Jose Mourinho tok i sommer over spakene i et Manchester United som utvilsomt har sett bedre dager. I sesonginnledningen er det heller ikke alt som har gått som planlagt.

Mourinho har bare fire seire på ni kamper i ligaen. Det hele toppet seg med den begredelige prestasjonen mot Chelsea søndag, da hans menn ble regelrett slaktet på Stamford Bridge.

Etter den prestasjonen er det tilsynelatende mye som må rettes opp foran ligacup-kampen mot byrival Manchester City onsdag.

Skrekktall

Mourinho er en dekorert manager, og har blant annet vunnet åtte ligamesterskap og to Champions League-trofeer.

Men det siste drøye året har han møtt motgang.

Ifølge statistikknettstedet Opta har Mourinho tapt 13 av sine 27 siste kamper. Før dette, hadde han bare tapt tretten ganger på 135 (!) kamper. Og med bare fire seire på de første ni kampene, har han hatt sin nest verste sesongstart noensinne.

Den eneste gangen han har hatt en dårligere sesongstart var i Chelsea i fjor, da han også ble sparket i desember. Kritikken har eksplodert etter stortapet søndag.

— Mourinhos start i United har ikke vært bra nok i det hele tatt. Vi sitter fortsatt igjen med klart flere spørsmål enn svar, mener TV 2-ekspert Simen Samstø-Møller.

— Etter min mening, så hadde han en stor forandring i vinter da han gikk fra å være mystisk og overbevisende til å bli en sutrekopp. Han har fortsatt i det sporet, piggene har vært ute og det er lite godfølelse rundt det United drive med. Samtidig synes jeg litt synd på ham, for mange av spillerne har skuffet stort, fortsetter Møller.

Paul Pogba er en av spillerne mange mener har underprestert. Foto: AP

— Det blir bedre

Alt i alt mener Møller det ikke er rart at Mourinho har hatt sin nest verste sesongstart noensinne.

— Jeg lurer på hva som motiverer han, for måten han svarer på i intervjuer, måten han er på generelt... Jeg savner den gamle Mourinho jeg følte var litt mystisk og hadde glimt i øyet. Nå virker det mer som alle er overlatt til seg selv enn at laget fungerer som en enhet. Dette er den tøffeste jobben han har hatt noensinne, både med tanke på resultater og å kunne overbevise med bra fotball, sier Møller.

TV 2-eksperten mener likevel at man ikke må se helt svart på det riktig ennå.

— Det kommer til å bli bedre, det er logisk. Det er mange gode fotballspillere i laget, og de andre lagene i Premier League er ikke så fordømt gode. Hvis United får stabilisert seg og kommet på en god rekke med resultater, kan det løse seg, sier Møller.

Monsteret under overflaten

Også i England er alt fokus på Mourinho og United.

— Fire seiere på ni kamper er langt fra godt nok, og det er heller ikke en målforskjell der da bare er ett mål i pluss, skriver den anerkjente fotballeksperten Andy Mitten for ESPN.

The Guardian-kommentator Rob Smyth mener imidlertid at man ikke skal se helt svart på det riktig ennå.

— Mourinho har ikke lignet seg selv, og Manchester United - med sin klossete angrepsstil og slurvete forsvarsspill - ligner iallfall ikke på et Mourinho-lag. Men det er fordi de ikke er det. I motsetning til i Real Madrid, Inter og Chelsea, der han arvet en solid base, har han måttet kjøpe seg en ryggmarg i Eric Bailly, Paul Pogba og Zlatan Ibrahimovic, skriver kommentatoren.

The Guardians skribent mener dette bildet er et tegn på at et monster ulmer under overflaten i Jose Mourinho.

Han drar paraleller til Alex Ferguson, som gjennom 23 år ledet et fryktinngytende United. Det tok ham fem år å sette sammen et lag som kjempet om titler. Smythe mener det vil være idiotisk å avskrive United nå.

— Mourinhos kritikk av (Chelsea-manager) Antonio Conte kan være bra for United. Det var det første tegnet på at monsteret bobler under overflaten, varsler skribenten.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: