– Hvis vi begge skal bli bedre og utvikle oss videre, og kanskje kjempe om en landslagsplass, kan vi ikke være så lenge i samme klubb. Selv om vi fortsatt er unge trenger vi snart mer spilletid. Og begge vil være klarere førstevalg i en klubb. Årets sesong vil avgjøre mye, tror jeg. Men akkurat nå trives vi utrolig godt sammen, sier Robert Hestmann (24).

Ladet opp med sponsorene

Lørdag spilte han og keeperkollega Tommy Johansen (25), trolig sesongens eneste match der de representerte hvert sitt lag på isen. Storhamars sponsorer og spillere braket sammen til kickoffkamp som Dragons-trener Michael Smithurst muntert kalte årets tryout for dem som ville gripe sjansen.

Torsdag er det seriestart mot Sparta, og da kan bare én starte når pucken droppes. Skuddene blir garantert hardere enn da hockeydommer og sponsor Tommy Søstumoen eller Odd Christian Svendby fyrte av lørdag, selv om Svendby lurte inn en puck bak Hestmann.

En time tidligere tok målvaktene en kjapp lunsj og et intervju med HA-sporten for å fortelle om den litt spesielle situasjonen det er å være gode kompiser, blant flere rundt laget bare kalt pompel og pilt, og samtidig knallharde konkurrenter.

Aldri bli komfortable

– Selv om vi ikke får spille så mange kamper vi har lyst til, er det vanskelig å bli skikkelig god hvis man er den eneste keeperen i en klubb. Vi utvikler hverandre og presser hverandre. Det er umulig å bli komfortabel. Den som har stått en kamp vet at den andre gir alt for å få sjansen i neste. Og vi vet at den som får stå har fortjent det mest, sier Johansen og Hestmann.

De har en god dialog på trening og i kamper, og det er aldri noen åpen surmuling hos den som ikke får stå. Skuffelse er sunt, men surmulingen tar de utenfor garderoben og for seg sjøl. Alt handler om å pushe hverandre videre.

Mer konkurranse i år

Forrige sesong spilte de sammen for første gang. Men Robert ble sjuk tidlig i sesongen, og selv om han satt på benken, fikk han ikke lov av legene til å spille. Dermed fikk Tommy god tid på seg til å gripe keeperplassen, og ble trenernes førstevalg på tampen av serien og i kvartfinalene mot Vålerenga.

Nå føler de begge at de stiller på lik linje igjen.

– Jeg føler meg mye bedre i år enn i fjor, og føler at det er 50-50 igjen. Jeg håper å få sjansen mer i vinter, sier Hestmann.

– Og det er sunt for meg, jeg er klar for den kampen og er forberedt på at det blir tøffere å spille like mange kamper, sier Johansen.

På leir med NHL-keeper

I sommer var de sammen også på keepercamp i Luleå med kolleger både fra Sverige, USA, Tsjekkia og Russland, også NHL-målvakter.

De tok initiativet sjøl, og reiste for å lære enda mer om teknikk, detaljer og mentale forberedelser. Når de blir bedt om å plukke ut en ting de føler seg bedre på, svarer de slik:

Robert: – Jeg har blitt litt sikrere i målet. Jeg vet mer om hva jeg kan og skal gjøre, og plassere meg.

Tommy: – Jeg er enda bedre trent enn i fjor, noe som er utrolig viktig å ta med ut på isen gjennom en lang sesong.

Tror på topp fire

Begge gutta har løpt og svettet sammen med utespillerne i sommer, og mener det er viktig også for målvakter, slik at Storhamar står bedre rustet. Og det er sisteskansene sikre på at laget er.

– Alle har blitt et år eldre, og vi har ikke byttet ut mange spillere. Vi har et bedre lag. Jeg tror vi er et topp-fire-lag, sier Hestmann.

Tommy Johansen tror det kan bli viktig.

– Vi så i fjor at det var utrolig små marginer som gjorde at vi ikke gikk til semi. Det var kanskje bare at Vålerenga hadde hjemmefordel i den siste kvarten. Derfor er det viktig å sikre seg minst en fjerdeplass i serien.

Skal det målet nås, må både «pompel og pilt» vokse på konkurransen og samarbeidet og redde mange pucker.