RØROS (Aftenposten): Torsdag tok Bjørgen 2. plass i NM etter Therese Johaug, men avstanden på drøye 36 sekunder på 10 km fri skremmer ikke trønderen.

— Målet og drømmen min er å vinne åpningsdistansen i VM, lette på trykket, skremme konkurrentene og få mye selvtillit, sier 34-åringen.

Hun tenker på sprinten torsdag 19. februar i Falun, og selv om det uttalte målet er ett gull i VM, sier hun:

— Jo, jeg ønsker meg nok mer.

Denne gangen var sølv bak lagvenninnen Johaug helt greit for vinneren av Tour de ski.

Løperen fra Dalsbygda var i en egen klasse, og der konkurrentene tilsynelatende gikk sakte opp den lokale monsterbakken, hadde Johaug racerfart.

— Selv om Therese trener hardt, klarer hun å være lett i kroppen i renn. Jeg blir tyngre og må ha litt mer overskudd for å prestere, forklarer Bjørgen.

Nå skal overskuddet bygges

Hvis det var NM-gull Bjørgen var opptatt av, kunne hun gått mer på Røros.

Men lørdag reiser hun og Johaug til høyden i Seiser Alm i Italia, og landslagssjef Egil Kristiansen vet at det er stor forskjell på Bjørgen i et norsk mesterskap og når det nærmer seg VM.

— Da går hun inn i boblen og blir mye mer fokusert, sier han.

Bjørgen er enig i det. Hun la inn en hardøkt dagen før NM-øvelsen, fordi hun kjører et eget VM-opplegg.

Da er det ikke plass for å «slippe opp» mot en uvesentlig NM-øvelse.

— Det er nok slik at det trigger meg mer når det blir VM. Jeg kan ikke nekte for det. Jeg blir skjerpet da, men det er jo slik det er når man har holdt på lenge.

Drar til Seiser Alm

Selv om Bjørgen og Johaug ikke hadde hatt noe imot å gå flere NM-øvelser, beordres de i høyden. Kristiansen er tøff der. Han vet godt hva som funker.

— Dette er ikke noe vi kom opp med i går. Vi følger en gammel, god oppskrift, fleiper han.

Både sjefen og Bjørgen er enige i at høyde nødvendigvis ikke er det som skal til for å lykkes i VM, men likevel er Seiser Alm det rette stedet.

— Der kommer løperne seg vekk fra kjas og mas og får mer ro. De får bygget overskudd, Dessuten er det flott der, kommer det fra treneren.

Therese Johaug, Marit Bjørgen og torsdagens treer Heidi Weng har dominert både i Norge og internasjonalt denne sesongen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (nr. 4) og Kristin Størmer Steira (nr. 5) er på vei tilbake etter avbrekk. De går mer på Røros, mens to største gullfuglene flyr av sted.