TROPPEN som mandag sparket i gang sesongen i den iskalde fotballhallen på Sotra, er bare et eliteserielag på papiret. Stallen mangler for mange og for mye til at Brann akkurat nå er et mannskap som har noe i eliteserien å gjøre. For pr. 4. januar er status denne:

  • Et godt keeperteam med en Piotr Leciejewski som ser bedre trent ut enn noen gang.

  • Tre stoppere i Vadim Demidov, Bismar Acosta og Jonas Grønner som alle holder OK eliteseriestandard.

  • To backer i Amin Nouri og Ruben Kristiansen som har mye å bevise og revansjere i eliteseriesammenheng.

  • En sentral midtbane som er tynt besatt og utrustet, med Fredrik Haugen som bjellesau.

  • En angrepsrekke som fremstår som direkte syltynn.

Det er det hele. Derfor konkluderer jeg med at Brann akkurat nå er en dumpekandidat.

Anders Pamer kommenterer om Brann. Foto: Jan M. Lillebø

BRANN HAR valgt å bruke mye energi på å kommunisere at spillerne skal utvikle seg, spesielt fysisk. Det er utmerket. Laget har i flere år fremstått som påfallende dårlig trent, og det er på høy tid at det blir satt fokus på spillernes fysikk. Men dette etterslepet blir ikke hentet inn av en måned med egentrening. Det er til å håpe at spillerne har utviklet fysikken sin i desember, men det gjelder garantert ikke alle av dem. Og det er garantert ikke nok med 30 dagers intervalltrening, langkjøring og styrketrening for å hente inn forspranget til mange av lagene i divisjonen Brann nå skal konkurrere i.

BRANN ER NØDT til å kjøpe, og de må kjøpe flere spillere av høy kvalitet. Helst burde de allerede hatt et par slike forsterkninger på plass. Det er selvsagt ikke ideelt om Lars Arne Nilsen får jobbe med nykommerne i kun noen få uker før seriestarten. Derfor haster det med å få på plass spillerne som denne sesongen skal skape målsjanser og score målene for Brann.

Det er en angrepsrekke som ikke skremmer vettet av andre enn Brann-fansen.

JEG LIKTE at Lars Arne Nilsen mandag modererte sine tidligere uttalelser om Jakob Orlov. Tidligere har Nilsen erklært at Orlov ikke passer inn i hans stil. Nå valgte Nilsen å rose Orlovs egenskaper. Men det er likevel ingenting som tyder på at svensken er mannen som i år skal skyte Brann til fornyet eliteseriekontrakt. Nilsen virker også å være skeptisk til Erik Huseklepps fremtid i Brann-drakten. Av offensive spillere har treneren da for øyeblikket en halvskadet Azar Karadas, Steffen Lie Skålevik og Kristoffer Larsen å velge mellom.

DET ER en angrepsrekke som ikke skremmer vettet av andre enn Brann-fansen.

DET ER SELVSAGT tidlig å gi uttrykk for bekymring noen timer etter at sesongoppkjøringen forsiktig ble sparket i gang. Men husk på én ting: Seriestarten er 12. mars. Det er rekordtidlig. Dessuten er det min vurdering at det mangler flere, sentrale offensive spillere. Brann behøver minst én spiss, minst én kantspiller og — dersom Amin Askar nå forsvinner til den tyrkiske bakgården - helst enda en anvendelig spiller som kan bekle flere posisjoner på midtbanen. Det er et absolutt minimum – kanskje velger Brann å hente fire nye spillere. Standarden på dagens stall tilsier at samtlige av dem kommer til å måtte være sentrale kommende sesong.

FØR DE står på Stadion er det ingen grunn til å puste rolig.