TRONDHEIM (adressa.no): Samtidig tror NRK-eksperten at 29-åringen vil bli å finne i enkelte verdenscuprenn neste sesong.

NM-gull: Petter og Tomas Northug sikret NM-gull på lagsprinten i Harstad. Martin Johnsrud Sundby (til venstre) og Røa tok sølv. Foto: NTB SCANPIX

– Hvis du tenker på skiforbundets reglement og at Petter ønsker å beholde Coop-avtalen, er det en naturlig konsekvens at han sier nei til landslaget og trener for langløpssatsing, sier Bjørn til Adresseavisen.Selv om det per i dag virker umulig å si nei til landslaget, fortsette med Coop som hovedsponsor og samtidig gå verdenscuprenn, tror Torgeir Bjørn at det er det som faktisk vil skje for Northugs del kommende sesong. Han er av den oppfatning at spesielt den nye touren i Canada, som arrangeres på tampen av sesongen og blir nærmest for et uoffisielt tour-VM å regne, vil friste Northug.

Løfshus vet ikke

– Treningen for tradisjonelt langrenn og langløp er 90 prosent lik. Jeg mener han kan få til en ordning hvor han går noen verdenscuprenn, kanskje først og fremst tourer. Jeg tror ikke det er veldig sannsynlig at han sier ja til landslaget nå. Dersom han velger å satse langløp, må han eventuelt kvalifisere seg til verdenscuprenn igjen. Og går han fortest på ski, skal det noe til å nekte ham det.

Landslagssjef Vidar Løfshus har så langt ikke fått noe svar på hva Northug vil velge kommende sesong.

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn. Foto: NTB scanpix

– Jeg vet ikke noe om neste år. Vi har så vidt snakket med ham om det, men ikke fått noe entydig svar, sier han til Adresseavisen.Løfshus er på plass i Harstad, hvor Northug torsdag gikk inn til gull på sprintstafetten sammen med broren Tomas.

Landslagssjefen har lite til overs for at Northug velger Årefjällsloppet, avslutningen på langløpscupen Ski Classics, på lørdag fremfor NM-femmila i Harstad.

– Det er ikke bra

– Det er selvsagt ikke bra at han går Årefjällsloppet, men han er blant dem som har gått flest NM-løp i år, så han skal ikke ha dårlig samvittighet. Jeg skjønner at han vil teste nivået på langløp.

Dersom Northug skulle ende opp med en løsning som innebærer både langløp og verdenscup neste år, er Torgeir Bjørn klar på at det uansett vil skape debatt.

– Det blir sikkert en diskusjon om dette blir å omgå regelverket. Petter kan stille i vanlige renn igjen neste sesong, som NM, gå fortest og signalisere at han vil gå touren i Canada.

Taus Skogstad

NRK-eksperten legger ikke skjul på at langløpssatsing for Northug vil være gull verdt for Ski Classics.

– Han vil være veldig positiv for langløp hvis han velger det. I verdenscupsirkuset er han den største attraksjonen, først og fremst på grunn av prestasjonene. Men også på bakgrunn av måten han gjør det på. De uventede tingene, som å stikke i diagonal på VM-sprinten og rykke inn til veksling på lagsprinten.

Leder Torbjørn Skogstad i langrennskomiteen vil ikke svare på noe som helst i saken rundt Northug og landslagsfremtiden.