JORDAL/ULLEVAAL (Aftenposten): I et lengre intervju med Aftenposten onsdag fortalte Vålerengas avtroppende direktør Jan Tore Kjær (46) om sine 18 år med kontorplass på Jordal Amfi.

Der forteller 46-åringen at det har vært Vålerenga fra morgen til kveld. Og vel så det.

— Det har vært Vålerenga sent og tidlig. Det er en livsstilsjobb. I stedet for å ansette ekstra folk i administrasjonen har vi brettet opp ermene og tatt i litt ekstra og puttet pengene inn i det sportslige. Men da blir også dagene spist opp av alle mulige andre ting. Som når du sitter i møter, og Coca Cola kommer med åtte paller med brus. Og kokken ikke er her, eller det ikke er andre på kontoret. Da må du kaste jakken og bære inn de åtte pallene med brus, da, fortalte Kjær som har vært øverste ansvarlig i klubben, vært coach for spillere og trenere, printet billetter, skaffet sponsorer, vært klubbens ansikt utad og i mediene, sørget for servering på VIP-en og vasket stolseter. For å nevne noe.

_ Dette er en beskrivende kommentar om VIF-direktøren: Et helt sirkus alene_*

«Shampo» bekymret

Trener Espen «Shampo» Knutsen sier til Aftenposten at han i perioder har vært redd for at Kjær rett og slett skulle jobbe seg i hjel.

Espen "Shampo" Knutsen var bekymret for klubbdirektør Jan Tore Kjær. Foto: NTB scanpix

— Ja, det har vi vært, uten tvil. Han kan ringe meg på kveldene, og jeg hører det slår i tastaturet i bakgrunnen. Da sitter han på Jordal og jobber. Han har levd et liv når det kommer til arbeid som ikke er så sunt. Pumpen hans går i hundre hele tiden. Så helsemessig tror jeg det er sunt for ham å trappe litt ned, sier VIF-treneren.Og det skal han nå. Oppgavene ble tidligere i sommer fordelt på andre, inkludert «Shampo» selv, og ved nyttår gir han seg som direktør i klubben.

Falt av hest i Sør-Afrika

I sommer fikk han seg en støkk. I forbindelse med innspilling av de siste episodene av TV 2-serien «Iskrigerne» i Sør-Afrika ramlet Kjær av en hest. Det kan ha reddet han.

— Vi var ute og red, og jeg ble kastet av hesten. De resulterte i fire brukne ribbein og en del problemer i etterkant av det. Da vi kom hjem gikk jeg til legen for å få det undersøkt. Da hadde jeg et blodtrykk på «200 alle veier». Hadde det ikke vært for at jeg gikk til legen kunne jeg daua på post en gang, sier Kjær, og flirer på sitt sedvanlige vis.

— Jeg har jo hengt øverst i lysekrona for Vålerenga i 18 år.

Fikk blodpropp etter UDI-saken

Da det stormet som verst i forbindelse med UDI-saken før fjorårets NM-sluttspill, fikk han blodpropp. Den saken var han egentlig ikke ansvarlig for, men tok støyten på vegne av klubben.

— Vi har tenkt på det ofte at han må passe seg så det ikke går galt. For han har virkelig stått på. Og vi har sett det på ham noen ganger at det har vært tøft. Han har tatt en del smeller som ikke har vært hans skyld og. Blant annet UDi-saken. Det er tøft, så klart. Spesielt hvis det går utover familien i tillegg. Men han har prøvd ikke å vise det. Han har kjørt på med masse energi og vært Kjær, liksom. Men man får jo litt vondt av ham når man vet hvordan det ligger an, sier Erik Follestad Johansen, som spiller i klubben.

- Har du vært redd for å dø selv, Kjær?

— Nei, det tenker jeg ikke på. Å være en del av miljøet, med gutta i garderoben, det holder deg ung. Du blir litt udødelig. Du tenker ikke på slikt når du legger deg, da tenker du på hva du skal gjøre neste dag, hevder Kjær hardnakket.

Besøkte heksedoktor

«Iskrigerne» sesong 2 vises på TV 2 senere i høst. Den første sesongen ble en suksess, og det var under en tur til Afrika at Kjær altså falt av hesten.

Erik Follestad Johansen var sammen med Glenn Jensen (keeper i Vålerenga, red.anm.) med på turen. Han er glad Kjær kom seg til legen, men forteller om komiske scener da klubbdirektøren deiset i bakken.

— Vi skulle ut og ri. Den ene hesten var litt vanskelig å ha med og gjøre. Men Kjær tok den. Han mente han hadde ridd mye før og kunne dette. Hans hest måtte ri først i følget, ellers ble han urolig. Da sørget vi selvfølgelig for å ri foran ham. Da ble hesten helt vill. Den begynte nærmest å slåss med hesten til hun som var med oss på turen, og Kjør ble pælmet i bakken. Og han faller ganske tungt. Han syntes så synd på seg selv. Han var innom en heksedoktor der nede. Han hadde nok skikkelig vondt, men det fikk vi virkelig høre også. Det er bare å glede seg til man får se det på «Iskrigerne», sier «Folle» og ler godt.

Hockeyfrelst? Da anbefaler vi disse sakene:

Mannen bak det store hockeyeventyret: - Ingen rundt meg mente det var en god idé.

Jan Tore Kjær takker av etter 18 år: Dette kommer han til å savne aller mest.

Storhamar om gullduellen: - Presset er på Stavanger.