Selv om Lereim har verv i både det internasjonale skiforbundet (FIS) og det internasjonale dopingbyrået (Wada), var det først da en sterkt preget Martin Johnsrud Sundby og resten av Skiforbundet innkalte til pressekonferanse på Ullevaal stadion onsdag at han fikk nyss i dopingsaken.

Skjønt, dopingsak vil han ikke kalle det.

— Sundby ble ikke tatt i doping, han ble tatt for at det var blitt en ulik forståelse av anvendelsesmåten av et medikament som han har lov til å bruke. Han er astmatiker og må ha dette enten han går på ski eller ikke, sier Lereim.

Fratatt to sammenlagtseire

Han er medisinsk leder i nordiske grener i FIS og rådgiver for Wada, noe som har gjort ham til en naturlig kilde for en rekke utenlandske journalister de siste timene. Doping eller ikke, Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline i forbindelse med seire i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015. De resultatene er nå strøket, hvilket betyr at hans andre av totalt tre Tour de Ski-sammenlagtseiere nå er strøket.

Johnsrud Sundby mistet også sammenlagtseieren i verdenscupen fra 2014-2015-sesongen. Skiforbundet tok all skyld for tabben og kompenserer langrennsesset for premiepengene på rundt 1,1 millioner kroner han nå ble fratatt.

— Jeg har fått tallrike henvendelser om denne saken, også fra utlandet, som mener dette er negativt for Norge. Det vet vi alle, sier han.

Forstår skadefryden

— Mange er overfladiske når de leser dette og da blir det skarpere reaksjoner enn nødvendig. Det ringer i et bankende kjør, sier Lereim.

74-åringen mener de fleste er balansert i sin omtale av saken, men forstår at utenlandske øyne kan godte seg på bekostning av den norske tabben.

— Med den serien av stjerneresultater som de norske skilagene har vist de senere årene, skjønner jeg veldig godt den skadefryden. Skiforbundet har anmodet utenlandske kommentatorer å lese dommen skikkelig, for da skjønner de at formuleringen er uklar, sier Lereim.

Skipresident Erik Røste (t.v.) og langrennsløper Martin Johnsrud Sundby. Norges Skiforbund holder pressekonferanse på Ullevaal stadion onsdag Foto: NTB Scanpix

— Det bryr ikke alle seg om. Nå kaster de seg på bølgen av å godte seg. Det skjønner jeg, det er sånn medieverden er. Det må vi bare leve med, mener han.

Misforståelser rundt regelverket

Lereim understreker at han uttaler seg som nøytral — og ikke som nordmann - og har sympati med Skiforbundet, da tolkningen av regelverket rundt Sundbys bruk av astmamedisiner er omtalt som uklar.

— Det står også i dommen fra Wada og FIS mener også at dette var uklarert formulert. Når det er sagt, dommen må tas til følge og nordmenn må håndteres på akkurat samme vis som andre utøvere. Det er en kjedelig sak for gutten, som nå blir negativt omtalt internasjonalt, sier dopingjegeren.

- Har du forståelse for det?

— Ja, jeg har lest gjennom det og jeg er enig i både FIS og CAS i at det er uklart formulert. Man kan selvfølgelig mene at man likevel burde rådført seg med for eksempel antdoping-Norge i etterpåklokskapens navn, men jeg er sikker på at bruksforskriftene blir reformulert som konsekvens av denne triste saken, sier Lereim.

— Vil bli slitsomt for ham

— Det man kan si er at da saken utviklet seg slik som den gjorde, burde man ha sendt med en attest og kanskje lest teksten fra flere vinkler, men det er helt rimelig at man kan forstå det slik landslagslegen har gjort. Det presiserer også CAS (idrettens voldgiftsrett ) i sin dom, fortsetter han.

Han tror Sundby må stålsette seg på en krevende sesong som kan bli slitsom for 31-åringen fra Røa.

— Alle må være forberedt på kommentarer fra tid til annen, slik vi har kommet med til andre. Vi må regne med at det blir slitsomt for ham og de rundt ham en periode. Uansett hva vi sier, så vil mange medmennesker i andre land bruke dette mot norsk idrett nå, tror Lereim.