Nesten alene har han sørget for at Lyon er i ferd med å finne tilbake til storhetstiden, og unggutten har skutt Lyon til toppstrid med Paris Saint-Germain og Marseille i Ligue 1. Med seier i lørdagens bortekamp mot Montpellier beholder Lyon tabelltoppen.

Kommentator Tore Strand skriver om norsk og internasjonal fotball for Bergens Tidende.

I perioden 2001-2008 sikret Lyon seg syv mesterskap på rad, og da klubben ikke klarte å kvalifisere seg til mesterligaen i 2012, skjedde det etter tretten sesonger på rad i den gjeveste europacupen. Lyon-dominansen ble utfordret. Etter syv gode år, kom det syv magre for oppkomlingen som ikke hadde vunnet Ligue 1 før suksessen startet i 2001-2002-sesongen.

Talentene slo til

Da mesterligainntektene forsvant måtte klubben tenke nytt.

En rekke etablerte spillere ble solgt, og de måtte satse på unggutter. Fra eget akademi ble spillere som Clement Grenier, Maxime Gonalons, Samuel Umtiti, Corentin Tolisso og Alexandre Lacazette hentet opp i A-stallen. Og suksess er det blitt, for Lyon kjemper om ligatittel og har mesterligaspill innen rekkevidde.

Først og fremst på grunn av de mange scoringene til Alexandre Lacazette.

Så langt har han scoret 25 mål, og er med det blitt svært interessant for storklubbene i Europa. Arsenal, Tottenham og Liverpool har snust på spissen, men alle har fått klar beskjed fra Lyon om at han ikke er til salgs.

Snakker prisen opp

— Du kan ikke sette pris på ham. Hva er navnet på han waliseren hos Real Madrid? Jeg synes Alexandre er mye bedre enn ham, uttalte klubbpresident Jean-Michel Aulas forleden til fransk presse.

Lyon-president Jean-Michel Aulas fikk mye skryt da klubben hevdet seg i europatoppen i årene etter årtusenskiftet. Nå ser ting veldig lyst ut igjen for Lyon. Foto: AP

Med et snev av ironi selvfølgelig, i og med at han antydet at Lacazette var minst like verdifull som Gareth Bale, som Real Madrid betalte i underkant av en milliard kroner for.Den unge franskmannen har imidlertid kontrakt til ut 2018, så Lyon-presidentens plan er visstnok å beholde spissjuvelen i klubben til etter EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer.

Da kan prisen, hvis Lacazette fortsetter å bøtte inn scoringer, bli i Bale-klassen. Minst.

Han debuterte for det franske landslaget i fjor og har så langt spilt fem kamper. En av dem han kjemper med om en plass på landslaget, er Karim Benzema. Real Madrid-spissen er den siste angriperen Lyon solgte med en viss fortjeneste da han gikk til Madrid-klubben for 300 millioner kroner i 2009. ## Bygget klubben

Jean-Michel Aulas har vært sentral i å føre klubben til topps i Frankrike, og til å bli et kjent navn i de europeiske cupene. Da han overtok som president i 1987, lå klubben i Ligue 2. Selv hadde Aulas suksess i arbeidslivet med å bygge opp softwareselskapet Cegis til en millionforretning. Han skulle egentlig bare hjelpe til med å få klubben på rett kjøl, men er siden blitt selve symbolet på Lyon-suksessen og går kun under navnet president.

Målet ble etter hvert å kvalifisere seg til europacupspill, og ett år etter skjemaet som tilsa spill i europacupene i 1990, lyktes Aulas og manager Raymond Domenech med å lede klubben til spill i UEFA-cupen i 1991. Siden har Lyon opplevd sin storhetstid, og etter noen trøblete sesonger tyder mye på at klubben igjen kan bli å se i det gjeveste selskap – først og fremst takket være en spissjuvel som bøtter inn mål, og en klubbpresident som er ærgjerrig og målrettet.