?

— Kanskje noe av det folkelivet. Men det er veldig sterkt å oppleve det foran fjernsynet også. Skal jeg gjøre jobben for ham, må jeg ha god oversikt, og det får jeg på TV. For analysens skyld er det greit med fred og ro foran fjernsynet. Dessuten har jeg flere barn å ta meg av.

- Du sa til TV 2 under Flandern Rundt at familien nok visste det var lurt å la deg få se sykkelløpene i fred foran TV-skjermen.

— Hehe, ja, jeg er kanskje ikke på mitt mest sosiale midt under rittene. Men målganger ser jeg og feirer sammen med familien.

- Du har vært i Tour de France, men kanskje ikke på etapper der Alexander kunne hevde seg best?

— Nei, vi har vært innom på noen fjelletapper.

- Store mesterskap derimot?

-Ja, da har jeg jobb som landslagslege, så jeg har vært med på noen av dem.

- Du sa til Aftenposten etter VM i fjor at i de neste ville dere (les: Alexander) være favoritt. Så kanskje i Richmond til høsten?

— Ja, planen er i hvert fall at jeg skal dit. Men da er jeg lege og legger meg ikke opp i taktikk og slik. Det får landslagssjef Stig Kristiansen styre i fred.

Sykkelrytteren selv er vant med at stefar og trener ikke er til stede når han kjemper i toppen i utlandet.

— Han er en veldig opptatt mann, så det er ikke så veldig rart. Han er treneren min og får gjort den delen av jobben uansett. Jeg har jo de andre lederne av laget rundt meg hele tiden, sier Kristoff.

- Skulle du ikke gjerne delt en seier med ham?

— Jo, det hadde vært kjekt. Han pleier å være med som lege til VM, så jeg får prøve å vinne da, sier en smilende Alexander Kristoff.

Fellesstarten i VM sykles 27. september i Richmond, Virginia i USA.