— Jeg gleder meg masse! Det blir veldig bra, forsikrer 33-åringen fra Odda.

Før jul kunne hun ta sine første løpesteg på mølle, men fra i morgen kan hun snøre på seg skoene og gjøre unna sin første joggetur utomhus – nærmere bestemt i Stellenbosch i Sør-Afrika.

Målet er klart: å komme tilbake i verdenstoppen, og kjempe om medaljer i årets VM i Beijing og i OL i Rio neste år.

Vellykket operasjon

— Det går sakte, men sikkert fremover. Det er litt løping, og mye annet. I romjulen fikk jeg til og med gått litt på ski, rapporterer hun fra hjemmet på Nordstrand i Oslo.

26. oktober ble mellomdistanseløperen operert for en skadet hæl. Denne gangen var skaden i venstre foten, mens operasjonen etter OL i London ble gjort på høyre. Inngrepet ble gjennomført av den svært så anerkjente professor Nick van Dijk i Porto, etter anbefaling av Olympiatoppens lege, professor Lars Engebretsen.

— Operasjonen var vellykket. Vi vet at hun ble frisk etter tilnærmet samme skade i 2012, så vi mener det er gode muligheter for at hun skal bli helt bra, sier Engebretsen.

Tålmodighetsprøve

Nå har hun vært gjennom ti uker med rehabilitering. Først to uker på krykker, så to uker helt i ro. Etter seks uker begynte hun med løping i vann og på en spesialtredemølle.

— Det har vært en tålmodighetsprøve, og vil fremdeles være det en stund fremover. Det blir veldig rolig i begynnelsen. Jeg kan nok ikke regne med å tråkke skikkelig til på trening før rundt 1. februar, tror Ingvill Måkestad Bovim.

Sammen med trener Knut Jæger Hansen har hun lagt slagplanen for tiden fremover.

— De første to ukene blir det bare rolig jogging. Så blir det to uker med intervaller, og så ser vi for oss at hun kan begynne med litt fart de siste to ukene av oppholdet, sier han.

Har med mann og barn

— Men hun må hele tiden i denne perioden gjøre litt andre ting enn å løpe, som å trene i basseng, på sykkel og på ellipsemaskin, tilføyer han.

Mulighetene for det er gode dit hun nå drar.

— Det er veldig fint underlag å trene på i Stellenbosch. Vi har vært på samme sted og trent før med samme type problemer. Derfor drar vi dit, sier Hansen.

Barnepass for vesle Ferdinand på ett og et halvt år blir det også en råd med. Ingvills ektemann, Frode Bovim, blir nemlig med til Sør-Afrika.

— Han har pappaperm. Det er hans del av jobben, forklarer Ingvill.

Mye sol og varme

Planen er å være i Stellenbosch i seks uker. Så blir det to uker hjemme i Oslo, før kursen igjen settes mot varmere strøk – til Albufeira i Portugal.

— Jeg gleder meg til å komme ordentlig i gang og få en fin progresjon på løpingen. Å trene i sol og varme er helt avgjørende for at dette skal gå bra. Muskler og sener liker at det er varmt, det setter fart på helingsprosessen, forklarer Ingvill.

Hun er rimelig fornøyd med det hun oppnådde i comeback-sesongen 2014. — Jeg er fornøyd med at jeg klarte å komme så sterkt tilbake etter to års pause og være med på å prege feltene i de løpene jeg var med i. Jeg fikk gjort noen av mine beste løp i karrieren, men var litt skuffet over 9.-plassen i EM, oppsummerer hun.

Smertene under foten fulgte henne gjennom hele sommeren, og hun ble derfor tvunget til å gi seg med baneløpingen tidligere enn planlagt – alt etter NM.

— Luften gikk litt ut av ballongen når ikke smertene slapp, vedgår hun.

Inngrep var nødvendig

Trener Knut Jæger Hansen ser det slik:

— Det var veldig synd, for hun begynte sesongen svært bra – med seier på 1500 m og annenplass på 800 meter i europacupen. Hun hadde også tredjeplasser i store stevner i Frankrike og i Belgia. Ut fra det, skulle hun vært god for å kjempe om medalje i EM. Men skaden gjorde at hun måtte prioritere restitusjon og ikke fikk trent slik hun skulle inn mot EM. Det påvirket nok resultatet hun fikk der, mener han.

Etter sesongen var det ingen bønn. Hun måtte under kniven på ny.

— I forhold til videre satsing måtte jeg gjøre dette nå. Slik det var i sommer og høst var det ikke mye å bygge videre på. Nå gjelder det bare å ha litt is i magen, og gjøre alt riktig frem mot OL i Rio – som er det store målet, fastslår Ingvill Måkestad Bovim.

FAKTA: Ingvill Måkestad Bovim

Født: 7. august 1981

Oppvokst: Odda

Bor: Oslo

Sivilstatus: Gift med Frode Bovim, sammen har de sønnen Ferdinand

Personlige rekorder: 1.59,82 (800 m), 4.02,20 (1500 m)

Meritter: 6. plass på 1500 meter i VM i Daegu i Sør-Korea i 2011, 9. plass i EM i Zürich 2014. Har bronse fra U-23-EM i 2003, også det på 1500 m. Satte norgesrekord på 800 meter i 2010, da hun ble første norske kvinne til å løpe under 2 minutter.

  • Var klar for OL i London i 2012, men måtte trekke seg dagen før forsøksheatet pga. en delvis avrevet akillessene