Her jubler Alexander Søderlund over 4-0-målet til Rosenborg. Foto: NTB SCANPIX

Lillestrøm 0-5 Rosenborg LILLESTRØM (Adressa.no): Etter at Pål Andre Helland hadde sendt RBK i ledelsen med en nydelig scoring fra 25 meter etter 39 minutter handlet alt om Rosenborg.

Johan Lædre Bjørdal scoret sine to første mål for klubben og da Alexander Søderlund satte to straffespark i mål, ble det til slutt kanonsifre for serielederne, som kunne vunnet med enda større sifre.

Selnæs ut tidlig

Helland har vært giftig med dødballfoten de siste ukene og viste at den var godt innstilt etter to minutter. Fra høyresiden traff han Tobias Mikkelsen med et godt slått frispark og dansken stusset videre rett i klypene på Arnold Origi i Lillestrøm-målet.

Rosenborg hadde mye ball i åpningsminuttene og presset høyt for å tvinge hjemmelaget til å gjøre feil.

Det gjorde RBK sårbare for balltap og Fred Friday kunne utnyttet det etter knappe ti minutter.Han tok ballen fra Ole Selnæs ved midtbanesirkelen og tråklet seg mot RBKs 16-meter. Friday testet skuddfoten fra 20 meter, men heldigvis for Rosenborg gikk skuddet noen meter over.

Lillestrøm ble mer på høyde med Rosenborg etter Fridays skuddforsøk og det meste skjedde på midtbanen, uten noe spesiell dramatikk. Likevel fikk Rosenborg et slag i fleisen da Selnæs, som har slitt med plager i hofta, måtte bytte ut etter 19 minutter. Spissen Matthias Vilhjalmsson erstattet 21-åringen og tok den uvante rollen som anker på midtbanen.

To kjemperedninger

Rosenborg ristet av seg skuffelsen over å miste nøkkelspiller Selnæs og kun en praktredning av Origi hindret RBK-ledelse etter 24 minutter.

Mikkelsen fikk ballen på venstresiden av 16-meteren og prøvde å skru ballen i høyre hjørne, men Origi var lynraskt nede og fikk slått unna. Samme mann reddet Lillestrøm igjen minuttet etter.

Mike Jensen kom seg ned til dødlinja og slo inn mot Søderlund. Fra sju meter fikk han fyrt av et skudd og Origi reddet nok en gang med en god reaksjonsredning.

Lillestrøms supportere og spillere ble mer og mer misfornøyde med dommer Svein-Erik Edvartsen utover i omgangen , men humøret deres ble litt bedre da Origi nok en gang hindret RBK-scoring.

Som så mange ganger tidligere, fikk Jensen kommet seg inn i 16-meteren på høyresiden. Fra skrå vinkel prøvde han å lure den inn i nærmeste hjørne, men Origi var med på notene og klarerte til corner.

Nesten drømmescoring – så drømmescoring

Etter 36 minutter var Midtsjø centimetere fra å score Årets Mål i eliteserien. Midtbanespilleren tok med seg ballen fra midtbanen og driblet seg forbi flere Lillestrøm-spillere. Trønderen ladet skuddfoten fra 20 meter og skuddet fikk en fin bue over Origi, men traff undersiden av tverrliggeren og ut.

Rosenborgs skuffelse ble imidlertid kortvarig. Helland ville ikke være noe stort dårligere enn Midtsjø og skar seg inn fra høyresiden, før han ladet kanonen fra 25 meter. Ballen gikk som prosjektil inn i nærmeste kryss, utagbart for LSKs keeper, og RBK-spillerne kunne juble for 1-0. RBK-jubelen ble enda større et minutt før pause og denne gang var Helland servitør på corner. Hjørnesparket traff Johan Lædre Bjørdal som stanget inn sitt første mål for klubben etter overgangen i sommer og ga RBK en 2-0-ledelse til pause.

LSK brente straffe

Andre omgang kunne startet på verst tenkelig måte for Rosenborg. Lillestrøm ble tildelt straffe da Friday ble revet ned av Holmar Eyjolfsson etter 40 sekunder. Dessverre for Lillestrøm satte samme mann straffen utenfor André Hansens venstre stolpe.

Og så var det RBK sin tur til å juble for tidlig to minutter senere. Lædre Bjørdal satte ballen i nettet og trodde han hadde punktert kampen, men assistentdommer vinket korrekt for offside og annullerte scoringen.

Åtte minutter etter pause mistet Helland ballen da han kludret det til i et dribleforsøk og Lillestrøm gikk rett i kontring. Hjemmelaget kom seg raskt i angrep og Friday driblet seg gjennom og kom alene mot Hansen. Men da dukket Helland opp i forsvar etter et 70 meter langt returløp og fikk forstyrret spissen nok til at avslutningen ble for dårlig.

Kampen punktert

Rosenborg giret ned et gir etter den tempofylte åpningen og slurvet litt i avgjørende øyeblikk. Likevel virket det som serielederne hadde god kontroll på kampen og etter 73 minutter gikk RBK kampen og gikk opp i 3-0. Lædre Bjørdal scoret sitt andre mål for dagen da han fikk kranglet ballen i mål etter en corner. Keeper Origi fikk en hånd på ballen, men klarte ikke å hindre at den snek seg inn.

Og det ble bare bedre og bedre for RBK. 13 minutter før slutt fikk Jonas Svensson straffespark og toppscorer Søderlund var sikker fra straffemerket. Origi slengte seg riktig vei, men 4-0 var likevel et faktum. Søderlund holdt på å score på en heading like etterpå også, men da fikk LSK-keeperen så vidt en hånd på ballen.

Søderlund var mye involvert i sluttminuttene og lurte offsidefella ti minutter før slutt. Spissen var på vei alene gjennom og ble felt bakfra. Dommer Edvartsen pekte på straffemerket igjen og ga Simen Kind Mikalsen rødt kort. Nok en gang var det Søderlund som skulle ta det. Denne gangen sendte han Origi feil vei og økte til 5-0. RBK-spissen kunne tegnet seg for hattrick på en ny heading i sluttminuttene. Friday var også nære ved å få et trøstemål, men André Hansen, som hadde lite å gjøre, vartet opp med en god reaksjonsredning. Da Midtsjø skjøt utenfor på en volley, ble det klart at kampen endte med 5-0-seier. RBK har dermed sju poengs luke ned til Stabæk på andreplass.