PUSLEBIT1.jpg
PUSLEBIT2.jpg
PUSLEBIT3.jpg
PUSLEBIT4.jpg
PUSLEBIT5.jpg
PUSLEBIT6.jpg
PUSLEBIT7.jpg

Brann må ha et poengsnitt resten av sesongen de aldri tidligere har levert for å kunne rykke opp. De må score mer enn noen gang, og de må forbedre seg kraftig både på bortebane og på kunstgress.

Og legger vi resultatene i 1. divisjon siden 16-lagsserien ble innført i 2001 til grunn kan Brann maksimalt tape fire av de resterende 19 seriekampene!

— Kvalikplass er mulig

Lars Arne Nilsen har fått en utmerket start som trener i Brann. Det er han også helt avhengig av dersom klubbens soleklare målsetting om å rykke opp skal nås. Hvis vi ser bort fra muligheten for å avansere til eliteserien gjennom kvalifiseringsspill, viser snittet siden 2001 at Brann må ha 60 poeng. Lag har saktens rykket opp med færre poeng, men snittet er på 60. Da må Lars Arne Nilsens Brann varte opp med et poengsnitt resten av sesongen på 2,3. Det er det ingen Brann-trener som noensinne har maktet, og det tilsvarer minst 14 seire på de resterende 19 kampene.

Statistikken bidrar til å underbygge Lars Arne Nilsens budskap om at opprykk blir vrient.

— Det har vært snakk om det hele tiden, et opprykk. Min jobb er å se til at laget fungerer her og nå. Vi må få laget til fortest mulig å skjønne hva 1. divisjon dreier seg om. Klarer vi det, er det absolutt mulig å nå en kvalikplass.

— Ingen fasit

Klubben Brann holder fast ved at målet er å spille i eliteserien igjen i 2016. Det er nok også retningsleggende for Nilsens Brann-fremtid - i alle fall er det trygt å anta at treneren får fortsette dersom Brann rykker opp. Men selv har sotrastrilen konsekvent latt være å benytte ordet "opprykk". Han har ved flere ganger uttalt at Brann ved steinhardt arbeid muligens kan nå en kvalifiseringsplass.

- Er det en del av jobben din å snakke ned forventningene?

— En del av jobben min, er å være realistisk. Hvis du ser på det laget har gjort tidligere i sesongen, blir det helt feil å snakke om opprykk. Vi kan ikke snakke om hva vi kunne gjort, vi må snakke om hvordan vi ser ut som lag.

Men det finnes saktens lag som har klart å rykke direkte opp med utgangspunktet Brann nå har, og til og med med enda vanskeligere forutsetninger. Sandnes Ulf gjorde det i 2011. Da sørget en historisk sesongavslutning for at rogalendingene endte på 2. plass i 1. divisjon med 56 poeng. De hadde skarve 15 poeng etter 11 runder - mot Branns 17. — Det er ikke noen fasit på hvordan vi skal rykke opp. Målet til en klubb som Brann er alltid opprykk, men nå ligger vi der vi ligger. Vi må ta én kamp av gangen, sier Azar Karadas.

Han avviser at spillerne har laget seg en forestilling om at opprykkstoget går på skinner.

— Vi har spilt 11 kamper og ligger der vi ligger, alle kampene har vært tøffe. Vi har beina på jorden og skal gjøre jobben som kreves og trengs. Det er fortsatt muligheter, vi ligger fire poeng bak Hødd.

— ikke ødeleggende

Per i dag ligger Brann fire poeng bak Hødd, som holder 2. plassen i divisjonen. Dette er også målestokken de fleste velger å skjele til, fire poeng er ikke mye - allerede etter denne runden kan Brann være ett poeng bak de blå fra Ulsteinvik.

Men skal Brann fortsette å plukke poeng nok til å være sikre på å rykke opp, må de altså levere en historisk siste halvdel av sesongen. Bergens Tidende er ikke de eneste som har regnet på mulighetene. Det har også Norsk regnesentral gjort. Deres matematikere har beregnet sjansene for direkte opprykk for Branns del til beskjedne 11,8 prosent. regnesentralen har ikke beregnet Branns muligheter til å rykke opp via kvalifisering, men i og med at hele fem lag da vil tevle om én plass i eliteserien, øker ikke opprykkssjansene vesentlig av dette halmstrået.

Men det er det Nilsen inntil videre klamrer seg til. Og han lar seg ikke affisere av byens krav:

— For meg er ikke opprykksfokuset ødeleggende. Vi skal kjempe for en kvalikkamp, og da kan vi klare det, via kvalik.

- Men klubbens mål er at dere skal opp?

— Det må de gjerne ha, det kan jeg ikke gjøre noe med. Det eneste jeg sa da jeg kom, var at vi måtte begynne å vinne fotballkamper. Noe mer kan jeg ikke gjøre.