Et opphetet møte med en svensk dopingkontrollør og en ufortjent straff gjør at Jonas Holgersson heller tar noen turer til Bærum enn i Sverige.

Det er ampert på banen når Gais taper 1–2 hjemme mot Vänersborg. Utvisninger, munnhuggeri og hansker som kastes. I garderoben møter trener Holgersson på en ukjent mann. Det gjør ikke stemningen mindre amper. Så viser det seg at den ukjente mannen er en dopingkontrollør.

Det er mange versjoner av hva som siden skjedde, men det endte med at Svenska bandyforbundets disiplinærnemnd utestengte den tredobbelte verdensmesteren for åtte og en halv måned i 2013. I fjor opphevet Riksidrottsnemden hele straffen.

Men Holgersson hadde mistet lysten. På Sverige. Og den ulysten sitter fortsatt i.

– Jeg mistet kreftene. Den smellen tok hardt, sier 46-åringen, som kunne ha vært svensk forbundskaptein i dag. I stedet nøyer han seg med å være ekspertkommentator på SVT. Og så lot han seg friste til Stabæk.

Har tro på Norge

Norge har sakket akterut internasjonalt. Holgersson skjønner ikke hvorfor. Det fikk 40–50 deltagere høre om da Stabæks A-lagsleder Einar Forfang inviterte de andre klubbene til seminar med svensken i forrige uke.

– Han har gjennom sitt engasjement i Stabæk fått et godt innblikk i hvordan norsk bandy drives og med denne bakgrunn ser han store muligheter i videreutvikling. Det som opplagt kan og må forbedres er hvordan vi utvikler våre unge talenter og våre klubber generelt. Utdannelse av trenere og tillitsvalgte er nøkkelfaktorer, sier Forfang.

Holgersson ser lyst på fremtiden for Norge.

– På flere områder er Norge bedre enn både Sverige og Russland, blant annet på bandyskoler. Det finnes også mye kunstis tilgjengelig. Jeg ser ingen grunn til at Norge skulle ligge etter Finland. Norge er og har vært så bra på individuell idrett, med blant andre Bjørgen, Bjørndalen, Koss og Aamodt. Hvorfor skulle man ikke også lykkes med lag? spør mannen med 87 landskamper.

Fundamentet finnes

– Hva jeg skal få til i Stabæk? Jeg skal ikke få til noen ting. Grunnen til at jeg er kommet inn er at Stabæk ønsker å løfte norsk bandy. Siden i vinter har vi møttes og pratet en hel del. Det viktigste er at driven og engasjementet finnes hos både spillere og ledelse – og det gjør det. Så har jeg bidratt med en erfaringen jeg har etter å ha vært med på høyeste nivå i 20–30 år. Har man lyst til å legge listen på 2,50, må man vite hva man skal gjøre for å hoppe over. Det er den dimensjonen jeg kan bidra med, forteller göteborgeren, som skal fortsette å holde seg unna svensk bandy inntil videre.