Fotball, 27.10.2011 , Tippeligaen ,Eliteserien ,aalesund v Stabæk 2-0 ,color line stadion ,Inge Andre Olsen - stabækFoto: Richard brevik , Digitalsport Foto: Digitalsport

– Disse siktelsene styrker inntrykket av at dette er en straffesak. Jeg kan ikke utelukke flere siktelser, sier politiadvokat Morten Stene til Aftenposten.

For tidligere styreleder i Stabæk Fotball Erik Loe og nåværende styreleder i Stabæk AS Lars Holter Sørensen, startet gårsdagen med besøk av politi på døren med beskjed om at de nå er formelt siktet etter Veigar Pall Gunnarssons overgang til Vålerenga i sommer.

Dermed har de nå samme status som klubbenes sportslige ledere Inge André Olsen og Truls Haakonsen, som ble pågrepet for det samme i slutten av november.

– Dere har nå siktet to styreledere i Stabæk. Hva tenker dere om rollene til resten av styremedlemmene?

– Med alle styreverv følger det et ansvar for det som skjer i bedriften. Det er imidlertid ikke ensbetydende med ansvar i en straffesak. Dette er noe av det vi nå må vurdere, sier Stene.

Selv om fokuset i går kom på to ledere fra Bærums-klubben, betyr ikke det at Vålerenga nå er sjekket ut av saken.

– Nei, du kan ikke slutte noe ut av det. Det var Stabæk som hadde et ønske om å spare penger, men Vålerengas sportslige leder er siktet fordi vi mener han hadde kjennskap om at det her skjedde noe straffbart.

Grunn til mistanke

For få måneder siden var Erik Loe visepresident i Norges Fotballforbund og lansert som en utfordrer til det mektige presidentvervet i Norges største særforbund.

I går kveld sto han taus og ubekvem etter avhøret på politistasjonen i Sandvika, mens advokat John Christian Elden svarte på alle spørsmålene pressen hadde.

– Nei, jeg har ingen kommentar, var alt man kunne høre fra Loes munn.

Elden hadde imidlertid mye på hjertet. Han har en helt annen oppfatning av saken enn politiadvokat Stene.

– Jeg føler at det knapt eksisterer en mistanke mot Loe, sa advokaten, og fortsatte med at siktelsen var mer av teknisk karakter, og kom fordi politiet ønsket å beslaglegge en datamaskin hos Loe. Dette avviser Stene.

– Vår mistanke kommer etter opplysninger som er kommet frem i etterforskningen. Vi mener det er skjellig grunn til mistanke for at de siktede har gjort noe straffbart. Dette fikk vi også retten med oss på, sier politiadvokaten.

– Medieskapt

Elden på sin side hevder at det meste som Loe ble spurt om i avhøret var på grunnlag av omtalen saken har fått i aviser og på TV, og kaller saken «medieskapt».

– Det stemmer overhodet ikke. Vi er bevisst på forskjellen mellom å være et vitne og en mistenkt i denne saken. Denne statusen endret seg for de to i går. Nå vil den videre etterforskningen vise om det gjelder flere, sier Stene, og understreker at det fortsatt er et stykke frem til en eventuell tiltale og rettssak.

Lars Holter Sørensens advokat Pål M. Andreassen skriver i en tekstmelding til Aftenposten at klienten har «redegjort for saken i forklaring til politiet.

Han har her imøtegått siktelsen og han avviser straffskyld. Utover dette har jeg ikke kommentarer til saken ettersom den er under etterforskning».

Arbeider som normalt

I Stabæk har de fortsatt mye å jobbe med før neste sesong. Nadderud skal klareres for eliteseriespill, og oppsigelsesvarsler er sendt ut på grunn av store budsjettkutt. Jarl Øverby ble konstituert som styreleder da Loe trakk seg som følge av overgangssaken. Han sier arbeidet i klubben fortsetter som normalt, selv om nå også Holter Sørensen er ute av den daglige driften.

– Det er mange ressurspersoner i klubben, så det går bra. Politiet gjør sitt arbeid og det må vi ta til etterretning. Vi har hele tiden lagt frem det vi er bedt om og er opptatt av at det skal være en grundig og rettferdig prosess.

Politiet håper å være ferdig med etterforskningen ved utgangen av januar.

FAKTA

19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.

30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.

26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.

28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.

30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.

31. juli: I sin avskjedskamp for Stabæk mot Start (4-1), scoret Gunnarsson to mål og la opp til ett.

12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen.

13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.

27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.

31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.

8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson på en avtale som skulle gå ut ved sesongslutt.

17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.

22. november: Norges Fotballforbund trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Han kan derfor ikke forfølges for eventuelle brudd på forbundets regler.

30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør.