68 russiske friidrettsutøvere er utestengt fra OL etter gårsdagens dom i Idrettens voldgiftsrett.

– Etter mitt syn er dette en subjektiv og politisk beslutning som ikke har et rettslig grunnlag, sier Russlands sportsminister Vitalij Mutko ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Verre kan det bli for Russland, etter denne ukens rystende avsløringer om et statlig dopingsystem i Russland.

På søndag skal lederne i Den internasjonale olympiske komité (IOC) diskutere om de skal utestenge hele Russland fra OL, slik det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har anbefalt.

— Å utestenge hele Russland fra OL, er svært relevant. De har bidratt til å ødelegge idrettens omdømme, sier TV 2s ekspert Johan Kaggestad.

68 utøvere utestengt

Gårsdagens dom i Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) kan bli avgjørende for hva IOC velger å foreta seg.

CAS avslo anken til 68 russiske friidrettidrettsutøvere, noe som betyr at de ikke får lov til å konkurrere i OL i Rio.

Bakgrunnen for anken var at Det russiske friidrettsforbundet i fjor høst ble ilagt en midlertidig suspensjon, som Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) valgte å forlenge i juni. De kom fram til at det ikke er gjort nok for å rydde opp i antidopingarbeidet etter avsløringene om doping og manipulasjon av testprosedyrene i russisk friidrett i fjor høst.

Sentralt i IOCs vurdering er spørsmålet om de skal gå for en kollektiv avstraffelse av hele Russland – og dermed også straffe noen utøvere som ikke er dopet, ikke har vært dopet eller ikke har vært involvert i dopingsystemet.

Ettersom CAS i går bestemte at det er greit å straffe russisk friidrett ved å utestenge alle deres utøvere fra OL, vil det være enklere for IOC å utestenge hele Russland etter dopingavsløringene tidligere i uken.

— IOC vil finne ut hvilke konsekvenser det kan bli av å utestenge hele Russland fra OL. De kommer til å gå rettens vei og saksøke oss om vi utestenger dem. Torsdagens avgjørelse i CAS vil være med å bestemme hvilke muligheter vi har, sier det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg.

— Bør fleske til

— Jeg mener IOC bare bør fleske til. De kan ikke være redde for konsekvensene av rettssaker. De får heller sette en standard og ta noen utgifter i advokathonorarer. Hvis de nå sier "å nei, det kan bli så dyrt med rettssaker", så er de på lag med jukserne, sier Johan Kaggestad.

Presidenten i det Europeiske friidrettsforbundet, norske Svein Arne Hansen, vil ikke spekulere i utfallet av en eventuell felles utestengelse av Russland fra sommerlekene i Brasil.

– Det blir spennende å se om de går for en kollektiv straff, eventuelt om de går på særforbundene slik som IAAF gjorde her, sier Hansen til NTB.

På søndag blir det trolig avgjort.