KILBOTN: Skistjernen var torsdag på plass i Harstad for å delta på NM del 2. Ingen overraskelse var det at han og broren Tomas tok gullet på teamsprinten. Det neste norgesmesterskapet arrangeres i Tromsø i slutten av januar 2016. Det går samme helg som det kjente langløpsrennet Marcialonga i Italia.

Et stort spørsmål er om Northug kommer til å fortsette som privatløper eller gå tilbake til landslaget på heltid. Dersom han velger det første vil et løp som Marcialonga kunne bli prioritert. Derfor har det vært spekulert i om deltakelsen i langløpet kunne satt en stopper for en NM-tur for Northug.

– Jeg er ganske sikker på at Petter vil stille opp der uansett hva han bestemmer seg for. Det er ikke lagt noen planer, men NM er viktig, og når det i tillegg er i Nord-Norge tror jeg Petter vil strekke seg langt for å få til å delta, sier pappa John Northug til iTromsø.

Ekspert Jann Post tror Northug velger å stå utenfor landslaget i en sesong uten store mesterskap.

– Jeg tror han satser på Tour de Ski og en ny tour i USA og Canada. Mellom der kommer NM i Tromsø og jeg tror ikke at han kommer til å delta på alle distansene der. I verste fall kan NM gå uten Northug, sier Post.

– Glad i Tromsø

I etterkant av torsdagens løp gikk Northug til skogs på ski for å blant annet teste staver. Da han drøye timen etter målgang kom ut av teltet for å gå til parkeringsplassen der en bil ventet tok Northug seg tid til å snakke om hva han tenker om NM i Tromsø.

– Jeg er glad i Tromsø og det er mye trivelige folk der, så jeg håper jeg får til å delta, sier Northug.

– Marcialonga er ikke noe vi må delta på i langløpssammenheng, så det blir en vurdering. Jeg håper og tror at NM blir veldig aktuelt. Men jeg kan aldri garantere det, sier John Northug.

Tromsø-samling

I 2012 kombinerte Petter Northug deltakelsen i NM med Marcialonga. Da ble han nummer 40 på NM-distansen torsdag i Voss før han reiste til Marcialonga for å gå søndag.

– Det kan hende de ikke vil ha meg tilbake igjen siden jeg gikk så dårlig sist jeg var i Marcialonga, spøker Petter Northug.

For Northug har flere gode venner i Ishavsbyen og var senest sist vår på flere visitter i byen. Nå kan en ny tur være på trappene.

– Jeg kommer gjerne tilbake til Tromsø, så jeg vurderer å ta ei samling der. Vi har enda ikke lagt planene for når det blir, men holder dere på snøen så kanskje jeg kommer og prøver løypene litt.

Verdens per i dag beste skiløper vant gull da NM del 2 ble arrangert på Kvaløysletta i 2011. En retur dit betyr ingenting annet enn nye edle medaljer.

– Det blir fort nye gull i Tromsø til vinteren, sier Northug til iTromsø.

For Northug senior er tydelig på at sønnen liker tromsøværinger.

– Noe med kulturen og folket som er rett på og snakker fra levra gjør at Petter liker folk nordfra.