SCORINGSJUBEL: Cristiano Ronaldo feirer scoring på Martin Ødegaards nye hjemmebane Santago Bernabeu under El Clásico-oppgjøret mot Barcelona i oktober. Foto: PAUL WHITE, AP/NTB SCANPIX

Martin Ødegaard til Real Madrid er tidenes mest spektakulære norske fotballovergang. Her er 10 spørsmål og svar om "kongens klubb". 1: Hvorfor er det så stort at Martin Ødegaard havner i Real Madrid?

Sammen med Manchester United har Real Madrid den største merkevaren i internasjonal fotball. De har vunnet den gjeveste Europa-cupen ti ganger. De omsetter ifølge World Soccer for nærmere fem milliarder kroner i året. De har vunnet den hjemlige serien hele 32 ganger. De har alltid spilt i den øverste ligaen i Spania. Ble av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) kåret til "Club of the Century" i 2000. 2: Når ble Real Madrid en gigant?

Siden første ballspark i Spania. Det å være størst har alltid vært en del av klubbens policy. Og de har lang tradisjon for å hente de beste spillerne. På 50-tallet hentet de Alfredo Di Stéfano og Ferenc Puskás, Real Madrid vant Serievinnercupen (dagens Champions League) hele fem ganger, det var da storhetstiden startet. Real Madrid bygde en så sterk merkevare med de navnene at de tiltrakk seg flere og flere supportere. På den måten fortsatte de å vokse.

3: Hvem er de største stjernene?

Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og James Rodriguez er de dyreste og mest kjente spillerne. Trioen har tilsammen kostet over to milliarder kroner.

4: Hvordan har Real Madrid råd til å kjøpe så dyre spillere?

Det få snakker om, er at Real Madrid også selger spillere for mye penger. I tillegg tjener de mye penger på draktsalg og sponsoravtaler. VM-toppscorer James Rodriguez ble hentet til Real Madrid og trøye 10 for 600 millioner kroner. Angivelig skal klubben ha solgt 350.000 trøyer, til en verdi av rundt 200 millioner kroner, i løpet av 48 timer. Alle spillerne har forøvrig kontraktfestet at 50 prosent av inntektene de tjener på sponsoravtaler, går til klubben. I tillegg får Real Madrid årlig rundt 1,3 milliarder norske kroner av den spanske TV-avtalen.

5: Hvorfor kalles Real Madrid "Galacticos"?

I 2000 ble Florentino Pérez klubbpresident. Hans mål var å hente minst en ny verdensstjerne (Galáctico) hver sommer, derfor kallenavnet Galácticos. Real Madrid betalte enorme overgangssummer, Real Madrid fristet med de beste lønningsposene. Rekordkjøpene gjorde også at Real Madrid tjente mer penger enn noen andre. Real Madrid tenkte på dette tidligere enn noen andre. Mange var kritiske da Real Madrid hentet David Beckham, men Pérez sa at de dyreste var de billigste. Fordi han fikk igjen alt på draktsalg og økt interesse for klubben.

6: Vil Real Madrid være blant de største i overskuelig fremtid?

Det er ingenting som tyder på at de ikke kommer til å ha den posisjonen i overskuelig fremtid. Der Manchester City, Chelsea eller Paris St. Germain risikerer at eierne går lei og stopper pengekranen, er Real Madrid medlemseid som én av fire klubber i spansk toppfotball. Pengene kommer ikke i noen andres lommer.

7: Hvorfor så stort forbruk av trenere?

"At this place enough is never enough", uttalte Fabio Capello da han i 2007 fikk sparken 11 dager etter å ha ledet Real Madrid til det første seriegullet på fire år. De ordene forteller alt om hvilket press det er på trenerne i verdens største klubb. Real Madrid skal ikke bare vinne. De skal vinne mye. Og de skal gjøre det med stil.

8: Hvorfor kalles Real Madrid "kongens klubb"?

Ordet "Real" i klubbens navn er det spanske ordet for "kongelig", og ble gitt sin beskyttelse av kong Alfonso XIII i 1920 sammen med den kongelige krone i emblemet. Hovedstadsklubben er ikke den eneste i Spania med kongelig tittel: Real Sociedad, Real Betis og Real Zaragoza er tre av de andre.

9: Hvorfor har manager Carlo Ancelotti så høy status?

Ancelotti er en av kun seks personer som har vunnet Champions League/Serievinnercupen både som spiller og trener. Ledet Milan til triumf i verdens gjeveste klubbturnering i både 2003 og 2007. Vant Champions League med Real Madrid i mai i fjor og er en av fem som har ledet to forskjellige klubber til seier i denne turneringen.

10: Hvem er kaptein for Real Madrid?

Keeper Iker Casillas.