Ingvill Måkestad Bovim er ikke bare ett av Norges medaljehåp i OL om to år. Hun er også utdannet ernæringsfysiolog og kom med matnyttige tips til kunnskapssultne skoleelever og idrettsutøvere i går.

Ingvill begynte dagen på Spjelkavik videregående skole og fortsatte til Ulsteinvik der hun også holdt foredrag om kosthold og trening. Hun var kritisk til alle «drittmaten» mange får i seg i løpet av en dag.

– Ingen fyller diesel på en bensinbil, sa 33-åringen blant annet til elevene ved Spjelkavik videregående skole for å billedgjøre hva hun mente ville skape total ubalanse i kroppen ved feil inntak av føde.

Skoledagen torsdag begynte med besøket av Måkestad Bovim for rundt 150 av de 450 elevene i Spjelkavik.

Mange elever ga uttrykk for at det var svært interessant og lærerikt det friidrettsutøveren hadde å bidra med.

– Jeg studerte til ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo. Selv om jeg satser for fullt på friidretten og har medalje i Rio-OL i 2016 som hovedmål, blir det også tid til å dra rundt og holde noen foredrag, ikke minst om kosthold og matvaner, sier Måkestad Bovim til Sunnmørsposten.

Nøye med hva som spises

Vi overvar seansen på Spjelkavik videregående skole som har ett av landets mest spennende framtidshåp i friidrett som elev; 1.-klassingen Toralv Opsal.

– Jeg er veldig nøye med hva jeg spiser og forsøker å få i meg tilstrekkelig med energi, sier 16-åringen fra Stette. Toralv er innlemmet på rekruttlandslaget i mangekamp, et nytt landslag som ble dannet i høst og som mynter på utøvere i alderen 15–22 år som har lyst å satse mangekamp.

Og nettopp Toralv i Ålesund Friidrettsklubb har alle forutsetninger for å lykkes med sin allsidighet fra ung alder av. Han kan allerede vise til lengdehopp over sju meter (i litt for mye medvind), 192 cm i høyde og 411 cm som fersk stavhopper. Opsal har junior-VM i tikamp i Colombia 2015 som første hovedmål. På sikt håper han å delta i OL, kanskje allerede i Tokyo om seks år.

Mangekamp-talentet Toralv Opsal i Ålesund Friidrettsklubb er ett av Norges mest spennende framtidsnavn. Han fikk også gode treningstips av Ingvill Måkestad Bovim etter gårdagens foredrag. Foto: Jarle Mordal

– Det var mye interessant å høre fra Måkestad Bovim, sier Opsal som er to år yngre enn landets fremste mangekamptalent; Karsten Warholm fra Dimna IL.– Karsten var i EM sammen med meg i sommer, og jeg så ham også løpe 400 meter på 46,31 sekunder i Florø, Måkestad Bovim. Som ser på Warholm som ett av de mest spennende navn i norsk friidrett for tida.

Hun snakket da også litt om sin karriere under gårsdagens foredrag, men var mest opptatt av å fortelle skoleelever og idrettsutøvere om viktigheten av å få i seg nok og riktig næring i løpet av en dag.

Dette er viktigst

Det er tre hovedelement som er aller viktigst: 1) Optimalt kosthold, 2) Nok søvn og hvile, 3) Væskebalanse.

– I 2008 slet jeg veldig med å bedre mine tider på 1500 meter. Jeg lå på tider rundt 4.22. Og min trener Knut Jæger Hansen ga signaler om at det kanskje var bare å gi seg. Gi seg? Nei, det var ikke aktuelt. I denne perioden slet jeg med lite søvn. Når jeg fikk det på plass kom forbedringene fort. Og jeg løp samme år på 4.09 som best, sier Måkestad Bovim om aha-opplevelsen det ga å få nok hvile i løpet av et døgn for å optimalisere trening og restitusjon.

– Alle måltider i løpet av en dag er viktig, ikke minst lunsjen der du får i deg 1/3 av all næring du spiser i løpet av en dag. Spis variert, både når det gjelder inntak av protein (fisk, kjøtt, egg), grønnsaker og karbohydrater (bla. grovt brød, pasta), var gode råd fra ernæringsfysiolog Måkestad Bovim.

Som innimellom foredragene på Sunnmøre la inn ei treningsøkt. For hun trener 12 økter i uka for å nå målet om OL-medalje i Rio.