I en skarpt formulert resolusjon som ble vedtatt på torsdagens UEFA-kongress i Budapest, gjøres det klart at G14-klubbene kan seile sin egen sjø dersom de ikke ønsker å være en del av fotballfamilien.

UEFA-direktør Lars-Christer Olsson luftet også tanken om at klubber som vil delta i europacupturneringer, kan bli nødt til først å undertegne en reservasjonsløs erklæring om at de stiller seg bak UEFAs regler og retningslinjer.

G14, som er interesseorganisasjonen for 18 av verdens rikeste og mektigste fotballklubber, har trosset de internasjonale forbundene ved å gå rettens vei med krav om milliardbeløp i kompensasjon for å avgi spillere til landslagsoppdrag.

– Nasjonale forbund har rett og slett ikke råd til å betale slike summer, sier UEFA-president Lennart Johansson.

Mer enn business I resolusjonen avviser UEFA kravet om økonomisk kompensasjon, og gjør det klart at mesterligaen fortsatt vil være en turnering man kan kvalifisere seg for, ikke et lukket selskap for de privilegerte slik G14 har ytret ønske om.

– Fotball er mer enn en pengemaskin, mer enn forretningsdrift, heter det i resolusjonen, der det snakkes varmt om prinsippene som gjør at alle land kan bruke sine beste spillere på landslaget, selv om det nasjonale forbundet ikke ville være i stand til å betale stjernenes lønn.

– En selvutnevnt gruppe klubber har utfordret våre regler. De er ikke interessert i rettferdig konkurranse, men bare i å beskytte seg selv og sine økonomiske interesser, og i å diktere sine betingelser for andre. Denne gruppen bryr seg ikke om hvorvidt det blir mindre konkurranse mellom nasjoner og klubber, men UEFA bryr seg. Derfor vil vi forsvare reglene i samarbeid med FIFA, står det i resolusjonen.

– G14 snakker ofte om åpenhet og demokrati, men er de åpne eller demokratiske? I hvilket demokrati kan 18 selvutnevnte representanter for eliten snakke på vegne av tusenvis av klubber? De prøver bare å få mer penger og makt, uten hensyn til sporten eller tilhengerne. Resolusjonen er en klar og kraftig melding til alle som truer fotballen, sa UEFA-direktør Lars-Christer Olsson.

Hogget i stein – UEFA vil ikke stå i veien for dem som måtte ønske å forlate fotballfamilien og som ikke deler våre verdier. Men dere kan ikke velge og vrake, står det i resolusjonen.

Det betyr at klubber som bryter ut for å delta i egne turneringer også vil miste sin plass i nasjonale serier og sparkes ut av fotballfamilien.

– Vi vil forsvare det vi tror på og kjempe for våre regler. Strukturene våre kan utvikle seg, men grunnverdiene er hogget i stein. Alle nasjonale forbund står sammen med UEFA i dette synet, er meldingen fra UEFA.

Resolusjonen er utarbeidet av styret, og ble vedtatt av kongressen.

Den første rettssaken om kompensasjon for landslagsoppdrag er innledet i Belgia, der G14 støtter et krav fra Charleroi om kompensasjon for en spiller som ble skadd i landskamp. Flere lignende saker vil komme, og sannsynligvis ender sakskomplekset i Europadomstolen. Konsekvensene kan bli minst like store som bosmansaken i 1995. Den endret europeisk klubbfotball dramatisk. (©NTB)